• BIST 9079.97
  • Altın 2325.64
  • Dolar 32.34
  • Euro 34.8326
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 16 °C

Sigarayı bırakmada ücretsiz ilaç dönemi yeniden başladı

Sigarayı bırakmada ücretsiz ilaç dönemi yeniden başladı
Sağlık Bakanlığının 2011 yılında gerçekleştirdiği sigarayı bırakma ilaçlarının ücretsiz verilmesi uygulamasına yeniden başlandı.

Sağlık Bakanlığının 2011 yılında gerçekleştirdiği sigarayı bırakma ilaçlarının ücretsiz verilmesi uygulamasına yeniden başlandı. Sigaradan kurtulmak isteyen bir tiryakinin yaklaşık 600 lirası, devletin sağladığı bu destekle cebinde kalıyor.

Prof. Dr. Türkan Akyol Göğüs Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Uzman Dr. İbrahim Ocak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanlığının sigarayı bırakmak isteyen kişilerin kullanması amacıyla 2011'de ülke genelinde 300 bin ilacı illere dağıttığını hatırlattı.

Hastanelerde bunların bittiğini ancak taleplerin sürdüğünü, ilaçları veremedikleri için tartışmalar olduğunu belirten Ocak, şöyle devam etti:

"Kullanmadığı ilaçları çekmecelerinden getirenler, komşularına verenler dahi oldu. Daha sonra bu bir çalıştayda değerlendirildi. Kamuoyundan gelen talep ve uzun değerlendirmeler sonrasında ilaçların yeniden ücretsiz olarak illere dağıtılması kararı alındı. Uygulamaya şubat ayı sonu itibarıyla yeniden başlandı. Bu sefer ilaçlar bizlere yani hastanelere verilmedi. Önceki gibi bilgisayardan atama yapılmıyor. Sigara Bırakma Polikliniğinde çalışan arkadaşlar, hastanın hangi ilacı kullanması gerektiğine ya da ilaçsız bırakmasına hastayla ortak karar vermesinin ardından gerekli müdahaleyi yapıyor."

Önce bağımlılık derecesi ölçülüyor

Polikliniklerin işleyişi hakkında bilgi veren Ocak, kişinin başvuru sonrası fagerström nikotin bağımlılık testi yapılarak bağımlılık derecesinin ölçüldüğünü anlattı.

Bu derecelendirmede, 0-3 değerin hafif, 3-7'nin orta, 7-10'un ağır bağımlı sayıldığına değinen Ocak, "Hastanın yaşam tarzı ve diğer hastalıklarına göre iki sigara bırakma ilacından birini yazıyoruz" dedi.

Bazen ilaç vermeyip nikotin yerine koyma tedavileri ve psikolojik destekte de bulunabildiklerini aktaran Ocak, şunları kaydetti:

" Sigara Bırakma Polikliniği bünyesinde görev yapan psikologlar da hastayı değerlendiriyor. Gerekli değerlendirmelerin ardından sigara bıraktırma müdahalesi başlıyor. Bunlar nikotin bandı ve sakızıyla da olabiliyor, ilaçla da olabiliyor. Her hastaya ilaç vermiyoruz. Hasta bize geldiğinde objektif olarak tüm verilerle kararlılığını değerlendirdikten sonra sigara bırakma ilacı öneriyoruz. Hastalarımız, sigara bırakma ilaçlarının ücretsiz verilmesinden çok memnun. Bu ilaçların ücreti 80 ila 200 lira arasında değişiyor. Ortalama bir sigara bıraktırma tedavisi 3 ay sürüyor. Böylece hastalar yaklaşık 600 lira gibi bir maliyetten kurtuldu."

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3299 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim