• BIST 9082.92
  • Altın 2324.376
  • Dolar 32.3608
  • Euro 34.9381
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 17 °C

Şifa kaynağı 'ginseng' Türkiye'de yetiştirilecek

Şifa kaynağı 'ginseng' Türkiye'de yetiştirilecek
Birçok hastalığın tedavisinde kullanılan ginseng bitkisinin deneme ekimi yapıldı.

ZEHRA AYDIN

Birçok hastalığın tedavisinde kullanılan ginseng bitkisinin deneme ekimi yapıldı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM), orman köylülerine yeni gelir kapıları açmak amacıyla yeni bir projeyi hayata geçiriyor. Birçok hastalığın tedavisinde ve kozmetik sektöründe kullanılan kırmızı Kore ginsenginin (panax ginseng) deneme ekimi çalışmalarına başlandı. Projenin başarıya ulaşması halinde orman köylülerinin gelirlerinde önemli artış yaşanması bekleniyor.

Beş bin yıllık geçmişi olan, kökleri insan vücuduna benzediğinden "insan otu" ismini alan ve çok yıllık bir bitki türü olan ginseng, güçlü iyileştirme özelliklerinden dolayı botanik ismini Yunancada "panax" yani "tam iyileştirme"den alıyor. Bu bitkinin Türkiye'de yetiştirilmesi konusunda OGM ve Güney Kore Hükümeti'nin işbirliğinde deneme ekim çalışmaları başladı.

Ginsenglerin boyu 20 santimetreye ulaştı

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ginsengle ilgili çalışmalara 2015'te deneme alanlarının lokasyon seçimi ve toprak işleme anlamında başladıklarını, bu işleri tamamladıklarını söyledi.

Mart ayında Türkiye'yi ziyaret eden Güney Koreli uzmanlarla, oluşturulan deneme alanlarında tohum ve yumru ekimi çalışmalarını gerçekleştirdiklerini aktaran Eroğlu, şu anda yumrudan ekimi yapılan alanlarda ginsenglerin yaklaşık 20 santimetre boya ulaştığını belirti.

Ginsenglerin yapraklanmasını da tamamladığını belirten Bakan Eroğlu, "Günlük olarak meteorolojik ve fenolojik faktörlerin izlendiği ve kayıt altına alındığı deneme parsellerinde yetiştirilen ginsengler, tohum verme aşamasına ulaştıktan sonra, projede tohum toplama ve yaygınlaştırma aşamasına geçeceğiz." dedi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3538 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim