• BIST 9530.47
  • Altın 2484.848
  • Dolar 32.5195
  • Euro 34.8601
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 19 °C

Sık muayene olan hastaya SGK'dan sınırlama yolda

Sık muayene olan hastaya SGK'dan sınırlama yolda
1 Ekim'den itibaren, sık muayene olan hastalara dönük sınırlamalar geliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu, 1 Ekim'de yenileyeceği sağlık uygulama tebliğiyle (SUT) tedaviler için sınırlayıcı düzenlemeleri yaşama geçirmeye hazırlanıyor. Buna göre örneğin bir hafta

1 Ekim'den itibaren, sık muayene olan hastalara dönük sınırlamalar geliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu, 1 Ekim'de yenileyeceği sağlık uygulama tebliğiyle (SUT) tedaviler için sınırlayıcı düzenlemeleri yaşama geçirmeye hazırlanıyor. Buna göre örneğin bir hafta içinde aynı branştan birkaç doktora görünmek isteyen sigortalıyla ilgili önlemler söz konusu olacak.


Yetkililerin verdiği bilgilere göre, özellikle bazı bölgelerde hastaların bu yöndeki eğilimi ciddi bir yoğunluk yaratıyor.

1 Ekim'le birlikte Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) yenilenecek. Söz konusu tarihte sosyal güvenlik reformunun birçok unsuru da yaşama geçeceği için, SUT aynı zamanda sosyal güvenlik reformunun temel uygulayıcı metni olacak.
 
Farklı uygulamalar gelebilir
Edinilen bilgilere göre, şu ana kadar yapılan çalışmalarda halen uygulanmakta olan sistemde çok büyük değişiklikler yapılmadı. Yetkililer, yine de önümüzdeki günlerde sistemle ilgili farklı uygulamaların da tebliğe girebileceğini belirtiyor. Ancak, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan çalışmalarda özellikle Türkiye'nin belli bölgelerde insanların aynı branşlarda çok sık muayeneye gittiği görüldü ve SUT'ta bununla ilgili önleyici tedbirlere yer verilmesi benimsendi. Bilgi veren bir yetkili de, "Örneğin bir SSK'lı birkaç gün içinde 2-3 kez aynı branş kapsamında muayene oluyor. Bu tür durumları engelleyici düzenlemeleri SUT kapsamına almak istiyoruz. Bunun da ciddi bir tasarruf tedbiri olacağını görüyoruz" diye konuştu. Buna göre, kısa sürede aynı branşlarda muayene isteği kısıtlanacak.

SUT kapsamında, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun sağlık hizmeti veren kuruluşlara yaptığı ödemelerde kullandığı paket ücretin yerini alacak sistem de yer alacak. Geçtiğimiz günlerde Danıştay, aldığı yeni bir kararla paket ücretin sosyal devlet ilkesiyle bağdaşmadığını belirterek; paket ücret uygulamasının yürütmesini durdurmuştu. Şu anda da, paket ücretin Danıştay'ın aldığı yürütmeyi durdurma kararına uygun hale getirilmesi için çalışıldığı bilgisini veren bir yetkili, "Buna göre ayın 20-25'ine kadar yeni sistemi oluşturmuş olacağız. Şu anda vaka başına ödeme sistemi uygulanıyor, ancak bu geçici süreli bir uygulama olacak" dedi.

Hacer Boyacıoğlu/

Bu haber toplam 1740 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim