• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 14 °C

Sigara yasağı Anayasa Mahkemesi’nde

Sigara yasağı Anayasa Mahkemesi’nde
Danıştay 10. Dairesi, İzmir Kahveciler Odası’nın açtığı davada kahvehanelerde sigara yasağı getiren yasa maddesinin Anayasa’ya aykırı olduğu gerekçesiyle iptal edilmesi için Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

Danıştay 10. Dairesi, İzmir Kahveciler Odası’nın açtığı davada kahvehanelerde sigara yasağı getiren yasa maddesinin Anayasa’ya aykırı olduğu gerekçesiyle iptal edilmesi için Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Anayasa Mahkemesi kahvelerdeki yasağı iptal ederse, bu karar bar, kafeterya ve diğer eğlence yerleri için de emsal olacak.

İzmir Kahveciler Odası, sigara yasağına ilişkin çıkarılan genelgenin iptali için Danıştay’da dava açtı. Dava dilekçesinde genelgenin dayanağı olan yasa maddesinin Anayasa’ya aykırı olduğu, iptal edilmesi için Anayasa Mahkemesi’ne başvurulması gerektiği savunuldu. Danıştay 10. Dairesi de Oda’nın bu iddiasını yerinde buldu ve Anayasa Mahkemesi’ne başvurarak, şöyle dedi:

500 yıllık geçmişi var

- Tütün ürünlerinin tüketilmesinin halk sağlığı sorunu olması, kamu sağlığı ve çevresel etkiler bakımından büyük sorun yaratması nedeniyle, yasal düzenleme yapılması Anayasa ve Dünya Sağlık Örgütü Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi’nin gereğidir.

- Bu çerçevede tütün tüketimine yasaklar ve sınırlandırmalar getirilebilir. Ancak, bu ticari işletmelerin varlıklarını sürdürebilmelerini ölçüsüz bir şekilde zorlaştırmaması; işleticilerin çalışma özgürlüklerini kullanmalarını ağır şartlara bağlamaması gerekir. Zira işletmecilerin çalışma özgürlüklerini kullanıp, faaliyetlerini güvenli biçimde sürdürmeleri de anayasal güvence altındadır.

- 500 yıla yakın geçmişi bulunan, dinlenilip, vakit geçirilen kahvehanelerde, çay, kahvenin yanı sıra tütün de geçmişten bu yana tüketilmektedir. Yasal düzenlemelerde de, kahvehanelerin bu özellikleri mümkün olduğunca korunarak iş yerlerinin işlevlerini sürdürebilmeleri sağlanmalıdır.

Yasak ölçülü olmalı

- Oysa kahvelerin toplum hayatı içerisindeki nitelikleri göz ardı edilerek, tütün tüketimi bütünüyle yasaklanmıştır. Üretim ve satışı engellenmemek suretiyle tüketimi kişilerin tercihine bırakılmıştır. Dolayısıyla, tütün ürünlerini tüketmek, kişi özgürlüğü alanına girmektedir.

- Yasakların, bir yandan kahvehane işleticilerinin çalışma özgürlükleri, bir yandan da tütün ürünlerini tüketenlerin kişisel özgürlükleri gözetilerek, ölçülülük ilkesine uygun belirlenmesi hukuki zorunluluktur.

- Tütün ürünlerinin tüketildiği ve tüketilmediği bölüm ayrımına gidilebilir.

Bu haber toplam 3976 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim