• BIST 8719.9
  • Altın 2238.96
  • Dolar 32.3373
  • Euro 35.0969
  • Ankara 6 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 10 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 13 °C

Sigara içen kadınların rahim ağzı kanserine yakalanma riski iki kat daha fazla!

Sigara içen kadınların rahim ağzı kanserine yakalanma riski iki kat daha fazla!
Op. Dr. Volkan Aksakallı, sigara kullanan kadınlarda rahim ağzı kanseri riskinin diğer kadınlara oranla iki kat fazla olduğunu söyledi


Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Volkan Aksakallı, sigara kullanan kadınlarda rahim ağzı kanseri riskinin diğer kadınlara oranla iki kat fazla olduğunu söyledi.

Rahim ağzı kanserinde erken teşhisin iyileşme oranını yüzde 90'a kadar yükselttiğini belirten Op. Dr. Volkan Aksakallı, erken teşhis için en iyi yolun düzenli smear testleri yaptırmak olduğunu söyledi.

Rahim ağzı (Serviks) kanseri çağın vebası kanser hastalıkları içerisinde dünya ölçeğinde 45 yaş altı kadınlarda en sık görülen 2. kanser türü, meme ve akciğer kanserinden sonra kanserden ölümlerin önde gelen 3. nedeni. Dünya çapında 2 dakikada bir kadın serviks kanserinden ölmekte, tarama programları serviks kanserinin azalmasında önemli bir etkiye sahip olmasına rağmen hala kadınlar serviks kanseri nedeniyle ölüyor. Serviks kanseri Türkiye'de en sık görülen 8. kanser türü arasında yer alıyor.

"BELİRTİLER GÖRÜLDÜĞÜNDE HASTALIK ZATEN İLERLEMİŞTİR"

Op. Dr. Volkan Aksakallı, "Hastalık ne kadar ilerlemiş ise iyileşme oranı o kadar düşüktür. Rahim ağzı kanseri belirtileri görüldüğünde ise kanser hücreleri zaten yayılmıştır. Sık rastlanan belirtiler ise, vajinal kanama, anormal vajinal akıntı, pelvik ağrı, cinsel ilişki sırasında ağrı veya lekelenmedir. Rahim ağzı kanserinin sebebi ise insan papilloma virüsüdür (HPV)" dedi. Vücut dokularını oluşturan sağlıklı hücrelerin büyüdüğünü, bölündüğünü ve gerektiğinde de yenilendiğini ifade eden Aksakallı, "Bu vücudun diri kalmasını sağlar. Ancak bazen hücreler kontrolsüz büyümeye başlar. Yeni hücreler tümör denilen bir doku kütlesi oluşturur. Bu hücreler iyi huylu veya kötü huylu olabilir. Displazi denilen başka bir hücre tipi de vardır. Displaziye, kanser öncesi değişiklikler de denir. Çünkü tedavi edilmezse kansere dönüşebilir. Çoğu kadında hücrelerin normalden displaziye ve kansere dönüşmesi yıllar sürer. Birçok vakada smear testi displaziyi saptayabilir. Böylece kanser henüz gelişmeden tedavi imkanı doğar. Kötü huylu hücreler geliştiğinde rahim ağzındaki sağlıklı dokulara yayılarak harap edebilir. Rahim ağzının yanındaki dokulara da yayılabilir. Ayrıca kan veya lenf damarları yoluyla vücudun diğer kısımlarına sıçrayabilir" dedi.

Rahim ağzı kanserinin dünya çapında kadınlarda en sık görülen kanserlerden birisi olduğuna da dikkat çeken Aksakallı, "Düzenli smear testlerini uygulayan ülkelerde sıklığı azalmıştır. Kadınlar tüm yaşamları boyunca risk altındadır. Rahim ağzının çok sık görülen bir enfeksiyonu olan insan papillom virüsü (HPV) rahim ağzının hemen hemen tüm displazi ve kanserlerinden sorumludur. Smear testi ve bazı kadınlarda HPV testi bu virüsün ve neden olduğu hücre değişikliklerinin saptanmasına yardımcı olabilir. Bu bakımdan tüm kadınların menopozda olsalar bile doktorlarının tavsiyelerine göre düzenli smear testi yaptırmaları çok önemlidir" şeklinde konuştu.

Artık rahim ağzı kanserine yol açan HPV tiplerine karşı koruyan güvenli ve etkili bir aşının da olduğunu ifade eden Aksakallı, "Aşı 9-45 yaş arası tüm kız çocuk ve kadınlara yapılması önerilmektedir. Aşı yapılsa da kadınlar düzenli smear testlerini yaptırmaya devam etmelidirler çünkü aşı tüm rahim ağzı kanseri vakalarını önlemez. Rahim ağzı kanseri bulaşıcı değildir. Rahim ağzı kanserinin temel sebeplerinden biri olan HPV virüsü bulaşıcıdır. HPV yetişkin hayatta eşlerden birbirine bulaşır. Eşlerden birisinin daha önceden aldığı virüs onda bir hastalık yapmazken, özellikle bayanlarda daha sık olmak üzere cinsel bölgede siğillere ve rahim ağzının, dış genital bölge ve üreme yollarının kanser ve kansere dönüşebilen hastalıklarına dönüşebilir" dedi.

"SİGARA KULLANIMI RİSKİ 2 KAT ARTTIRIYOR"

Sigara kullananların kullanmayanlara oranla 2 kat artmış riski bulunmakta olduğunu belirten Aksakallı, "Kanserin evresi ve tedavi şekline bağlı olarak rahim ağzı kanseri tedaviden sonra kaybolmayabilir veya tekrar ortaya çıkabilir. Vücudun başka bir yerinde yeni bir kanser de ortaya çıkabilir. Bu sebeple tedavi bittikten sonra bile rutin kontroller ve smear testleri önemlidir. Doktorunuz tedaviden sonra ilk birkaç yılda daha sık smear testi yaptırmanızı isteyebilir. Bu, tüm kanser hücrelerinin yok olduğundan emin olmak için yapılır. Başka testler ve işlemlere de gerek olabilir. Ayrıca alınabilecek önlemler olarak sigara bırakılmalıdır. Genç yaşta cinsel ilişkiden kaçınılmalıdır" şeklinde uyardı.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2806 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim