• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • Ankara 26 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 28 °C

SGK'nın sözleşme feshi

SGK'nın sözleşme feshi
Özel poliklinikler SGK'nın sözleşme feshini Danıştay'a taşıyor.

Özel poliklinikler, haziranda aile hekimliğinin yaygınlaştırılacağı ve sevk zinciri kurulacağı gerekçesiyle kendileriyle sözleşmesini fesheden Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) karşı birleşti. Geçen hafta yapılan bir toplantıyla bir araya gelen Türkiye'nin çeşitli kentlerinden temsilciler, özel poliklinikleri temsilen ilk derneği kurma kararı aldı. Eczanelerden sonra özel poliklinikler de SGK'nın sözleşme feshi kararını Danıştay'a taşımaya hazırlanıyor.

"Özel Poliklinikler Birliği Derneği"nin kurulma çalışmaları sürdürülürken SGK'yla sözleşme sorununa ilişkin bir yol haritası da çizildi. Buna göre "kurum"a gönderilecek dilekçelerle Emekli Sandığı ve Maliye Bakanlığı ile süren sözleşmelerin devamı talep edilecek. Geçen günlerde iki poliklinik adına konuya ilişkin yapılan hukuki itirazın Ankara 10. İdare Mahkemesi'nde haklı bulunmasının ardından, kuruma gönderilecek dilekçelerle bu kararın tüm özel polikliniklere dönük uygulanması istenecek. Sektör, sözleşme feshinin yürütmesinin durdurulması ve bu amaçla yayımlanan tebliğin aleyhlerine olan ilgili maddelerinin iptali için Danıştay'a dava açma kararı da aldı.

Devlet, 3 kat zararda
Dernek kuruluncaya kadar birliğin başkanlığını yapan Ankara Özel Ayrancı Polikliniği sahibi Muammer Karakaş, SGK'nın yaklaşık 6 ay önce Emekli Sandığı ile özel poliklinikler arasındaki sözleşmeyi feshetmesi sonucu ciddi hasta kaybı yaşadıklarını ve işletmelerin birbiri ardına kapanmaya başladığını belirtti. Bu ortamda devletin de zarara uğradığını savunan Karakaş, özel polikliniklerde hizmet alamayan vatandaşların daha yüksek muayene ücreti alan tıp merkezleri veya özel hastanelere yöneldiğini ifade etti. Karakaş, "Dolayısıyla kararın tasarruf boyutu söz konusu değil. Biz 10 liraya hasta bakarken bu kurumlar 33 liraya bakıyor. Devletin burada zararı var" dedi.
Karakaş, sözleşme feshinin arkasında SGK'nın tavrından çok Sağlık Bakanlığı'nın birinci basamak sağlık hizmetini tek başına karşılama yönündeki isteğinin etkili olduğunu dile getirdi. Önümüzdeki hafta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer ile görüşeceklerini kaydeden Karakaş, Sağlık Bakanlığı yetkilileriyle de bir araya gelmek istediklerini söyledi. Karakaş, "Biz sosyal güvenlik kurumlarının SGK çatısında toplanmasıyla sigortalı ve Bağ-Kurluya da bakmayı beklerken elimizdekinden olduk. Ne şekilde olacağı konuşulur ama sıkıntımızın aşılmasını ve aile hekimliği yaygınlaştırılsa dahi özel polikliniklerin de sistemde yer almasını istiyoruz" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3308 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim