• BIST 9105.26
  • Altın 2323.989
  • Dolar 32.3607
  • Euro 34.9689
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 22 °C

Sigara hayatını kararttı

Sigara hayatını kararttı
"30 sene içtim, hiç faydasını görmedim" yazan pankartla dolaşıyor... İzmir'in Foça ilçesinde sigara nedeniyle bir bacağı kesilen Ali Durna,..

İzmir'in Foça ilçesinde sigara nedeniyle bir bacağı kesilen Ali Durna, diğer insanların da kendi durumuna düşmemesi için, 'Sayın sigara içenler 30 sene sigara içtim hiç faydasını görmedim. İşte zararı Ali Durna' yazılı pankartlar asarak sigara içmemeleri konusunda çağrıda bulunuyor.

Foça ilçesinde yaşayan yürüme engelli Ali Durna (58), sigaraya karşı tek başına mücadele veriyor. Sigaradan kaynaklanan damar tıkanıklığı sebebiyle bir bacağını kaybeden ve kimi kimsesi olmadığı için muhtaç duruma düşen Ali Durna, sakız satarak geçimini sağladığı tezgahı üzerinde, 'Sayın Sigara İçenler 30 Sene Sigara İçtim Hiç Faydasını Görmedim. İşte Zararı Ali Durna' ve 'Dur Oku Düşün Karar Ver Lütfen Sigara İçmeyiniz' yazan dövizlerle birlikte yine üzerine 'İşte Bu' yazdığı protez bacağını, 'bakın,
görün benden ibret alın' dercesine sergiliyor. Yoldan geçenleri durdurup sigaranın zararları hakkında nasihatlerde veren Durna, "Ben ettim siz etmeyin. İşte sigara içmenin sonu bu" diyerek sigara içerken gördüğü insanları sigarayı bırakmaları konusunda ikna etmeye çalışıyor.

Gençlik yıllarında çevresindekilere özenerek sigaraya başlayan Durna, sigaradan kaynaklanan damar tıkanıklığı sebebiyle 5 yıl önce sağ bacağını kaybetti. Geçirdiği ameliyat sonrası sağ bacağı dizinin alt bölümünden kesilen Durna, şu an protez bacak ile hayatını sürdürüyor. Bacağını kaybetmeden önce lokantalarda aşçılık yaparak geçimini sağlayan Ali Durna'nın gençlik yıllarında özenti olarak başladığı sigara içiciliği, ilerleyen yıllarda tiryakiliğe dönüştü. Durna, "Önceleri dudak tiryakisiydim. Ara sıra
içiyordum. Fakat eşimden ayrıldıktan sonra da teselliyi sigarada buldum" dedi. Sigaranın sebep olduğu damar tıkanıklığı hastalığının 2003 yılında başladığını ifade eden Durna, yaşadıklarını şu şekilde ifade etti:

"Şiddetli bacak ve parmak ağrısı çekiyordum. Aşırı kilolu biri olduğum için de vücudumun ağırlığındandır düşüncesiyle doktora gitmeyi gerek görmedim. Ağrılarım şiddetlenince 2005 yılında doktora gittim. Yapılan tetkikler sonucunda ayaklarımda damar tıkanıklığı teşhisi konuldu. Doktorlar beni sigara içmemem konusunda birçok kez uyardı. Buna rağmen sigara içmeye devam ettim. Umursamadım çünkü geçer sandım. Meğersem kendi kendimi kandırmışım. Rahatsızlığım her geçen gün biraz daha ilerledi. Sonradan birkaç kez tedavi altına girdim, sigarayı da bıraktım ama artık her şey için çok geçti. 2005 yılında sağ bacağımı, dizin alt bölümünden kestiler."

BELEDİYE BAŞKANI VE KAYMAKAM'A TEŞEKKÜR
Sigaranın zararını hayatı zindana döndükten sonra anladığını, sigarayı artık bir düşman olarak gördüğünü ve sigaradan nefret ettiğini ifade eden Durna, "Bir insanın yaşamındaki en değerli varlığı sağlığıdır. Ben sağlığımı sigara yüzünden kaybedince çalışamadım bir dilim ekmeğe muhtaç kaldım. Kimim kimsem olmadığı için de çok zor günler geçirdim. Sağ olsun Foça Belediye Başkanımız Gökhan Demirağ ve Kaymakam beyimiz Sayın Kamil Köten, benden yardımlarını hiçbir zaman esirgemediler. Bugün yaşıyorsam onların sayesindedir. Ne kadar teşekkür etsem azdır" diye konuştu.

ENGELLİ MAAŞIMI ALAMIYORUM
Engelli maaşını maliye borcundan dolayı alamadığını ifade eden Durna, "Maaşıma el koydular. Şu anda elime para geçmiyor. Ben dilencilik yapacak biri değilim. Yıllarca bu kasabada aşçılık yaptım, insanlara hizmet ettim. Beni burada herkes 'Has Usta' olarak tanır. Şimdi ciklet satıyorum. Kazandığım parayla da günlük ihtiyaçlarımı gidermeye çalışıyorum. Ama ilaçlarımı almaya yetmiyor. Engelli maaşımın kesilmesi de beni olumsuz yönde etkiledi" ifadelerini kullandı.

TEK HAYALİM AKÜLÜ ARABA
Aşırı kilolarından dolayı protez bacağıyla yürümekte zorlandığı için tekerlekli sandalye kullanma zorunda kalan Durna, tek hayalinin bir hayırsever tarafından kendisine akülü bir araba alınması olduğunu söyledi. Durna, "Hayırseverin biri çıkıp bana bir akülü araba hediye ederse dünyanın en mutlu insanı ben olurum" şeklinde konuştu.
Artık hayattan çok fazla beklentisi olmadığını vurgulayan Durna, "Ömrümün geri kalan günlerinde bir insanın bile sigarayı bırakmasına vesile olabilirsem ne mutlu bana. İşte ben onlara canlı örneğim, sigara içenler beni örnek alsınlar lütfen ve bir an önce sigarayı bıraksınlar" diyerek sigara kullananlara sigarayı bırakın çağrısında bulundu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2172 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim