• BIST 8718.11
  • Altın 2246.456
  • Dolar 32.3316
  • Euro 35.1959
  • Ankara 1 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 4 °C
  • Antalya 10 °C
  • İzmir 7 °C

Sigaradan ölenler, kazada ölenlerden 20 kat fazla

Sigaradan ölenler, kazada ölenlerden 20 kat fazla
Türkiye’de 20 milyon sigara içicisi bulunuyor, her yıl yaklaşık 100 bin kişi sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle erken yaşta hayatını kaybediyor

GAZETE HABERTÜRK

Bugün Dünya Sigarayı Bırakma Günü. Tütün dünyada en önemli önlenebilir ölüm sebepleri arasında yer alıyor. Adana Sağlık İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, dünyada her 10 yetişkin ölümünden birinin nedeni tütün kullanımı. Türkiye’de 20 milyon sigara içicisinin bulunduğu belirtilen açıklamada, her yıl yaklaşık 100 bin kişinin sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle erken yaşta hayatını kaybettiği kaydedildi. Bu rakamın trafik kazalarında hayatını kaybedenlerin 20 katı olduğunun aktarıldığı açıklamada şöyle denildi:

“Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, sigarayı bırakanlarda ilk 20 dakikada kalp atış hızı ve kan basıncı normale dönerken 12 saatte kandaki karbonmonoksit seviyesi normale düşer. 2-12 haftada dolaşım sistemi ve akciğer kapasitesi artar, 1-9 ay içerisinde öksürük ve nefes darlığı azalır, 1 yıl içerisinde kalp krizi geçirme riski bir sigara içicisinin yarısına geriler. 5 yıl sonra felç geçirme riski hiç sigara içmeyen bir kişiyle eşit olacaktır. 10 yıl sonra ise akciğer kanserine yakalanma riski bir sigara içicisinin yarısı seviyesine gelir. Ağız kanseri, gırtlak kanseri, serviks kanseri, pankreas kanserine yakalanma riski önemli ölçüde azalır.”

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3251 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim