• BIST 9079.97
  • Altın 2323.508
  • Dolar 32.3582
  • Euro 34.9461
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 18 °C

SGK'nın yanlış tebliği vatandaşı isyan ettirdi

SGK'nın yanlış tebliği vatandaşı isyan ettirdi
SGK Aydın İl Müdürlüğü, kendisine borçlu bulunanlara taksitlendirme yapabileceklerine dair uyarı mektubu gönderdi. Ancak sistemden kaynaklanan sorun nedeniyle...

SGK Aydın İl Müdürlüğü, kendisine borçlu bulunanlara taksitlendirme yapabileceklerine dair uyarı mektubu gönderdi. Ancak sistemden kaynaklanan sorun nedeniyle borç miktarları gönderilen mektuplara farklı yansıyınca telaşa kapılan vatandaşlar SGK’ya akın etti.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kendisine 6 Bin TL ve üzeri 4B Bağkur borçlu bulunan Aydın il genelinde 24 bin 700 kişiye taksitlendirme yapabileceklerine dair uyarı mektubu gönderdi. Taksitlendirmeden faydalanıp borçlarını ödemeye başlayan vatandaşların sağlık hizmetinden yararlanabileceği dikkat çekilen mektupta vatandaşların SGK’ya olan borçları da not düşüldü. Uyarı mektubunu alan bir çok vatandaş bu imkandan faydalanmak için bağlı bulundukları sigorta merkezlerine başvuruda bulunurken, bazı vatandaşlar, kendisine gönderilen mektupta belirtilen borcunun gerçek rakamın çok üzerinde olduğunu fark etti.

BORÇ 10 KATI FAZLA ÇIKTI

SGK’nın mektup göndererek uyardığı 24 Bin kişi arasında yer alan ve aylık olarak Tarım Bağ-Kur ödeyen çiftçi Beyhan Çapar, SGK’ya 5 aylık borcunun Bin 750 TL olduğunu fakat kendisine gelen mektupta 17 Bin 125 TL borç bildirimi yapıldığını söyledi. Mektubu aldıktan sonra gece uykularının kaçtığını ifade eden Beyhan Çapar, “Ben Köşk’ün Yavuzköy köyünde çiftçilik yaparak geçimimi sağlayan biriyim. 3 tane çocuğum var. Kendimin ve ailemin sağlık güvencesi için sigorta pirimi yatırıyorum. Son 5 aydır ekonomik güçlükler nedeniyle pirim borcumu ödeyemedim. Geçtiğimiz günlerde posta yoluyla gelen mektup karşısında ailem ve ben çok şaşırdık. Bir o kadarda telaşa kapıldık. 5 Aylık ödenmeyen pirim borcumun Bin 750 TL olduğunu düşünürken gelen mektupta borcumun 17 Bin 125 TL olduğu belirtiliyordu.

SGK’YA BAŞVURDUM

Mektubu aldıktan sonra uykularım kaçtı. Ve daha sonra bana gönderilen mektupla birlikte SGK Aydın İl Müdürlüğüne müracaat ettim. Yapılan incelemede gerçek borcumun Bin 750 TL olduğu ortaya çıktı. Oradaki görevliler rakamların yanlış yazılmasının sistem hatası olduğunu söylediler. Hatanın anlaşılması üzerine derin bir nefes aldım. Bu hatayı düzeltmek için ben köyümden kalktım buraya geldim, günlük işimden de oldum” diyerek tepki gösterdi.

‘MENFAATLERİ İÇİN UYARI MEKTUBU GÖNDERDİK’

Konuyla ilgili olarak açıklama yapan SGK Aydın İl Müdürü Yavuz Poyraz da, 6 Bin TL ve üzeri borcu olan il genelinde 24 Bin 700, il merkezinde de 8 Bin 200 kişiye tebliğ gönderdiklerini söyledi. Bu tebliğin tek amacının vatandaşın borçlarının ödenmeyecek hale gelmeden taksitlendirme yapıp sağlık sigortasından faydalanmalarını sağlamak olduğunu ifade eden Poyraz, ‘Biz kimseye yakasından paçasından tutup ‘Gelin borcunuzu ödeyin, yoksa icraya vereceğiz’ demiyoruz. Maalesef vatandaşımız borcu nedeniyle sağlık sigortasından faydalanamıyordu. Vatandaşların istekleri doğrultusunda genel müdürlük tarafından başlatılan taksitlendirmeyi duyurmak için bizde borçlu vatandaşları menfaatleri için uyarı mektubu gönderildi. Taksitlendirme yapanlar ilk ödemesini zamanında yaptığında hemen sağlık hizmetlerinden faydalanabiliyor. Genel müdürlüğün bize gönderdiği isimlere tebliğ gönderdik. Bu tebliğlerde hata olduğunu düşünmedik. Süremizde çok kısıtlı olduğu için detaylı inceleme yapamadık. Hata oranı yüzde 5-6’dır. Fakat yüzde 95’i doğrudur. Bildirimleri doğru veya yanlış yaptık ancak geri dönüşümü hem bizim açımızdan hem de vatandaş açısından çok faydalı oldu. Yanlışlık ve hata varsa onları düzelttik, dosyalar güncellendi. Bu bildirimler sayesinde bir çok işyerini kapatmış fakat SGK’ya bildirim yapmadığı için sigortası işlemiş kişileri de ortaya çıkardık” dedi.

SGK İl Müdürü Yavuz Poyraz, vatandaşlara gönderilen tebliğlerde hata olduğunu düşünen vatandaşlara kuruma davet edip bilgilerini güncellemelerini istedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2519 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim