• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 19 °C

Sigaraya bağlı hastalıklar kapsam dışına çıkarılabilir

Sigaraya bağlı hastalıklar kapsam dışına çıkarılabilir
Bakan Dinçer, "Anayasa Mahkemesi sigara yasağını iptal ederse, sigaraya bağlı hastalıklar kapsam dışına çıkarılabilir" dedi.

Bakan Dinçer, "Anayasa Mahkemesi sigara yasağını iptal ederse, sigaraya bağlı hastalıklar kapsam dışına çıkarılabilir" dedi.

Anayasa Mahkemesi'nin sigara yasağının iptali ile ilgili kararı merakla beklenirken, hükümetten sürpriz bir çıkış geldi. Çalışma Bakanı Ömer Dinçer, yasağın iptal edilmesi halinde sigaraya bağlı hastalıkların tedavisinin sosyal güvenlik kapsamı dışına çıkartılması yönünde çalışma yapabileceklerini söyledi. Sigaraya bağlı hastalıkların başında akciğer, gırtlak gibi kanser türleri, kalp ve damar hastalıkları var. Bu hastalıkların tedavisinde sosyal güvenlik sisteminden yaklaşık 4-5 milyar lira çıktığı tahmin ediliyor. Böyle bir çalışma olursa vatandaş tedavi masrafını kendi karşılayacak. Bazı uzmanlar, "Sigara içenlere çifte ceza getirmeden sorun çözülmeli" derken, bazıları da, "Bakanlık, 'Kişisel özgürlüğünün sonucunda bu hastalığa yakalandın' diyebilir. Bu açıklamaların altında, toplumun düşünmeye sevk edilmesi var" görüşünde. Türkiye'de; kahvehane, bar, restoran dahil tüm kapalı alanlarda sigarayı yasaklayan yasa, geçen yıl temmuz ayında yürürlüğe girdi. Ancak Danıştay, kahvelerde sigara yasağının kaldırılması konusunu Anayasa Mahkemesi'ne taşıdı. Mahkemenin önümüzdeki günlerde vereceği karar da, Türkiye'nin en önemli gündem maddelerinden biri haline geldi.

VATANDAŞIN PARASI DUMAN
Parlamentoda bazı gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çalışma Bakanı Ömer Dinçer, hükümetin yasağın kaldırılması halinde çok sert yaptırımları gündeme getirebileceğinin sinyalini verdi. Dinçer, "Anayasa Mahkemesi yasağı iptal ederse, sigaraya bağlı hastalıkların sosyal güvenlik kapsamı dışına çıkartılması üzerinde çalışabiliriz. Çünkü biz vatandaşlarımızın parasının duman olmasını istemiyoruz. Sağlıklarını kaybetmesini istemiyoruz" dedi. Dinçer, bakanlıklarında şu anda böyle bir çalışma olmadığının altını çizdi ve "Ama şarta bağlı olarak çalışma yapılabilir. Anayasa Mahkemesi iptal ederse bu konu üzerinde çalışabiliriz" diye konuştu.

Ölüme mahkûm edilmemeli...
Prof. Dr. Feride Aksu Tanık (Türk Tabipleri Birliği Genel Sekreteri): Böyle bir yaklaşım çok yanlış. Herhangi bir demokratik ülkede beklenen bir şey değil. Sigara ile ilgili hastalıkların ortaya çıkması 20 yılı bulabilir. Geriye dönük bir cezalandırma işletilemez. Bu caydırıcı olmaktan uzaktır ve akciğer kanseri, mesane kanseri, kronik bronşit, dil kanseri ve solunum yolları ile ilgili hastalıkları olanların ölüme mahkum edilmesi demektir. Devletin, koruyup kollayıcı, yol gösterici olması gerekir. Sigara içenlere çifte ceza getirmeksizin bu sorun çözülmelidir.

Hasta başına 40 bin dolar
Onkoloji Kanserle Savaş Derneği Başkanı Mahmut Özpınar: Tüm kanser hastalarının yüzde 30'unu akciğer kanseri oluşturmaktadır. Toplam 500 bin kanser hastasının 120 bin civarı akciğer kanseridir. Kemoterapi gibi tedavi masraflarına yaklaşık 40 bin dolar harcanmaktadır.

'Kişisel özgürlük' deniyorsa
Sevgi Aksu (Sigarayla Savaşanlar Vakfı Başkanı): Akciğer kanserinin en büyük sebebi sigaradır. Akciğer kanseri olan her 100 vakanın yüzde 85-95 arasındaki kısmı sigara içenlerden oluşuyor. Türkiye'de en sık görüleni akciğer kanseridir. Kalpdamar ve solunum yolu hastalıklarının önemli bir bölümü de sigaraya bağlı. Bu hastalıkları, kapsam dışına çıkartmak çok ciddi sonuçlar doğuracaktır. Danıştay, sigara ile ilgili kararında kişisel özgürlüklerden bahsediyor. Bakanlık, 'Kişisel özgürlüğünün sonucunda bu hastalığa yakalandın' diyebilir. Bu açıklamaların altında, toplumun düşünmeye sevk edilmesi var.

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2793 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim