• BIST 9079.97
  • Altın 2324.674
  • Dolar 32.3542
  • Euro 34.9463
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 16 °C

Sigarayı 60'ında bırakmak bile ömrü uzatıyor

Sigarayı 60'ında bırakmak bile ömrü uzatıyor
Çalışma süresince, sigarayı 30'lu, 40'lı, 50'li ve 60'lı yaşlarında bırakan eski tiryakilerin, sırasıyla yüzde 16,2'si, yüzde 19,7'si, yüzde 23,9'u ve yüzde 27,9'u yaşamını yitirdi.


Araştırmacılar, sigara tiryakilerinin 60'lı yaşlarında bile sigarayı bırakmasının yaşam sürelerini uzatabileceğini belirtti.

"American Journal of Preventive Medicine" dergisinde yayımlanan çalışmada, sigarayı bırakmak için asla geç olmadığı ve "ne kadar erken bırakılırsa, yaşam süresinin o kadar uzun olabileceği" bildirildi.

ABD Ulusal Sağlık Enstitüsünden (NIH) araştırmacılar, 160 bin kişiyi inceledikleri çalışmada 70 yaş ve üzerindeki sigara içicilerinin altı yıl içinde ölme ihtimalinin, hiç sigara içmeyenlere kıyasla üç kat daha fazla olduğunu kaydetti.

Araştırmanın yöneticisi Sarah Nash, "Veriler, sigaraya başlama ve bırakma yaşlarının ve sigara içme sürelerinin, ABD'deki 70 yaş ve üzeri yetişkinlerin ölümlerine ilişkin önemli göstergeleri ortaya koymuştur." dedi.

Nash, çalışmanın sürdüğü 6,4 yılda katılımcıların yaklaşık yüzde 16'sının öldüğünü, bunlardan yüzde 56'sının eski sigara içicilerden, yüzde 6'sının da halihazırda sigara içenlerden oluştuğunu söyledi.

Kadınların hiç sigara içmemiş olma ihtimalinin erkeklere nazaran daha fazla olduğu kaydedilen çalışmada, erkeklerin sigaraya daha erken yaşlarda başlama eğiliminin daha yüksek olduğu bildirildi.

Sigarayı tedricen, 30 ve 69 yaşları arasında farklı zamanlarda bırakmanın ölüm ihtimalini azalttığını belirten Nash, sigara içenlerin yüzde 33,1'inin hayatını kaybettiği çalışma grubunda, hiç içmeyenlerin yüzde 12,1'inin öldüğünü ifade etti.

Çalışmada, sigarayı 30'lu, 40'lı, 50'li ve 60'lı yaşlarında bırakan eski tiryakilerin, sırasıyla yüzde 16,2'sinin, yüzde 19,7'sinin, yüzde 23,9'unun ve yüzde 27,9'unun yaşamını yitirdiği kaydedildi.

Sigara, akciğer, mesane, bağırsak, karaciğer, pankreas ve mide kanserlerinin yanı sıra kalp hastalığı, felç, diyabet, zatürre ve kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) gibi hastalıklara yol açıyor.

Geçen ay yapılan bir araştırmada, her 50 dal sigaranın, her akciğer hücresinde bir DNA mutasyonuna neden olduğu açıklanmıştı. AA

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 2598 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim