• BIST 9138.22
  • Altın 2325.105
  • Dolar 32.3778
  • Euro 35.0091
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 25 °C

Silikon göğüsler meme kanseri teşhisini engelliyor

Silikon göğüsler meme kanseri teşhisini engelliyor
Silikon göğüslerin meme kanseri teşhisini geciktirdiği kanıtlandı. İmplant taktıran her 4 kadından birinde kanser geç teşhis ediliyor ve kanser riski yüzde 38 artıyor.

British Medical Journal'da yayımlanan araştırmanın sonuçlarına göre, meme implantlarının varlığı meme kanserinin geç teşhisine ve meme kanseri olan kadınların hayatta kalma süresi üzerinde etkili oluyor. Kanada ve Amerika'daki meme kanseri olan kadınlar üzerinde yapılan 12 çalışmanın sonucunu birleştiren araştırmacılar meta-analiz yaptılar. Araştırmacılar; implantlar genellikle radyo opak olduğu için, silikon veya serum fizyolojik dolu olsun, mamografi yorumlanmasına engel olabildiğini belirledi. Görünürlüğü etkilemesi nedeniyle olumsuz etkisi olduğu da vurgulandı. Dünyanın en prestijli tıbbi dergisi British Medical Journal'daki habere göre, meme implantları ile kadınlarda meme kanserinin geç tanısı riski oranı yüzde 26'larda. Kadınların implant sebebiyle karşılaştıkları risk yüzde 38 oranında artıyor.

MR KULLANILMALI
Araştırmacılar yaptıkları işi Kanada merkezli sınırlamalara rağmen; meme kanseri ya da sonrasında sağkalım üzerine "biriken kanıtlar" ve gözlemler tanıda gecikmeleri gösterse bile "ileri çalışmalar uzun vadeli etkileri belirlemek için gereklidir" dedi. Çözümün MR (Manyetik Rezonans Görüntüleme) kullanmak olabileceğini de sözlerine eklediler.

Prof. Dr. Erkan Topuz (Emsey Hastanesi Onkoloji Direktörü):
RİSKE DİKKAT, KONTROL ŞART
Meme kanseri olanlarda silikon veya meme plastizi olanlarda bu risk de ön plana çıkabiliyor. Bu hastalarda lokal nüksler de mamografi ve ultrasonla geç konulabiliyor. Lokal nüks ilerleyerek, hastanın geç cerrahi girişimlere sebep olabiliyor. Dolayısıyla bazı araştırmalara göre lokal nüksün uzak metastaz yapma şansının fazla olduğu göz önünde bulundurularak, bu tip hastalarda MRM ön plana çıkartılmalı. Silikon ve diğer yaklaşımları yaptıran meme kanseri olan hastalarda hasta ikaz edilmeli, ben kontrollerini çok daha dikkatli yaptırmalarını öneriyorum.

Doç. Dr. Taflan Salepçi (Özel Universal İtalyan Hastanesi Tıbbı Onkolog):
EN GÜVENİLİR YÖNTEM MR

Sağlam memelere implant yapıldıysa ultrasonografik muayene ile geç teşhis edilebilir. İmplant, meme muayenesini ve ultrasonunu sonucunu yanıltıp erken tanıyı geciktirebilir. MR güvenli bir tanı yöntemdir. Görüntülemelerin tamamı tamamlayacıdır. Meme implantı olanların önce meme muayenesi ve ultrasonu yaptırdıktan sonra kesin ve doğru sonuca ulaşabilmeleri için MR yaptırmalarını da öneriyorum. Mamografi de meme sıkıştırılıyor ama implant nedeniyle sıkıştırılamadığında istenilen doğru sonuç alınamayabilir. En doğru sonuç MR ile alınır. 

Didem Seymen/Sabah

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4543 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim