• BIST 9645.02
  • Altın 2405.728
  • Dolar 32.594
  • Euro 34.7796
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 26 °C

Sığınmacılara 18 milyon muayene, 8 bin cerrahi müdahale yapıldı!

Sığınmacılara 18 milyon muayene, 8 bin cerrahi müdahale yapıldı!
Kaynak: "Türkiye'ye gelen sığınmacıların bir kısmını barındırıyoruz ama tamamının sağlık harcamalarını yapıyoruz. 18 milyon muayene yapmış, 8 bin cerrahi müdahale yapmış bizim sağlık teşkilatımız. 960 bin eğitim çağında çocuk var, yaklaşık 3'te 1'i, bunun

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, "Türkiye'ye gelen sığınmacıların bir kısmını barındırıyoruz ama tamamının sağlık harcamalarını yapıyoruz. 18 milyon muayene yapmış, 8 bin cerrahi müdahale yapmış bizim sağlık teşkilatımız. 960 bin eğitim çağında çocuk var, yaklaşık 3'te 1'i bunun okuyabiliyor." dedi.

Başbakan Yardımcısı Kaynak, Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi'yi Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nda kabul etti.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade eden Kaynak, Grandi'nin dünyadaki bütün mültecilerin sorunuyla insanlık adına ilgilenen bir yönetici olduğunu belirtti.

Kaynak, Grandi'nin İtalyalı olduğunu anımsatarak, İtalya'da yaşanan deprem dolayısıyla hayatını kaybedenler için başsağlığı diledi.

Türkiye'nin dünyada en fazla Suriyeli sığınmacı barındıran ülke olduğuna değinen Kaynak, "Kendi topraklarını terk etmiş Suriyeliler'in yüzde 58'i ülkemizde hayatına devam ediyor. 3 milyona yakın mülteci var. 270 bini kamplarda, diğerleri 80 ilimizde yaşamlarını sürdürüyorlar. Bu mültecilerin bir an evvel ülkelerine dönmesi için dış politikamızı ona göre inşa ediyoruz." diye konuştu.

Kaynak, başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın olmak üzere, Başbakan Binali Yıldırım'ın çabalarının ve tüm diplomatik çabaların, toprak bütünlüğünü sağlamış, demokratik, insanlarının mal ve can güvenliğini sağlayabilen özgür bir Suriye olduğunu anlattı.

Başbakan Yardımcısı Kaynak, ülke içerisindeki Suriyeli sığınmacıların çeşitli yaşamsal ihtiyaçları bulunduğunu vurgulayarak, "Türkiye'ye gelen sığınmacıların bir kısmını barındırıyoruz ama tamamının sağlık harcamalarını yapıyoruz. 18 milyon muayene yapmış, 8 bin cerrahi müdahale yapmış bizim sağlık teşkilatımız. 960 bin eğitim çağında çocuk var, yaklaşık 3'te 1'i bunun okuyabiliyor. Bu konularda bilgi alışverişinde bulunduk değerli misafirimizle." ifadesini kullandı.

- "Türkiye tek başına bu sorumluluğun altında kalmamalı"

Bu görüşmenin zamanlamasının önemli olduğuna işaret eden Kaynak, Grandi'nin haftaya Brüksel'deki Avrupalı muhataplarıyla bir araya geleceğini, daha sonra da New York'daki BM zirvesinde bu konuların konuşulacağını kaydetti.

Grandi de Türkiye'de ağırlanmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, göreve geldiği günden bu yana Türkiye'yi 2'nci kez ziyaret ettiğini belirtti.

Türkiye'nin bugün 3 milyon mülteciye ev sahipliği yaptığını ve bunun çok büyük bir sorumluluk olduğunu anlatan Grandi, şöyle konuştu:

"Bu ziyaret boyuca birçok kurum ve bakanlıklarla görüştüm. Görüştüğüm kurumlar koruma ve yardım sağlama konusunda sadece Suriyeliler'e değil, Türkiye'de bulunan Irak, Afgan ve diğer uyruktan insanlara da yardım ve koruma sağlıyor. Türkiye tek başına bu sorumluluğun altında kalmamalı ve bu sorumluluk aslında paylaşılabilir olmalı. Bahsettiğim bu yardımlar sadece materyal yardımların üzerine dayanmıyor. Bir yandan da bu ahlaki bir sorumluluk da gerektiriyor. Dünyadaki bu sorunlar sadece barışın gelmesiyle çözülecek."

Kaynak, ziyaretin sonunda Suriyeli bir sığınmacının yaptığı tabloyu, Grandi'ye takdim etti.

Başbakan Yardımcısı Kaynak, takdim sırasında Suriyelilere sadece yemek ve barınma konusunda değil, diğer sanatsal ve eğitici alanlarda da yardımcı olduklarını bildirdi. 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2091 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim