• BIST 9079.97
  • Altın 2323.777
  • Dolar 32.352
  • Euro 34.9268
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 16 °C

SGK’nın SHS’ler ile sözleşme yenilememe sebebi ve sonuçları!

Av.Bülent Özer

Bilindiği üzere 28.03.2016 tarihinde yeniden düzenlenerek 01.04.2016 tarihi itibariyle yürürlüğe giren “Sosyal Güvenlik Kurumu Özel Sağlık Hizmeti Sunucularından Sağlık Hizmeti Satın Alım Sözleşmesi’ Tüm Özel Sağlık Kurum ve Kuruluşlarınca 15.04.2016 tarihine kadar SGK Başkanlığı – Ankara nezdinde imzalanmış ve 01.04.2016 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.(Sözleşmeleri yenilenen özel hastane ve tıp merkezleri merkezler için )

Ancak özellikle doğu bölgesinden bir çok Özel Tıp Merkezi ve özel Hastanenin sözleşmesinin yenilenmediği bilinen bir durumdur. Sözleşmeleri yenilenmeyen merkezlerin SGK’ya bir dilekçe ile başvurması gerektiğini ve verilecek cevaba karşı nasıl hareket etmeleri gerektiğini  bundan önceki yazılarımda belirtmiştim.

Ayrıca yine aynı sözleşmeye göre artık SGK’nın her hangi bir özel Hastane veya Tıp merkezine kesmiş olduğu ceza ve fatura kesintilerine karşı ve sözleşmenin yenilenmemesi durumunda da SGK’ya karşı açılacak bütün davalar için Ankara mahkemelerinin yetkili olduğu sözleşmenin 17.Maddesinde belirtilmiştir ;

17. YETKİLİ MAHKEME

Bu sözleşmenin uygulanmasından doğan uyuşmazlıklarda, ANKARA ili mahkeme ve icra daireleri yetkilidir.

Sözleşmesi yenilenmeyen sağlık kuruluşlarına Sayın SGK’nın vermiş olduğu cevap aşağıdadır ; Şöyle ki;

T.C.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI

Sayı: 28…………../73………….                                                                                          18/05/2016
Konu: Özel Sağlık Hizmeti Sunucularından
            Sağlık Hizmeti Satın Alım Sözleşmesi

……………………………………………………………………………’NE

İlgi: 18.04.2016 tarihli dilekçeniz

Bilindiği üzere 28.03.2016 tarihli duyuru ile Kurumumuzla sözleşme imzalamak isteyen özel hastaneler dışındaki özel sağlık hizmeti sunucularının 15.04.2016 tarihi mesai saati bitimine kadar Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğüne başvurmaları gerektiği bildirilmiştir.
Bu duyuruya istinaden tarafınızca yapılan başvurunuzun, 5510 sayılı Kanunun 73.maddesinin 1.fıkrasında yer alan “Bu Kanuna göre sağlık hizmetleri, Kurum ile yurt içindeki veya yurt dışındaki sağlık hizmeti sunucuları arasında yapılan sözleşmeler yoluyla ve/veya bu Kanun hükümlerine uygun olarak genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin sözleşmesiz sağlık hizmeti sunucularından satın aldıkları sağlık hizmeti giderlerinin ödenmesi suretiyle sağlanır.” Hükmü ile 26.03.2016 tarihli ve 29665 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan ve yayımlandığı tarih itibariyle yürürlüğe giren “Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Hizmeti Satın Alım Sözleşmelerinin Hazırlanması ve Akdedilmesine İlişkin Yönetmelik” ‘in “Genel İlkeler” başlığı altında yer alan; MADDE 5-“(1) Finansmanı sağlanan sağlık hizmetleri; Kurum ile yurt içindeki ve/veya yurt dışındaki sağlık hizmeti sunucuları arasında yapılan sözleşmeler/protokoller yoluyla sağlanır.” Hükmü ile yine aynı Yönetmeliğin, “Sözleşmelerin/protokollerin hazırlanması” başlığı altında yer alan, MADDE 6-“(8) İlk defa sözleşme/protokol yapılacak SHS’ler, mahalli sağlık hizmeti sunumu ihtiyacı, kamu yararı, aktüeryal denge, sözleşme talep eden SHS’lerin ve o bölgedeki diğer SHS’lerin niteliği değerlendirilerek Kurum tarafından belirlenir. (9) Yeni dönem için sözleşmesi/protokolü yenilecek SHS’ler, Kurumca daha önce yapılan tespitler, hasta memnuniyeti, kamu yararı, aktüeryal denge ve verimlilik gibi ölçütler değerlendirilerek Kurum tarafından belirlenir.” Hükümleri gereği değerlendirilmesi sonucunda, Kurumumuzla sözleşme yapma başvurunuz uygun görülmemiştir.

Bilgilerinize rica ederim.

Dr. Mehmet Selim BAĞLI
Kurum Başkanı

 

SGK’nın vermiş olduğu cevapta görüldüğü üzere daha önceki yazımda belirttiğim gibi SGK aynen şöyle demektedir! “ben istediğim sağlık kuruluşuyla sözleşme istersem imzalarım istemezsem imzalamam “ olayın özü  budur.

Bu durumun hukuki dayanağı olarak yazıda belirtilen kanun ve yönetmelikten bahsedilmekte ancak sözleşmenin 15.10.maddesinden bahsedilmemektedir? cevap yazısına SGK’nın “sözleşmenin 15.10.maddesi gereğince sözleşme yapma başvurunuz uygun görülmemiştir “ ibaresini yazmaması soru işaretidir?

Sayın SGK, Sağlık Hizmet Sunucularından ilgi sözleşme ile sağlık hizmeti satın aldığı halde, sözleşme yenilememe cevap yazısına “Sözleşmenin 15.10.maddesine göre sizinle sözleşmeyi yenilemiyoruz “neden dememiştir ? Bunun cevabını merak ediyoruz.

Sözleşmenin 15.10. Maddesi şöyledir ;

15.10. SHS’nin, yeni dönem için sözleşmesinin yenilenip yenilenmemesi Kurumca daha önce yapılan tespitler, hasta memnuniyeti, kamu yararı, aktüeryal denge ve verimlilik gibi ölçütler değerlendirilerek Kurum tarafından belirlenir.

Ve Sözleşmesi yenilenmeyen Özel Hastane ve Tıp merkezlerine verilen cevap da aynı doğrultudadır.

Ancak şu bilinmelidir ki! CEZALAR ŞAHSİDİR! EĞER BİRİNİ CEZALANDIRACAKSANIZ O HASTANE VEYA TIP MERKEZİNDE O SUÇU İŞLEYEN KİŞİYİ BULMAK ZOR DEĞİL! MEDULA SİSTEMİ ELİNİZDE;  HER ŞEY KONTORLÜNÜZDE! BİR MÜFETTİŞ GÖNDERİRSİNİZ İLGİLİ KİŞİYİ BULUR VE O KİŞİ HAKKINCA CUMHURİYET SAVCILIĞINA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULUR VE O KİŞİ CEZASINI ÇEKER! ARTIK DOLANDIRICILIK MI YAPMIŞ YOKSA BAŞKA BAĞLANTILARI MI VAR ONU İLGİLİ MAKAMLAR TESPİT EDECEKTİR. ANCAK O MERKEZDE ÇALIŞAN İNSANLARIN VE VATANDAŞLARIN BUNDA NE GÜNAHI VAR?

SÖZLEŞMELERİ YENİLENMEYEN BİR ÇOK ÖZEL HASTANE VE TIP MERKEZİNDE ÇALIŞAN MASUM BİNLERCE KİŞİ ŞU AN İŞSSİZ KALMIŞ DURUMDADIR ( DOKTORLAR İŞİ BIRAKMIŞTIR )  ! BİNLERCE HASTA MAĞDUR OLMUŞTUR? KÜÇÜK İLÇELERDE DEVLET HASTANESİ YOKTUR!

BU İLÇELERDE HİZMET VEREN ÖZEL TIP MERKEZLERİNE GELEN VATANDAŞLAR KIŞ MEVSİMİNDE VEYA ACİL DURUMLARDA NEREYE GİDECEKLERDİR?

SİZ SAYIN SGK! YOLSUZLUK YAPAN,  YADA BAŞKA SEBEPLERDEN DOLAYI ÖZEL HASTANE VEYA TIP MERKEZLERİNİN SÖZLEŞMELERİNİ YENİLEMEDİNİZ! ANCAK BU HASTANE VE TIP MERKEZLERİNDE ALNININ TERİYLE EKMEK PARASI UĞRUNA ÜÇ-BEŞ KURUŞ MAAŞLA ÇALIŞAN BİNLERCE İNSANIN NE OLACAĞINI VEYA BİNLERCE SAĞLIK SORUNU OLAN VATANDAŞIN KARDA - KIŞDA  NE YAPACAĞINI HİÇ DÜŞÜNDÜNÜZ MÜ ACABA?

O SAĞLIK KURUMLARINDA ÇALIŞAN İNSANLAR ŞU AN İŞSSİZ KALDILAR! AĞLIYORLAR! İSYAN EDİYORLAR! “BU MERKEZİN SAHİBİBİN BİR SUÇU VARSA BENİM NE KABAHATİM VARDI” DİYORLAR!” MERKEZE GELEN HASTALAR KAPIDAN GERİ ÇEVİRİLİYORLAR.. HASTALAR NE OLDUĞUNU BİLMİYORLAR…DEMEK BU HASTANE SUÇ İŞLEMİŞ,  DOLANDIRICI YADA SUÇ ÖRGÜTÜYLE İLGİSİ VAR  DİYORLAR! MASUM MERKEZLERDE AYNI SUÇLAMALARA MARUZ KALIYORLAR.

SÖZLEŞMESİ YENİLENMEYENLERİN İÇİNDE TABİKİ HIRSIZ DOLANDIRICI YADA SUÇ ÖRGÜTLERİYLE BAĞLANTISI OLAN YERLER VARDIR, BUNA BİR SÖZÜMÜZ YOK! HAKLISINIZ DEDİK TEŞEKKÜR ETTİM! ANCAK BUNLARIN İÇİNDE GERÇEKTEN MASUM VE SUÇSUZ YERLERDE VAR! BUNA EMİN OLUN LÜTFEN..

BU YAZIYI SADECE DOĞUDAKİ MERKEZLER İÇİN YAZMADIĞIMA EMİN OLUN LÜTFEN! BÜTÜN SAĞLIK KURUMLARI ŞU AN DİKEN ÜSTÜNDELER! KİME NE ZAMAN NE OLACAĞINI BİLEMİYORLAR!

HERKES HER GÜN KORKU İLE HASTANELERİNE GİDİYORLAR ! BİR ÇOK HASTANE ONLARCA ORTAKLI KURULUŞLAR ! BU ORTAKLARIN İÇİNDEN BİR TANESİ BİLE BİR ŞEY YAPSA KOCA HASTANENİN KAPANMA KORKUSUNUN İNSANLAR ÜZERİNDE NASIL BİR PSİKOLOJİ KORKUSU OLUŞTURDUĞUNU TAHMİN BİLE EDEMEZSİNİZ! BUNLARIN HEPSİNİ BENİ ARAYIP ANLATIYORLAR! TELEFONDA KONUŞURKEN DAHİ İNSANLAR KORKUYOR ! LÜTFEN SAĞLIK SİSTEMİMİZE BÜYÜK HİZMET VEREN ÖZEL SAĞLIK KURULUŞLARININ BU DURUMA GELMESİNE ARTIK BİR DUR DEYİN!

SAYIN SGK BAŞKANLIĞI; AŞAĞIDA BANA GELEN BİR ÇOK E-POSTADAN  BİRİNİ YAZIYORUM , LÜTFEN BU KONUYU BİR KEZ DAHA DÜŞÜNÜN VE MASUM HASTANE VE TIP MERKEZLERİN SÖZLEŞMELERİNİ YENİLEYİN,YADA BU DURUMA MASUM İNSANLARI MAĞDUR ETMEYECEK BİR ÇÖZÜM GETİRİN LÜTFEN!  SAYGILARIMLA ARZ EDERİM…

Mrb Bülent Bey. Bilindiği gibi bu yıl SGK Sözleşmesi yenilenmeyen birçok tıp merkezi listelerde yer aldı. Bu tıp merkezlerinin çoğu suçlu durumdadır fakat biz Özel ……Tıp Merkezi olarak  büyük bir sıkıntı ve mağduriyet içerisindeyiz. Tıp Merkezimizde herhangi bir dolandırıcılık ya da haksız kazancın elde edilmediğini özellikle beyan etmek istiyoruz. Zira SGK'ya kesmiş olduğumuz en yüksek fatura miktarı 46.000 TL'yi geçmemektedir. Bilindiği gibi bu fatura miktarı bir tıp merkezinin ne hekim, ne çalışan, ne ilaç ve depo, ne de diğer giderlerini karşılayabilecek bir potansiyele sahip değildir. Biz sadece muayeneye gelen hastalarımız akıbetinde faturalandırma yapmış bulunmaktayız. Haksız yere herhangi bir kazanç elde edilmediği gibi, sağlık hizmetini en iyi şekilde sunmaya çalışan bir merkez olduğumuzun altını çizerek beyan etmek istiyoruz. Sizden istediğimiz, bizlere sözleşmemizin yenilenmesi hususunda gerekli olan yol rotasını çizmek adına, bize yardımcı olmanızdır. Merkezimiz adına gerekli olan bütün evrak ve faturalarımız tarafımızca mevcuttur ve biz bu evrakları eğer gerekli kılarsanız, size bu mail ortamında sunabiliriz. Gerçekten dürüst çalışan bir merkez olarak mağduriyetimizi dile getirmek adına sizinle iletişime geçmek istedik.Eğer bu konuda bize yardımcı olabilirseniz,,dürüst çalışan bir merkez olarak en iyi şekilde hizmet sunmaya devam etmek istiyoruz.İlginiz için şimdiden teşekkürlerimizi sunar, Özel……..Tıp Merkezi olarak, başarılarınızın devamını dileriz.

SAYGILARIMLA TÜM İLGİLİLERE DUYURULUR!

Av.Bülent ÖZER
Özer Hukuk & Danışmanlık Ofisi
Adres : Toros Sokak No : 7 / 5 Sıhhiye / Ankara
Tel : 0312 229 20 76 Faks : 0312 229 20 96
GSM : 0535 260 61 97 - 0532 281 78 43
[email protected]

Bu yazı toplam 16251 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Yazarın Diğer Yazıları
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim