• BIST 9079.97
  • Altın 2322.589
  • Dolar 32.3361
  • Euro 34.9683
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 17 °C

Sıcak astımlıları vuruyor!

Sıcak astımlıları vuruyor!
Mümkün olduğunca klimadan yararlanmalılar... Türkiye genelinde etkili olan yüksek sıcaklıklar ve nemin, astım hastalarını olumsuz etkilediği bildirildi.

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Alerji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nihat Sapan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son haftalarda Türkiye'yi etkisi altına alan sıcak ve nemli havanın, özellikle astım başta olmak üzere, solunum yolu rahatsızlıkları bulunan hastalar için riskli olduğunu söyledi.

Sapan, astımın nefes darlığı ataklarıyla seyreden bir hastalık olduğunu belirterek, Türkiye'de astımın çocuklar arasında görülme sıklığının yüzde 10, yetişkinlerde ise yüzde 5 olduğunu bildirdi.

Nefes darlığı ataklarının çeşitli tetikleyici durumlarla karşılaşılması halinde ortaya çıktığını ifade eden Sapan, şöyle konuştu:

''Tetikleyici durumlar viral enfeksiyonlar ya da alerjenlere maruz kalma gibi durumlar olabileceği gibi hava kalitesiyle de ilgili olabilir. Örneğin bulunulan iç ortamın hava kirliliği (sigara dumanı, keskin koku, kimyasal maddeler) ya da dış ortamın hava kirliliği (egzoz gazları, şehirlerin hava kirliliği gibi) astım ataklarını başlatabilmektedir. Benzer şekilde akciğerlere ulaşan havanın ısı ve nem gibi özellikleri de hava yollarında bulunan kolinerjik reseptörleri etkileyerek astım bulgularının başlamasına neden olabilir. Sıcak hava ve yüksek nem astımda bulguların ortaya çıkmasına neden olan tetikleyici faktörler arasında yer alır. Astımlı olgular için ortamdaki havanın en uygun nem miktarı yüzde 30–50 arasıdır.''

-SICAK VE NEM ATAKLARIN ARTMASINA NEDEN OLUYOR-

Prof. Dr. Sapan, Türkiye'yi etkisi altına alan sıcak hava ve yüksek nemin astımlı hastalar için uygun olmadığını belirterek, sıcak ve nemli havanın bu hastaların ataklarının armasına neden olduğunu kaydetti.

Astımlı hastaların klimalı ortamlarda bulunmalarının daha faydalı olacağına dikkati çeken Sapan, şunları kaydetti:

''Sıcak ve nemli günlerde astımlı hastaların klima cihazlarından yararlanmaları, dış ortam aktivitelerini azaltmaları ve egzersizden kaçınmaları yerinde olur. Bununla birlikte doktorları tarafından kendilerine önerilen astım ilaçlarını kullanmaları gerekir. Bu gibi durumlarda ilaç ihtiyaçları artabilir. Astım bulgularını kontrol altına almakta problemi olan hastaların, ilaç dozları artırılabilir.''

Sapan, havadaki yüksek nemin ev içi ortamdaki küf sporları ve ev tozu akarları, ev dışı ortamda küf sporları gibi alerjenlerin artmasına da neden olduğunu dile getirerek, ''Öte yandan son yıllarda sıklıkla dile getirilen küresel ısınma, polenlerin daha erken ve daha uzun süre atmosferde bulunmalarına neden olmakta, ayrıca alerjenik yapıları etkilenebilmektedir'' dedi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 2489 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim