• BIST 9728.89
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 27 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 26 °C
  • Antalya 29 °C
  • İzmir 24 °C

Sigara tiryakilerini bekleyen sinsi tehlike!

Sigara tiryakilerini bekleyen sinsi tehlike!
Özel Ortadoğu Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Nezaket Erdoğan; "Yaklaşık olarak 20 yıl günde 1 paket sigara içme sonrasında ortaya çıkan bir hastalık" dedi.
Özel Ortadoğu Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Nezaket Erdoğan, KOAH'ın yaklaşık olarak 20 yıl günde 1 paket sigara içme sonrasında ortaya çıkan bir hastalık olduğunu belirterek, "Eğer 1 paketten daha fazla sayıda sigara içiliyorsa hastalığın ortaya çıkma zamanı daha da kısalır" dedi.

Uzm. Dr. Nezaket Erdoğan, hastalığın genellikle 40 yaşından sonra belirti vermeye başladığına dikkat çekerek, "KOAH teşhisi alan kişilerin büyük çoğunluğu halen sigara içen veya çok uzun süre sigara içmiş ve bırakmış kişilerdir. Hastalık sinsi ilerlediğinden ve sigara bağımlıları öksürük, balgam çıkartma gibi şikayetleri önemsemedikleri için KOAH teşhisi konduğu zaman hastalar akciğer kapasitelerinin önemli kısmını kaybetmiş olurlar. İlk defa solunum problemiyle karşılaştıysanız veya 1 aydan daha uzun süre bir öksürüğünüz varsa mutlaka doktora gitmelisiniz" dedi.

KOAH'IN EN BÜYÜK NEDENİ SİGARA

Ülkemizde 20 yaşın üstündeki kişilerin en az yarısının sigara bağımlısı olduğuna dikkat çeken Uzm. Dr. Nezaket Erdoğan, "Dolayısıyla bizim gibi sigara içme alışkanlığının yaygın olduğu ülkelerde KOAH önemli bir halk sağlığı sorunudur" dedi. Erdoğan, şöyle devam etti:

"Hastaların önemli bir bölümü hastalıklarının farkında olmayıp öksürük, balgam çıkarmadan ve nefes darlığı gibi şikayetleri için çok rahatsız olmadıkça doktora gitmemektedirler. Sigara dumanı ile nefes boruları ve hava keseciklerine zararlı gazlar ve maddeler dolar. Yıllar geçtikçe bu zararlı gazlar ve maddeler bronşların ve hava keseciklerinin yapısını bozmaya başlar. Bunun sonucunda bronşların hastalanmasıyla taşıyıcı bronşit, hava keseciklerinin harabiyeti ve parçalanmasıyla amfizem ortaya çıkar. KOAH adı altında bu iki hastalık yer almaktadır. Sigara içimi ile hem bronşlarda tıkayıcı bronşit hem de amfizem gelişir. Akciğerde ortaya çıkan bu tıkanıklıklar ve bozulmalar sonucunda kana oksijen geçişi azalır ve vücudun oksijensiz kalması ile pek çok rahatsızlıklar doğar."

SİGARA BIRAKILMAZSA ÇOK HIZLI İLERLİYOR

KOAH'ın ilerleyici bir hastalık olduğunu da ifade eden Erdoğan, "Günümüzde akciğerde oluşan bu yapısal ve işlevsel bozuklukların tedavisi belirli oranlarda mümkün olabilmektedir. Sigaranın bırakılması ve etkin bir KOAH tedavi süreci ile hastalığın seyri değiştirilebilir. Diğer yandan sigara bırakılmazsa hastalık çok hızlı ilerleyebilir. Bu nedenle KOAH tedavisinde sigarayı bırakmak çok önemlidir" diye konuştu.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Nezaket Erdoğan, KOAH hastalığının belirtilerini de şu şekilde açıkladı:

"Nefes darlığı, öksürük, balgam çıkarma, göğüste tıkanma, hırıltılı solunum, sabah baş ağrısı, kalp yetmezliği ve morarma."

KOAH, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı kelimelerinin baş harflerinden oluşan kısaltılmış bir hastalık ismidir. - ADANA

 
Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3501 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim