• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 20 °C

Sigarayı bırakmanın tam fırsatı!

Sigarayı bırakmanın tam fırsatı!
Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Akkaya, ramazan ayının sigarayı bırakmada etkin rol oynadığını belirterek,..

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Akkaya, ramazan ayının sigarayı bırakmada etkin rol oynadığını belirterek, sigara tiryakilerinin bu dönemi en iyi şekilde değerlendirmelerini istedi.

Prof. Dr. Akkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sigarayı bırakmayı düşünen veya sigaranın zararlarını hissetmeye başlayan kişiler için ramazan ayının bir fırsat olduğunu belirtti. İnsanların ramazan ayında oruç tutarak, sigaradan da uzak kalabildiklerini hatırlatan Prof. Dr. Akkaya, bunu devamlılık haline getirerek, insanların sigaradan kurtulabileceklerini kaydetti.

SDÜ Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesine bağlı ''Sigarayı Bıraktırma Polikliniği''ne ramazan ayında başvuran hasta sayısının arttığına dikkati çeken Prof. Dr. Akkaya, insanların sigarasız da hayatın devam ettiğini ramazan ayında daha rahat görebildiklerini ve bu doğrultuda yardımcı unsur için polikliniğe başvurduklarını söyledi.

Herşeye rağmen sigara kullanımına devam edenlere çağrıda bulunan Prof. Dr. Akkaya, ''Günde 16-17 saat oruç tutuyorsunuz ve bu süre içinde sigara içmiyorsunuz. Demek ki siz sigarasız da yapabiliyorsunuz. İşte kendinizde uyandırmanız gereken en önemli bilinç bu'' diye konuştu.

Ramazan ayında sokaklarda elinde sigara ile dolaşan insan sayısının da azaldığına işaret eden Prof. Dr. Akkaya, bunun da önleyici bir etken olduğunu kaydetti. Reklamların bulaşıcı bir hastalık gibi işlev gördüğünü vurgulayan Prof. Dr. Akkaya, şu bilgileri verdi:

''Son günlerde sigaranın zararları konusunda yayınlanan reklamların, sigara kullanımını azalttığını düşünüyoruz. Çünkü reklamlar sigaranın zararlarını anlatıyor. Bir dönem çizgi film kahramanı Red Kit'in ağzında bulunan sigaranın yerini artık çiçek aldı. Sigarada en tehlikeli durum özendirmedir. Bunun önüne geçildiği takdirde sigara kullanımında da azalma olacaktır. Nitekim son günlerde bunu görmekteyiz.''

''Dumansız Hava Sahası'' çalışmalarının da sigara kullanımında azalmayı sağladığına işaret eden Prof. Dr. Ahmet Akkaya, kapalı ortamlarda sigara kullanımının yasaklanması ile birlikte insanların açık alanlara çıkmaya zorlandıklarını ve zaman zaman kısıtlamalardan dolayı da sigarayı bırakanların olduğunu bildirdi.

-SİGARAYI BIRAKMA TEDAVİSİ-

Sigarayı bırakmak için polikliniğe gelenlerle önce karşılıklı konuştuklarını ifade eden Prof. Dr. Akkaya, bu konuda kararlı olanları ikna ettiklerini kaydetti. Hasta sigarayı bırakmaya karar verdikten sonra tedavi sürecine geçildiğini anlatan Akkaya, kendisine 48 saat uygulanan nikotin plasteri ya da nikotin sakızları verdiklerini belirtti. Bu yöntemle vücudun istediği nikotini bu şekilde salgıladıklarını söyleyen Akkaya, hastanın sigaradan uzaklaştırıldığını vurguladı.

Tedavi sürecinde ilk 6 ayın çok önemli olduğuna değinen Prof. Dr. Akkaya, ''Hastayı ilk 6 ay takipte tutuyoruz eğer bu süre zarfında sigaraya dönüş yaptığında tedaviye yeniden başlıyoruz. Hastayı önce kafada sigarayı bırakması için ikna ediyoruz ve tedavi yöntemlerini uyguluyoruz'' diye konuştu.

Tedavi süresinde hastada uykusuzluk, korku, sıkıntı, bunaltı, terleme gibi psikolojik etkenlerin ortaya çıkabildiğini aktaran Akkaya, sosyal etkinliklerle de bunların atlatılabildiğine işaret etti.

2001 yılında hizmete açılan poliklinikte bugüne kadar yüzde 45'lik bir başarı sağladıklarını söyleyen Prof. Dr. Ahmet Akkaya, şöyle devam etti:

''Zaman zaman hastalarımızın refakatçıları servislerde yatan hastalarımızdan etkilenerek de sigarayı bırakmak istiyorlar. Çünkü serviste sigaranın neden olduğu akciğer kanseri hastalarımız da yatmakta. Onları ve yaşadıkları sıkıntıları bizzat görüyorlar. Aynı sıkıntıları kendileri yaşamamak için polikliniğimize başvurarak, sigarayı bırakmak için çaba harcıyorlar.''

Sigaranın neden olduğu en önemli hastalığın akciğer kanseri olduğunu vurgulayan Akkaya, bu hastalığın insanı en iyi ihtimalle 4 yıl yaşatabildiğini, aksi takdirde hastanın kısa sürede hayatına veda ettiğinin altını çizdi. Sigaranın akciğer kanserinin yanı sıra beyin kanamasına, damar tıkanıklıklarına, nefes darlığına, astım ve bronşite neden olduğuna işaret eden Akkaya, ''Kısacası sigara hayatınıza darbe vuruyor. Yaşam kalitenizi düşürüyor, sizi mutsuz ve rahatsız ediyor'' dedi.

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3081 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim