• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 16 °C

Sıcak hava, psikolojiyi etkiliyor

Sıcak hava, psikolojiyi etkiliyor
Isparta Devlet Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ümit Kemal Kıran, yaz aylarındaki sıcaklık artışının kişilerin psikolojisini olumsuz etkilediğini belirtti.

FERHAT KAYA/ISPARTA
Yaz mevsimde aşırı sıcakların stresi artırıcı bir etken olduğunu ifade eden Isparta Devlet Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ümit Kemal Kıran, “Stresin pek çok nedeni var. Bunlardan biri de ısı, ışık, nem, gürültü gibi çevresel faktörler. Çevresel etkenlerin stresi arttırması var olan psikolojik rahatsızlıkların şiddetini yükseltiyor. Önceden var olan bir rahatsızlık yoksa da yeninsin oluşmasına neden olabiliyor. Özellikle yaz aylarında ısınan hava ve çevredeki kalabalık gibi faktörler stresin artmasına neden oluyor” dedi.

STRES KAYNAKLARI AZALTILMALI
Kişinin değiştirebileceği stres kaynaklarını azaltması gerektiğini belirten Dr. Kıran, “Tabi ki hava sıcaklığını azaltamayız ancak hava sıcaklığının etkilerini azaltabiliriz. Buna yönelik önlemler alabiliriz. Ortam ısısını düşürmek gibi, çok sıcak saatlerde mümkün olduğunca çıkmamak gibi önlemler alınabilir” diye konuştu.

EKONİMİK KRİZ PSİKOLOJİK RAHATSIZLIKLARI ARTIRDI

Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı araştırmaya göre, ‘yapabilme becerisi’ ile ilgili olarak tüm dünyada yeti kaybına yol açan 10 hastalığın 5’inin psikiyatrik rahatsızlık sonucu ortaya çıktığını belirten Dr. Kıran, “İnsanlarda yeti yıkımına yol açan 10 hastalığı düşünürsek, bunun 5’i psikiyatrik hastalık olarak algılanıyor. Ve gittikçe bu oranın artacağı düşünülüyor” dedi. Psikiyatrik rahatsızlıkların sık görüldüğünü de dikkat çeken Dr. Kıran, 2009 yılında yaşanan ekonomik krize bağlı olarak rahatsızlıklarda da artış gözlendiğini söyledi. Dr. Kıran; “Ekonomik kriz de çevresel etkenlerden birdir. Hem dünya genelinde yapılan çalışmalar, hem de bu ekonomik krizler sadece ekonomik anlamda kalmıyor, insanların psikiyatrik sorunlar yaşamasına da yol açıyor.

Çünkü insanlar kendini güvende hissetmiyor. Gelecekle ilgili yaptıkları planları yapamayacak hale geliyorlar böyle olunca da streste bir artış oluyor. Bu da psikolojik rahatsızlıkları artırabiliyor. Bu yüzden de erken tedavi ve tanının da önemi ortaya çıkıyor” şeklinde konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3309 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim