• BIST 9645.02
  • Altın 2405.586
  • Dolar 32.5906
  • Euro 34.7853
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 26 °C

Sigarada "düz paket" uygulaması

Sigarada "düz paket" uygulaması
Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi Yürütme Kurulu üyeleri ile önde gelen tütün kontrolü uzmanları ve hukukçuların katılımıyla düzenlenen çalıştayda, sigarada düz paket uygulamasının ivedilikle kanuna dönüştürülmesi istendi.

Tütün paketleri üzerinden renk, logo, marka gibi endüstriyi çağrıştıracak her türlü uyaranın kaldırılması, sade ve renkleri standart olan paketlerin üzerinde sadece resimli sağlık uyarılarının bulunması amaçlanan düz paket uygulamasının kanuna dönüştürülmesi istendi.

Sağlık Enstitüsü Derneği'nden yapılan açıklamada, tütün kontrolü savunucularının, halk sağlığının korunması için en iyi uygulamayı ivedilikle talep ettiği belirtildi. 

Taraf olunan Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi ile 4207 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun'un, tütün ürünlerinin reklamlarına izin vermediği kaydedildi.

Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu'nun 30 Ocak 2014 tarih ve 2014/2 saylı raporunda sigara tüketiminin özendirilmesinin önlenmesi açısından "düz paket" uygulamasına geçilmesinin yararlı olacağının değerlendirildiği aktarılan açıklamada, Onuncu Kalkınma Planı'nda da "Tütün kullanımı ile mücadele gibi sağlıklı hayata yönelik program ve eylem planları uygulanmaya başlanmakla birlikte, bu programların geliştirilmesi ve uygulamada etkinliğin artırılması gerekmektedir" ifadesinin yer aldığı anlatıldı. 

Ulusal Tütün Kontrol Programı Eylem Planı'nda, 2015'te düz paketi yasalaştırma hedefinin konulduğu, hedef ve stratejilerin sorumlu kurum ve kuruluşlarca gerçekleştirilmesinin 27 Ocak 2015 tarih ve 29249 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Başbakanlık Genelgesi'nde özellikle vurgulandığı ifade edildi.

"Tütün ürünlerinin çekiciliğinin azaltılması gerekir"

Açıklamada, tütün ürünlerinde düz paket uygulamasını değerlendirmek üzere Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi Yürütme Kurulu üyeleri ile önde gelen tütün kontrolü uzmanları ve hukukçuların katılımıyla "Düz Paket" konulu bir çalıştay düzenlendiği bildirildi.

Toplantının sonucunda katılımcıların, sigarada düz paket uygulamasının ivedilikle kanuna dönüştürülmesini talep ettiği belirtildi.

Açıklamada, toplantıdaki konuşmalarına yer verilen katılımcılardan Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi Başkanı Doç. Dr. Özen Aşut, düz paket uygulamasıyla tütün ürünlerinin çekiciliğinin ve cazibesinin azaltılması gerektiğini belirterek, "Mevcut sağlık uyarılarının dikkat çekiciliği ve etkinliğinin artırılması, ürün ve ürün paketlerinin bağımlılık, sağlık zararları hakkında yanlış yönlendirmelerinin önüne geçilmesi zorunludur" ifadelerini kullandı.

Sağlık Enstitüsü Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı da dünya tıp otoritelerinin 1980'li yıllarda toksik bir madde olan sigaranın parlak renkli paketlerde satılmaması gerektiğini ortaya koyduklarını vurgulayarak, "Sigara endüstrisi en çok korktuğu bu uygulamayı, yasa süreçlerine engel olarak, politikacıları sindirerek, 30 yıl boyunca soğutmuştur. 30 yıldır yasalar yapılamadığı için birçok genç cazip bulduğu paketleri almış, milyonlarca kişi ölmeye devam etmiştir. Bu yasa halkımızın hakkıdır ve talebimizdir" değerlendirmesinde bulundu. 

Sağlık Enstitüsü Derneği üyesi ve Halk Sağlığı uzmanı Prof. Dr. Dilek Aslan da tütün endüstrisinin ürün tanıtımı için paketlemenin son derece önemli bir araç olduğunu dile getirerek, "Bir başka ifadeyle, endüstri açısından en önemli reklam aracı, endüstrinin hedef kitlesi ile olan iletişim yolu olarak kabul edilmelidir. Dolayısıyla her bir tütün ürünü için özgün olan bu uygulamayla mücadele etmek gerekir" görüşünü belirtti. 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2658 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim