• BIST 9693.46
  • Altın 2509.849
  • Dolar 32.5726
  • Euro 34.779
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 18 °C

SGK'nın yeni düzenlemesi 'alkollü sürücü'ye yaradı

SGK'nın yeni düzenlemesi 'alkollü sürücü'ye yaradı
Trafik sigortasında düzenlemeye giden SGK, kaza geçiren herkesin tedavi masrafını üstlenecek. Kazalarda 'kusur' ayrımı kalkacağından, kurallara uymayana yaptırım yok.

Trafik sigortasında düzenlemeye giden SGK, kaza geçiren herkesin tedavi masrafını üstlenecek. Kazalarda 'kusur' ayrımı kalkacağından, kurallara uymayana yaptırım yok.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), trafik sigortasında yeni düzenlemeye gidiyor. Diyeceksiniz ki SGK’nın trafik sigortasıyla ne ilgisi var? Anlatayım…
Geçen hafta, Torba Yasa’nın, Genel Sağlık Sigortası’nda bazı değişiklikler öngören maddeleri Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Bu maddelerden biri de trafik sigortalarında, SGK’nın istediği yönde değişikliği öngörüyordu.
Peki, neydi SGK’nın istediği? Trafik kazası geçiren herkesin tedavi masraflarını üstlenmek. Şöyle anlatayım: Torba Yasa’nın Meclis’ten geçmesi halinde, kusurlu ya da kusursuz, sigortalı veya sigortasız trafik kazası geçiren herkes; özel, kamu ayrımı olmaksızın dilediği hastanede tedavi görecek, tüm tedavi masraflarını da SGK karşılayacak. Bunun için de sigorta şirketlerinin sattıkları trafik sigortası karşılığında topladıkları primlerden ve Güvence Hesabı için tahsil edilen katkı paylarından yüzde 15 oranında kesinti yapılarak SGK’ya aktarılacak.
Şimdi işin biraz detayına girelim ve bugüne kadar vatandaşların mağdur edilip de yeni uygulamayla artık bu mağduriyetin ortadan kalkacağı şeklinde, kamuoyuna lanse edilen bu değişikliğin aslında yanlış bir uygulama olduğunu anlatalım. 

Kusurlu kusursuz ayrımı
Bugünkü uygulamada sigorta şirketleri, trafik sigortasında sağlık giderlerini kusur oranına göre ödüyor. Örnekleyelim… Aracı alkollü kullanan sürücü, yoldan geçen bir yayaya çarparsa, sigorta şirketi o yayanın tüm sağlık giderlerini karşılıyor; sonra da dönüp, alkollü sürücüden tüm masrafları hukuk yoluyla alıyor. Neden? Alkollü araç kullanmak kanunlara aykırı da ondan. Yani kusurlu bir davranış.
Haydi bir örnek daha verelim. Ehliyetsiz sürücü, trafikte birine zarar verirse, sigorta şirketleri o kişinin tedavi masraflarını karşılıyor ama ehliyetsiz olan kişiden de bu parayı alıyor. Çünkü ortada yine kanunlara aykırı ve kusurlu bir davranış var.

Aynı şekilde, trafik sigortası olmayan bir araç, olası bir kazada birilerine zarar verirse, bu sefer devreye Güvence Hesabı giriyor ve zarar gören kişinin tüm tedavi masraflarını ödüyor. Sigortasını yaptırmayan sürücüden de hukuk yoluyla bu masrafları alıyor. Yıllardır trafik sigortasında düzen böyle sürüyor. Kusurluyla kusursuzu ayırt eden, kusurlu davrananı bir şekilde cezalandıran bir düzen. 

Trafik sigortasından kesinti
SGK ise getirdiği yeni düzenlemeyle bu uygulamayı tamamen değiştiriyor. Kusurlu olsun olmasın… Alkollü olsun olmasın… Ehliyetsiz olsun olmasın, hiç fark etmiyor. Trafik kazası geçiren herkesin sağlık giderlerini SGK karşılayacak. Gerekçeyse mevcut düzende vatandaşın mağdur olması. Hangi vatandaş? Kusurlu vatandaş. SGK, bu masrafları karşılayabilmek için de global bir bütçe oluşturacak. Sigorta şirketleri trafik sigortası primlerinden yüzde 15 kesip SGK’nın oluşturacağı bu bütçeye gönderecek. Baktı ki SGK, bu kesinti oranı, tüm tedavi giderlerini karşılamak için yeterli olmayacak; o zaman, oranı biraz daha arttıracak. Çünkü Torba Kanun, Bakanlar Kurulu’na, bu tutarı yüzde 50’sine kadar arttırmaya olanak tanıyor.

İşin ilginci, sigortacılar en baştan beri SGK’nın bu uygulamasına şiddetle karşı çıkıyorlar. Gerekçeleri ise uygulamanın sigortacılığın temeline aykırı olması ve gerek vatandaş, gerek sağlık sistemi, gerekse de sigorta sektörü açısından ciddi sıkıntılar yaşanacak olması. Ancak SGK, baştan beri sigorta şirketlerinin bu uyarılarını dikkate almadı ve düzenlemeyi tamamen kendi istediği gibi yaptı.
Sonuç mu? Torba Yasa çıkıp da uygulama başladıktan sonra düzenlemenin nelere yol açacağı anlaşılacak. Vatandaşın mağduriyeti mi giderilecek, yoksa daha büyük bir mağduriyet mi ortaya çıkacak.

Sigorta tekniğine, kanun yapma prensibine aykırı
Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği (TSRŞB) Genel Sekreteri Erhan Tunçay, SGK’nın getirmeye çalıştığı düzenlemenin hem sigortacılığa hem de kanun yapma prensiplerine aykırı olduğunu belirterek düzenlemede karşı çıktıkları noktalar hakkında şu açıklamaları yapıyor:

Dünyada trafik sigortasında sigortacılık sistemi kusur oranında çalışır. Torba Yasa’da, ‘kusurlu olsun olmasın’ diye bir tanım var. Kusurlu kusursuz dediğiniz zaman bu sigortacılık tekniğine aykırıdır.

Bir başka konu alkollü veya ehliyetsiz sürücülerin karıştığı kazalarda biz, sağlık giderini ödüyoruz ama bunu rücu ederek, alkollü veya ehliyetsiz sürücüden alıyoruz. Sigorta sistemi kusurluluk üzerine kurulduğu için yeni düzenlemede bir kere bu ortadan kalkıyor. Bu, sigortasızlığı da teşvik edebilir. Alkollü veya ehliyetsiz sürücülerin üzerine rücu ile gidilemeyeceği için yaptıkları bir zararda takipsizlik olacak.

Diğer taraftan trafik sigortası olmayan araçların yaraladığı kişilerin tedavi masrafları Güvence Hesabı’ndan karşılanıyor. Güvence Hesabı daha sonra trafik sigortası olmayan araç sahibini takibe alarak yaptığı harcamaları tahsil ediyor. Yeni düzenlemede trafik sigortası olmayıp üçüncü şahısları yaralayanlardan bu tedavi masrafları tahsil edilemeyeceğinden, sigorta yaptırmanın da tedavi teminatı açısından bir anlamı kalmayacak.

Bu soruların cevapları merak ediliyor
Trafik sigortası primlerinden yapılacak % 15’lik kesinti, SGK’nın tüm sağlık giderlerini karşılamaya yetecek mi? SGK, kısa zaman sonra Torba Yasa’da Bakanlar Kurulu’na tanınan kesinti oranını % 50 arttırma hakkını kullanmak zorunda mı kalacak?
Trafikte alkollü, ehliyetsiz ve sigortasız araç kullanan kişilerin yol açtığı yaralanmalarda, tüm tedavi giderlerini SGK karşılayacak. Yasaları çiğneyenlere yönelik cezai yaptırım var mı?
Trafikte kaza geçiren kişiler acil müdahalelerini istediği hastanede yapabilecek. Tedavinin devamı aynı hastanede sürecek mi? Sürecekse, tedavi giderini kim, nasıl ödeyecek?
Güvence Hesabı, trafik sigortası olmayan araçların neden olduğu zararları karşılıyor. Yeni düzenlemede herkesin tedavi giderini SGK karşılayacaksa, Güvence Hesabı’nın işlevi bitiyor mu?
Özel sağlık sigortası olanlar, trafik kazalarında sigortasından yararlanıyordu. Sigorta şirketi ise ödemelerini trafik sigortasına rücu ederek alıyordu. Yeni düzenlemede sigorta şirketleri bu rüculara SGK’ya mı yapacak?

NOYAN DOĞAN
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 7234 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim