• BIST 9524.59
  • Altın 2497.855
  • Dolar 32.5859
  • Euro 34.6982
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 15 °C

Sigarayı Bırakma Desteği

Sigarayı Bırakma Desteği
Sen sigaradan kurtul parasını devlet ödesin

Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanı Prof. Tuncer'den sigarayı bırakmak isteyene müjde: Sigarayı bıraktırma merkezleri kurulacak
Hükümetİn 'dumansız hava sahası' uygulamasında bir büyük adım daha atılıyor. Sigarayı bırakmak isteyen vatandaşa devlet desteği verilecek.

Sigarayı Bıraktırma Merkezleri, Türkiye'nin dört bir yanına yayılacak. Sigarayı bıraktırmanın geri ödeme programına alınması da planlanıyor.
Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, Türkiye'nin tüm kentlerinde bulunan 84 KETEM'in (Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezi) yeni görevlerinden birinin de bünyelerinde sigara bıraktırma merkezlerinin kurulması olduğunu duyurdu.
Antalya'da düzenlenen 3. Prevantif Onkoloji Sempozyumu'nda görüştüğümüz Prof. Dr. Murat Tuncer, 'SGK'nın Türkiye için atacağı en önemli adım sigara bıraktırmayı geri ödeme programına alması olacaktır' diye konuştu.

HER YIL 100 BİN KİŞİ ÖLÜYOR
Türkiye'de sigara içilmeseydi her yıl 90 ila 100 bin insanın ölmeyeceğine dikkat çeken Prof. Dr. Tuncer, beklenenin üzerinde artış olması sebebiyle Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi olarak kanserin kontrol edilebilmesi için bir Türkiye modeli geliştirdiklerini söyledi. KETEM'lerin kanser konusunda büyük öneminin bulunduğunu ifade eden Tuncer, 'Türkiye'de bu sigara merkezlerinin hızla yayılması lazım. Sigara bıraktırma geri ödeme programına alınırsa bundan daha etkin, daha ekonomik, daha kolay insanı kurtaracak hiçbir yaklaşım olamaz' dedi.

LOBİCİLER KANSER PAZARLIĞI YAPIYOR
Tuncer, Türkiye'de sigara konusunda çok ciddi bir karşı akım olduğuna da dikkat çekti. Tuncer'e göre, sigara içildi, içilmedi pazarlığı aslında kanserle pazarlık. Tuncer, dumansız hava sahası yaratılması konusunda karşı lobi yapanları de sert eleştirerek, 'Eğer yüzleri kızarmıyorsa diyecek bir şeyim yok artık. SGK'nın geri ödeme programına mutlaka alması gereken birkaç tane ilaç var. Kesinlikle bir hastalıktır sigara içmek. Aynı şekilde ilaç yazar gibi sigarayı bıraktırmayı da yazmanız gerekir. Aksi takdirde sigara içen bir hastanın tedavisini sigara içmeye devam ederken vermenin bir anlamı yoktur. Boşa para harcamış oluyorsunuz' dedi.

PASİF İÇİCİLİK DE KANSER SEBEBİ
HACETTEPE Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Prevantif Onkoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Çelik, kanserlerin yüzde 95'inin tütün, kilo, alkol ve enfeksiyonlar sebebiyle olduğunu belirterek, 'Tüm kanserlerin yaklaşık yarısı tütün kullanımı sebebiyle meydana geliyor. Pasif içicilik de kanser sebebidir. Sigara içmeyenlerde çevresel tütün dumanına maruziyet akciğer ve meme kanseri riskini artırmaktadır' uyarısında bulundu.
 

Türkan Yılmazer
Akşam

Bu haber toplam 4695 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim