• BIST 8718.11
  • Altın 2245.336
  • Dolar 32.3297
  • Euro 35.1889
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Bursa 2 °C
  • Antalya 13 °C
  • İzmir 7 °C

Sigorta sektörü büyürken kârsız üretim can sıkıyor

Sigorta sektörü büyürken kârsız üretim can sıkıyor
Sigorta sektöründe yılın ilk yarısının prim üretimi bir önceki yıla göre yüzde 25.3 oranında artarak 8 milyar 972 milyon lira oldu.

Bu yılın ikinci üç ayı sonunda sigorta sektörü reel olarak yaklaşık yüzde 19 oranında büyüdü. Ancak büyüme rakamları kârlılığa bir türlü olumlu olarak yansımıyor.

2011’in 6 ayında üretimin 7 milyar 431 milyon liralık bölümü hayat dışı sigortalardan, 1 milyar 540 milyon liralık bölümü hayat sigortalarından elde edildi. İlk 6 ayda hayat sigortalarındaki büyüme oranı yüzde 39.4, elementer branşlarda ise yüzde 22.7 oldu. 6 aylık dönemde oto sigortalarının toplam üretim içindeki payı geçen yıla göre yüzde 2 puan gerileyerek yüzde 37’ye indi. Kara araçları branşındaki artış yaklaşık yüzde 23 olurken kara araçları sorumluluk yüzde 13 oranında büyüdü.

2011 yılının ilk yarısında en önemli prim artışı yüzde 60.6’yla genel zararlar branşında oldu. Sağlık sigortalarında yüzde 24.6’lık büyüme oranı dikkat çekerken, artış oranları yangın ve doğal afetlerde yüzde 13, kazada 19.8, nakliyatta 18 ve genel sorumluluk sigortalarında yüzde 18.3 olarak gerçekleşti.

Büyüme tesadüf değil
2008 krizi sonrasında üretim ve kâr konusunda önemli bir gerileme kaydeden sigorta sektörü, 2011’in ilk altı aylık üretim tablosuna bakarak rahat bir nefes aldı. Ancak akıllara takılan soru üretimdeki bu artışın uzun yıllar sonra kârlılık ibresini de yerinden oynatıp oynatmayacağı oldu. Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, sektörün hızlı büyüme trendine girmesinin tesadüf olmadığı ifade edildi. Müsteşarlık, düzenleme altyapısının tamamlanmış olmasının, aracılık sistemine çeki düzen verilmesinin, tanıtım ve bilinçlendirmenin önceki yıllara göre artmış olmasının büyümede etkili olduğunu kaydetti.

Olumlu tablo kârlılığa da yansır mı?
Sigorta şirketleri üretim rakamlarındaki büyümeden memnunken, kârlılık rakamlarından memnun değiller. Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mustafa Su, büyümenin başlıca nedenleri arasında araç satışlarının artmasını, kişilerin sigortaya olan ilgisinin artmasını ve doğal afetler sonrasında sigortalıların güveninin kazanmasını gösterirken, bu olumlu etkinin kârlılığa yansıması için doğru fiyatlandırma yapmanın şart olduğunu belirtti. Güneş Sigorta Genel Müdürü Serhat Süreyya Çetin, büyümenin gerçekçi mi yoksa pazar payı kapma çabasıyla yapılan yoğun bir rekabetten mi kaynaklandığını zamanın göstereceğini söyledi. Generali Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Dr. Uğur Özer ise, “En önemli risk global piyasalardaki muhtemel dalgalanmaların ülke ekonomisinde neden olabileceği olumsuz gelişmelerdir” dedi.

Axa Sigorta prim üretiminde lider

Axa Sigorta prim üretiminde uzun süredir sürdürdüğü sektör liderliğini, bu yılın ilk 6 ayında gerçekleştirdiği 939 milyon liralık üretim rakamıyla sürdürdü

Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği’nin Ağustos ayında açıkladığı 2011 yılı 6 aylık döneme ilişkin verilere göre, Axa Sigorta 939 milyon liralık prim üretimiyle sigorta sektöründe liderliğini devam ettirdi.

Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği verilerine göre, 2011 yılının ilk 6 aylık döneminde tüm sigorta sektöründe toplam 7 milyar 369 milyon liralık hayat dışı üretim gerçekleştirildi.

Otoda da önde
Axa Sigorta, 939 milyon liralık prim üretimiyle sektördeki liderliğini sürdürdü. Geçen yıl aynı dönemde 732 milyon lira üretim gerçekleştiren Axa Sigorta, 2011 yılının ilk 6 ayında üretimini yüzde 28.35 oranında artırmış oldu.

Genel prim üretiminde ilk sırada yer alan Axa Sigorta, yangın ve oto branşlarında da liderliğini sürdürüyor. Yangın branşında gerçekleştirdiği 173 milyon liralık üretimle yüzde 15 pazar payına sahip olan Axa Sigorta, oto sigortaları toplamında ise 605 milyon liralık üretimde bulundu.

Nakliyat sigortasında da lider olan şirket, ilk 6 ayda bu branşta 18 milyon liranın üzerinde prim üretti. Axa Sigorta, yeni gelişmekte olan hukuksal koruma branşında da 5 milyon liralık üretimle liderliğini devam ettirdi. Axa Sigorta’dan yapılan açıklamada, üretim ve kârlılık odaklı yaklaşımın süreceği ve bu iki alanda da liderliğin devam edeceği bildirildi.

Allianz’dan geniş teminatlı kasko

Sigortalıların ihtiyaçları doğrultusunda Tüm Oto Kasko Sigortası’nı yenileyen Allianz, ek teminatlarla ürün kapsamını daha da genişletti. Allianz, Tüm Oto Kasko Sigortası ile araçlarda meydana gelebilecek çarpma, yanma, hırsızlık vb. bütün risklere karşı aracı koruma altına alırken, bundan böyle Altın ve Gümüş Ek Koruma Paketleri ile araç sahiplerine pek çok riske karşı daha fazla güvence sunacak. Yenilikle ilgili olarak Allianz tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Araç sahiplerinin beklenmedik anda başlarına gelebilecek birçok risk bulunuyor. Allianz olarak sigortalılarımızı merkeze koyan hizmet anlayışımızla onların ihtiyaçlarına paralel ürünler geliştiriyor, kendilerini güvende hissedebilecekleri en iyi entegre sigortacılık çözümlerini sunuyoruz. Tüm Oto Kasko Sigortası’na da bu anlayışla ek koruma paketleri ilave ettik. Çarpma, hırsızlık, yanma gibi standart teminatların yanı sıra Ek Koruma Paketleri’yle farklı güvenceleri bir araya getiriyor, sigortalılarımızın hayatlarını kolaylaştırırken aynı zamanda acentelerimize de gelirlerini artırmaları için fırsat yaratıyoruz.”

Tüm Oto Kasko Sigortası’na eklenen ‘Altın Koruma Paketi’nde yüksek teminatlı ferdi kaza, sigara yanığı, üst sınıf ikame araç, kişisel eşya, yanlış akaryakıt dolumu, gelir kaybı teminatı, mahrumiyet teminatı, yangın ilk ateş teminatı ve kasko sağlık sigortası ek teminatları bulunuyor. ‘Gümüş Koruma Paketi’nde ise sigortalılara ferdi kaza, sigara yanığı, orta sınıf ikame araç, kişisel eşya, yangın ilk ateş teminatı ve kasko sağlık sigortası teminatları veriliyor.

Finans Emeklilik’ten kritik hastalık sigortası

Yeni geliştirdikleri hayat sigortası ürünlerinde ana teminatların yanında farklı teminatlar da sunarak müşterilerinin ihtiyaçlarını eksiksiz şekilde karşılamayı amaçlayan Finans Emeklilik ve Hayat, Tehlikeli Hastalıklar Yıllık Hayat Sigortası ürününü piyasaya sundu.

Yeni ürünün özelliklerini anlatan Finans Emeklilik Genel Müdürü Ajlan Sözütek, “Müşterilerimize son olarak sunmaya başladığımız bu ürünümüz vefat, kaza sonucu daimi maluliyet gibi ana teminatların yanı sıra kanser, miyokard enfarktüsü (kalp krizi) veya hastalık sonucu oluşan inme hastalıkları teminatlarını içermektedir. Ürün içerisinde ayrıca, oldukça çeşitli hizmetler sağlayan iki farklı asistans paketi de yer almaktadır. Sigortalılarımızın tüm ihtiyaçlarını gözeterek hazırladığımız bu ürünümüzün desteğiyle hizmet yelpazemizi genişletmenin mutluluğunu yaşıyoruz” diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3064 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim