• BIST 9524.59
  • Altın 2502.068
  • Dolar 32.5481
  • Euro 34.6336
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 11 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 16 °C

Sigorta Şirketleri ve Reasürans Şirketleri Yönetmeliğinde Değişiklik

Sigorta Şirketleri ve Reasürans Şirketleri Yönetmeliğinde Değişiklik
Sigorta Şirketleri ve Reasürans Şirketlerinin Kuruluş ve Çalışma Esaslarına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik resmi gazatede yayınlandı.

Sigorta Şirketleri ve Reasürans Şirketlerinin Kuruluş ve Çalışma Esaslarına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik resmi gazatede yayınlandı.

12 Mayıs 2011 PERŞEMBE          Resmî Gazete           Sayı : 27932

 

YÖNETMELİK

Başbakanlık(Hazine Müsteşarlığı)’tan:

SİGORTA ŞİRKETLERİ VE REASÜRANS ŞİRKETLERİNİN KURULUŞ

VE ÇALIŞMA ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİKTE

DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

             MADDE 1 – 24/8/2007 tarihli ve 26623 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Sigorta Şirketleri ve Reasürans Şirketlerinin Kuruluş ve Çalışma Esaslarına İlişkin Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki bent eklenmiş, diğer bentler buna göre teselsül ettirilmiştir.

             “e) SEGEM: 1/6/2008 tarihli ve 26893 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Sigortacılık Eğitim Merkezi Yönetmeliği ile oluşturulan Sigortacılık Eğitim Merkezini,”

             MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesinin başlığı “Genel müdür, genel müdür yardımcıları, diğer yöneticiler, imza yetkisini haiz olanlar ve çalışanlar” şeklinde değiştirilmiş, birinci fıkrasının sonuna “Genel müdür yönetim kurulu başkanı olamaz.” ibaresi ile yedinci fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki sekizinci ve dokuzuncu fıkralar eklenmiş ve mevcut sekizinci fıkrası onuncu fıkra olarak teselsül ettirilerek aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “(8)  Şirketlerin muhasebe bölümünden sorumlu yöneticiler ile bu bölüm çalışanlarının Türkiye Finansal Raporlama Standartları ile sigortacılık muhasebe sistemi hakkında yeterli bilgiye sahip olmaları gerekir. Muhasebe bölümünde çalışan yöneticiler için bu alanda en az üç yıllık deneyim şartı aranır.

             (9) Şirketler nezdinde yatırım işleri ile ilgili personel ile türev ürün faaliyetlerini yürüten ve izleyen personelin en az dört yıllık üniversite mezunu olması ve bu alanlarda yeterli bilgiye sahip bulunması, yönetici konumundaki personelin ise ilgili alanda asgari üç yıllık deneyiminin olması gerekir.

             (10) Türkiye'de şube açmak suretiyle faaliyette bulunan yabancı sigorta şirketleri ve reasürans şirketlerinin merkez şube müdürleri ile müdür yardımcıları, Türkiye’de kurulu sigorta şirketleri ve reasürans şirketlerinin genel müdür ve genel müdür yardımcısına ilişkin hükümlere tâbidir. Şubenin birinci derece imza yetkisini haiz diğer çalışanları hakkında yedinci fıkra hükmü uygulanır. Sekizinci ve dokuzuncu fıkra hükümleri Türkiye'de şube açmak suretiyle faaliyette bulunan yabancı sigorta şirketleri ve reasürans şirketleri hakkında da uygulanır.”

             MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 11 nci maddesinin dördüncü fıkrasının (g) bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki bent eklenmiş ve diğer bentler buna göre teselsül ettirilmiştir.

             “(ğ) Sigortacılıkla doğrudan ilişkili olmak kaydıyla, dışarıdan satın alınacak hizmetler ile iştirakleri arasındaki sözleşmelere ilişkin bilgi.”

             MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 15 inci maddesinin birinci fıkrasının (ğ) bendinde geçen “(h)” ibaresi “(ı)” şeklinde değiştirilmiştir.

             MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 16 ncımaddesinin birinci fıkrasının birinci cümlesinden sonra gelmek üzere, aşağıdaki cümle eklenmiştir.

             “Başvuruda eksik görülen hususlar ile başvurunun reddedilmesi halinde ret gerekçesi başvuru sahibine yazılı olarak bildirilir.”

             MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki madde eklenmiştir.

             “Müşteri memnuniyetine ilişkin politika tespiti

             MADDE 27/A –(1) Sigorta şirketleri ile Türkiye'de şube açmak suretiyle faaliyette bulunan yabancı sigorta şirketleri, sigorta sözleşmesi ile ilgili kişilere adil bir şekilde davranılmasını sağlamaya yönelik politikaları tespit eder ve buna ilişkin sistemleri oluşturur. Sigorta şirketleri ile Türkiye'de şube açmak suretiyle faaliyette bulunan yabancı sigorta şirketleri, kendi çalışanları ile acentelerine kapsamı SEGEM tarafından belirlenen ve talep edilmesi halinde SEGEM tarafından temin edilen eğitimleri sağlamak zorundadır.”

             MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki ek madde eklenmiştir.

             “Atıflar

             EK MADDE 1 – (1) Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihinden önce, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (e) ve (f) bentlerine, 8 inci maddenin sekizinci fıkrasına, 11 inci maddenin dördüncü fıkrasının (ğ), (h) ve (ı) bentlerine yapılmış olan atıflar sırasıyla; 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (f) ve (g) bentlerine, 8 inci maddenin onuncu fıkrasına, 11 inci maddenin dördüncü fıkrasının (h), (ı) ve (i) bentlerine yapılmış sayılır.”

             MADDE 8 – Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

             “Şirketlerde çalışan personelin uyumu

             GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Şirketler ile Türkiye'de şube açmak suretiyle faaliyette bulunan yabancı sigorta şirketleri ve reasüransşirketleri,  bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte muhasebe bölümünde, yatırım işleri ile türev ürün faaliyetlerinin yürütülmesi ve izlenmesi ile ilgili birimlerde çalışan tüm personelin durumlarını en geç 2011 yılı sonuna kadar 8 inci maddeye uygun hale getirmek zorundadır.”

MADDE 9 –Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 10 –Bu Yönetmelik hükümlerini Hazine Müsteşarlığının bağlı olduğu Bakan yürütür.


 

Bu haber toplam 3281 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim