• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 16 °C

Sigara tezgâh altına iniyor, bırakma ilacı bedava oluyor

Sigara tezgâh altına iniyor, bırakma ilacı bedava oluyor
Hükümet dumansız hava sahasının kapsamını genişletiyor. Yeni bir yönetmelikle, açıkta, vitrinde ve görünür yerde sigara satışı yasaklanacak.

Sigara tezgâh altına iniyor, bırakma ilacı bedava oluyor


Hükümet dumansız hava sahasının kapsamını genişletiyor. Yeni bir yönetmelikle, açıkta, vitrinde ve görünür yerde sigara satışı yasaklanacak. Sigara ceza tahsilatı yetkisi belediyeden alınıp mülki idareye verilecek. Sigara bırakma ilaçları, 300 kişi üzerinde denenecek, başarılı olursa sosyal güvenlik kapsamına alınacak

DUMANSIZ hava sahası uygulamasının ardından Sağlık Bakanlığı, bu kez vatandaşların sigarayı bırakmaları için düğmeye bastı. Sigarayı bıraktırma ilaçlarının ücretsiz verilmesi yönünde bir çalışma yaptıklarını anlatan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "Sigarayı bıraktırma ilaçlarını bakanlık satın alacak ve 300 bin vatandaşımızda bunları kullanacağız. Böylece sigarayı bıraktırma ilaçlarının ne kadar yararlı olduğunu görme fırsatı yakalayacağız. Sonuçları başarılı olursa sosyal güvenlik kapsamına alınacak. Sonuçları görmeden geri ödemeye koyamayız. Geri ödemeye koymak için teklif edemeyiz" diye konuştu.

HARAKİRİ YAPANLAR
Bakan Akdağ, elektronik sigara ve benzerleriyle ilgili olarak alınan kararların bilimsel heyetler tarafından verildiğini hatırlattı. Akdağ, sigarayı bırakmada en iyi yöntemin kişinin kafasında bu olayı bitirmesi olduğunu söyledi. Elektronik sigaranın bağımlılığı sonlandırmada bir yöntem olmadığını belirten Akdağ, bazı tiryakilerin "Bu benim zevkim, öleceksem ben öleceğim" sözlerinin hatırlatılması üzerine, "Japonya'da da harakiri yapanlar var. Ne yapacaksınız? Biz elimizden geleni yapmaya çalışacağız" yanıtını verdi.

CEZA YETKİSİ ALINIYOR
Bakan Akdağ, kapalı yerde sigara yasağının uygulanmasında kolluk kuvvetlerinin belirlediği ve evraka bağladığı cezaların belediyelerce uygulanmadığını tespit ettiklerini vurguladı. Akdağ, "Belediyeler bu cezaları genelde tahakkuk ettirmiyorlar. Bu cezaların doğrudan vali, kaymakamlık ve diğer mülki idari amirlerce yerine getirilmesi noktasında yasal değişiklik yapılacak" dedi.

VİTRİNDEN KALKACAK
Alkol ve Tütün Düzenleme Üst Kurulu'nun yakında yayınlayacağı "Açıkta Sigara Satışlarıyla İlgili Yönetmelik"in bitmek üzere olduğunu belirten Bakan Akdağ, "Yönetmelikle artık açıkta sigara satılamayacak. Sigara görünür yerde, vitrinlerde cazip şekilde yer alamayacak. Sigarayla ilgili tedbirler ve kampanyamız aslında çok büyük sonuçlar doğurdu. Kimse merak etmesin, bu işin peşini bırakacak değiliz" uyarısında bulundu.

Yasak sağlık getirdi

SAĞLIK Bakanı Recep Akdağ, bakanlığın 20 bin kişi üzerinde çalışma yaptığını, sigara yasağının ardından hastanelerin acil servislerine başvuran kalp krizi, kronik akciğer hastalığı, astım gibi hastalıklarda yüzde 20 azalma olduğunu ifade etti. Yasakla pasif içicilerin de çok rahatladığını belirten Akdağ, gençlerde sigaraya başlama oranının da azaldığını açıkladı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3184 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim