• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 11 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 17 °C

Sigara konusunda korkutucu uyarı

Sigara konusunda korkutucu uyarı
İngiliz tıp dergisi Lancet, 2030 yılına kadar dünyada kanser vakalarında yüzde 75 artış olabileceği uyarısında bulundu. Artışın büyük bölümü gelişmekte olan ülkelerde görülecek.

Uzmanlar tütün ürünlerinin kullanımının en kolay önlenebilecek ölüm nedeni olduğu konusunda birleşiyor. Amerikan Kanser Derneği’nden Nathan Grey küresel sağlık sorunlarına özetliyor: “Tütün ürünleri her yıl tüm dünyada altı milyon kişinin ölümüne yol açıyor. 2030 yılına kadar bu rakam yılda sekiz milyona çıkacak.”

Grey, İngiliz tıp dergisi Lancet’teki son yazıyı kaleme alanlardan biri. Makale, 20 yıl içinde kanser vakalarında yüzde 75 artış olabileceği öngörüsünde bulunuyor.

Joanna Cohen, Johns Hopkins Üniversitesi Kamu Sağlığı Fakültesi’nde tütün ürünleri kullanımının sınırlandırılmasıyla ilgilenen enstitünün başkanı. Cohen, “Şaşkınlık verici bir olay. Her yıl altı milyon kişi ölüyor. Ölmeleri için hiçbir neden yok,” şeklinde konuşuyor.

Kanser ölümlerindeki artışın en fazla gelişmekte olan ülkeleri, özellikle de Afrika’yı etkilemesi bekleniyor.

Nathan Grey, “Afrika’nın orta bölgeleri, en az sigara içilen coğrafya. Salgın halinde tütün kullanımına bağlı ölümlerin yaşanabileceği en son yer,” şeklinde konuşuyor.

Sigara şirketlerinin şimdi de bu coğrafyaya göz diktiğini söyleyen Gray, Amerikan Kanser Derneği ve birçok sağlık kuruluşunun bu konuda çalıştığını söylüyor: “Eğer başaramazsak, AIDS salgınında olduğu kadar büyük kayıplar ve hastalıklar yaşanacak, bundan ekonomiler etkilenecek.”

Uzmanlar, tütün kullanımına bağlı kanser vakaları ve ölümleri önlemede hükümetlerin çok şey yapabileceğini söylüyor. Araştırmacı John Ayers da bu görüşte: “Şimdiye kadar tütün ürünleriyle mücadelede en etkili yöntem sigara vergisini arttırmak oldu. Sigara fiyatı arttığı zaman tüketicinin satın alma gücü kalmayacak ve sigarayı bırakacak.”

Araştırmalar da, eğitim kampanyalarının; kamuya açık alanlarda sigara içilmesine, sigara reklamlarına ve şirketlerinin sponsorluk yapmasına getirilen yasakların işe yaradığını gösteriyor.

Joanna Cohen, “Diğer küresel salgınlara bakın. Hiçbir şirket gelip de AIDS virüsü için reklam yapmıyor. Ama tütüne gelince büyük şirketler sonuna kadar mücadele ediyor. Sorun yalnızca bir bağımlılıktan kaynaklanmıyor. Önümüzde tamamen önlenebilir bir salgın var,” diyor.

Uzmanlara göre en büyük zorluk, tütün şirketlerinin kitlesel boyutlarda yürüttüğü reklam faaliyetlerini önlemek.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2852 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim