• BIST 8740.24
  • Altın 2234.833
  • Dolar 32.3364
  • Euro 35.1115
  • Ankara 6 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 10 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 13 °C

Sigorta pazarı enflasyonun üzerinde büyüdü, poliçe satışı 28 milyona dayandı

Sigorta pazarı enflasyonun üzerinde büyüdü, poliçe satışı 28 milyona dayandı
2011’in ilk yarısında sigorta şirketleri 9 milyar TL prim üreterek, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 18,21 reel büyüme gerçekleştirdiler. Aynı dönemde poliçe sayısı ise yüzde 31 artarak, 28 milyona yaklaştı.

SİGORTACILIKTA, 2011’in ilk yarı sonuçları açıklandı. Bu yılın Ocak-Haziran döneminde toplam 9 milyar TL prim üretilerek, geçen yılın aynı dönemine oranla sigorta sektörü yüzde 24.45 büyüdü. TÜFE’deki yıllık, yüzde 6,24’lük enflasyon ile mukayese edildiğinde ise sigortacılıktaki reel büyüme yüzde 18.21 oldu. Toplam prim üretiminin 7,4 milyar TL’si hayat dışı sigortalardan, 1,6 milyar TL’si de hayat sigortalarından kaynaklandı. Buna göre hayat dışı sigortalar yılın ilk yarısında reel yüzde 15.46 büyürken, hayat sigortalarında ise reel bazda yüzde 33.3 gibi rekor bir büyüme yaşandı. Sigorta sektörü, 2010’un ilk yarısında ise, 7 milyar TL prim üretimi ile bir önceki seneye oranla nominal yüzde 11.63, reel yüzde 3.26 büyüme sergilemişti.

1.8 milyarlık kasko primi

2011’in ilk yarısında sigorta şirketleri, sektörün lokomotif branşlarından kasko sigortasında 1,8 milyar TL prim üreterek, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 23.53’lik prim artışı gerçekleştirdiler. Yine üretim açısından önemli sigorta branşlarından olan trafik sigortasında ise 1,3 milyar TL prim üretilerek, 2010’un ilk yarısına göre yüzde 14.68’lik artış sergilendi. Sağlık sigortalarında da 1,1 milyar TL prim üretildi ve geçen yıla oranla bu branştaki artış yüzde 20 oldu. Yangın sigortalarında ise, şirketler 1,1 milyar TL prim üretip, yüzde 13,10’luk üretim artışı gerçekleştirdiler.

Her ne kadar sigorta şirketleri 2011’in ilk yarısında geçen yıla oranla prim üretimlerini kat ve kat artırmış gibi gözükseler de; poliçe satışındaki artışın, prim üretiminin üzerinde olması, sektörde rekabetin yoğunlaştığını ve sigorta fiyatlarının düştüğünü ortaya koydu. Sigorta şirketleri 2010’un ilk yarısında 21,3 milyon poliçe satarak 7 milyar TL prim toplarken, 2011’in ilk yarısında 28 milyona yakın poliçe satarak, 9 milyar TL’lik prim girdisi elde edebildiler. Böylece bu yılın ilk yarısında 2010’a oranla poliçe üretimi yüzde 31, prim üretimi ise yüzde 24,45 arttı.

Kaskoda alınan prim hasarı karşılamaya yetmedi

SİGORTA şirketlerinin 2011’in ilk yarısında kasko sigortalarında topladıkları prim, hasarları karşılamaya yetmedi. Şirketler, ilk 6 ayda toplam 2 milyon 136 bin adet kasko sigortası sattı, karşılığında ise 1 milyar 848 milyon TL prim topladı.
Ancak aynı dönemde şirketler 1 milyar 258 milyon TL hasar öderken, henüz ödemesi geçekleşmeyen hasar tutarı ise 601 milyon TL oldu. Böylece yılın ilk yarısında kasko sigortasında toplam 1 milyar 859 milyon TL’lik hasar oluştu.

Rekabet nedeniyle primler düştü

LIBERTY Sigorta Genel Müdürü Ragıp Yergin, yüksek riskten dolayı yüksek primi hak eden müşteriye doğru fiyatı vermeyen sigorta şirketlerinin sektöre zarar verdiğini söyledi. Yergin, rasyonel olmayan fiyatlarla pazarda rekabet etmenin ve sigorta fiyatlarının dip noktayı görmesinin müşteri de dahil kimseye faydası olmadığını belirterek, müşterinin de sisteme olan güvenini yitirdiğini söyledi. Ragıp Yergin, sözlerini şöyle sürdürdü:

“2011 yılının ilk yarısında kasko sigortasında primler biraz artmıştı ancak tekrar yoğunlaşan fiyat rekabetiyle geriye gitmeye başladı. Ancak bu dönem bir farklılık var. Tüm şirketlerin kasko ya da trafik sigortalarında bir artış yok. Tersine, her iki branşta azalan hacimler var. Yani, şirketlerin bir kısmı karlılığı farklı branşlarda daha yoğun olarak arıyor. Artık reel faiz de olmadığı için sigorta şirketlerinin, sigorta işinden kar yaratma zorunluluğu var. Rekabetin son bulacağı beklentisinde olmak bence yanlış bir kanı. Rekabet her zaman olacak ve olmalı da. Önemli olan, rasyonel fiyatlarla rekabet edebilmek. Sigorta şirketleri olarak, özellikle oto sigortalarında üç alanda yarışıyoruz. Fiyat, hasar maliyetlerinin düşürülmesi, ürün ve hizmet kalitesi. Riske uygun fiyatlama yapabilen, hasar maliyetlerini kontrol edebilen şirketler bu rekabette avantaj elde ediyorlar.”

DİĞER HABERLER

Ergo, kaskoda indirim başlattı

ERGO Sigorta, uygun gördüğü müşterileri için her poliçede uygulanmak üzere yüzde 15 oranına kadar indirim yetkisini acentelere devrediyor. Ergo acenteleri, bundan böyle indirim oranı araç bedelinin binde üçü ile sınırlı olmak üzere, indirim yetkisi kullanabilecek. Ergo Sigorta’dan yapılan açıklamada, yeni tarifeyle sadık ve hasarsız müşterileri için hasarsızlık kademelerinin genişletildiği belirtilerek, “Bu şekilde hasar adedi ile sigortalının bulunduğu son hasarsızlık kademesi dikkate alınarak, kademeler arası geçiş gerçekleştiriliyor ve müşteri devamlılığının sağlanmasını hedefleniyor” dendi. Açıklamada, şu görüşlere yer verildi: “Yeni kasko ürünümüzün en önemli özelliği, kişiye özel denebilecek kadar gelişmiş bir fiyat alt yapısına sahip olmasıdır. Bu alt yapı kurulumu sırasında dünya çapında gelişmiş hesaplama metot ve yazılımları kullandık. Burada en önemli kriter, acentelerimizin göstereceği titizlik ve hassasiyet ile birlikte müşteri bilgilerine eksiksiz ve doğru olarak ulaşarak, müşterimizin hak ettiği fiyata ulaşabilmesini sağlamaktır. Yeni ürünümüzle sigortalılarımızın şansızlık sonucu yaşadıkları tek bir hasarda tüm hasarsızlık indirimlerini kaybettikleri sistemi ortadan kaldırıyor ve kademeli olarak hasarsızlık indirimlerinin düşmesini sağlıyoruz. Ayrıca, sadık ve hasarsız müşterilerimiz için çok özel hasarsızlık kademeleri de oluşturduk.”

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4343 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim