• BIST 9519.11
  • Altın 2492.827
  • Dolar 32.4863
  • Euro 34.7687
  • Ankara 25 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 24 °C

Sıfır hatalı beyin ameliyatı mümkün

Sıfır hatalı beyin ameliyatı mümkün
Beyin ameliyatları sırasında MR çekme imkanı sağlayan yöntem tümörden parça kalma ihitimalini tamamen ortadan kaldırıyor. Böylece ameliyat sırasında hata ortadan kalkıyor.

Beyin ameliyatları sırasında MR çekme imkanı sağlayan yöntem tümörden parça kalma ihitimalini tamamen ortadan kaldırıyor. Böylece ameliyat sırasında hata ortadan kalkıyor.

"Intraoperatif MR" teknolojisi, beyin ameliyatlarında yaşanan hatalara dur diyecek. Alman Hastanesi Beyin, Omurilik ve Sinir Cerrahisi Direktörü Prof. Dr. Talat Kırış, ilk denemeleri 10 yıl önce başlayan "Intraoperatif MR"ın bugün dünyada hala sayılı olduğunu söyledi. Prof. Dr. Kırış, beyin ameliyatlarında 1990'ların başında "navigasyon" teknolojisinin ortaya çıktığını, bu teknolojide hastanın MR'ının çekilerek navigasyon aletine tanıtıldığını, böylece kafatasına kalem benzeri bir aletle dokunulunca hastanın beynindeki çeşitli bölgeleri görme imkanının sağlandığını anlattı. Prof. Dr. Kırış, ancak bu teknolojinin, kafatası açıldığında içinde bulunan suyun boşalmasıyla beynin çekilen MR'daki görüntüyle aynı olmaktan çıktığı için bir miktar risk taşıdığını, yine de halen dünyada yaygın olarak kullanıldığını söyledi.

AZ SAYIDA MERKEZDE UYGULANILYOR

"Intraoperatif MR"ın ilk olarak Harvard Üniversitesi'nde Peter Black adlı beyin cerrahı öncülüğünde ortaya çıktığını ve "Madem ki bir MR aleti var, biz bunu niye ameliyathaneye almayalım?" düşüncesiyle devreye girdiğini belirten Prof. Dr. Kırış, ancak "Intraoperatif MR"ının dünyada az sayıda merkezde kullanıldığını aktardı. Prof. Dr. Kırış, eskiden beyin ameliyatları öncesinde tümörün yerinin tespitine yönelik ince hesaplar yapıldığını, bu nedenle yanılma payı bulunduğunu, yeni MR teknolojisinde ise net olarak yer tespiti yapılması nedeniyle kafatasının daha küçük açıldığını kaydetti.

Çok önemli bir avantaj

"Intraoperatif MR"ının ameliyat sırasında da kullanılmasının önemli avantaj olduğunu dile getiren Prof. Dr. Kırış, şöyle devam etti: "Ameliyatta tümörü çıkartamadıysanız çıkartamadınız. Tekrar kapatıp MR çekip, yeniden kafatasını açma diye bir şansınız yok. Çünkü bu tümörlerin bir bölümü aynen beyin gibidir. Hiç farkı yok. Bu yeni teknolojide, ameliyat sırasında çektiğiniz MR'la tümör çıkmış mı çıkmamış mı biliyorsunuz. Ameliyat sırasında aynı zamanda operasyonun kontrolünü yapıyoruz." Kılıç, beyin tümörlerinin bazılarının beynin dokunulması riskli merkezlerine yakın olabildiğini de belirtti.

Bu haber toplam 1600 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim