• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 14 °C

Şimdi aile diyeti revaçta: Kış kilolarından ailece kurtulun

Şimdi aile diyeti revaçta: Kış kilolarından ailece kurtulun
Yeni diyet trendi tüm aile üyelerinin birlikte incelmesi! Uzmanlara göre böylesi çok daha iyi sonuç alınmasını sağlıyor. Diyetisyen Şefika Aydın, “Ev yemeği yiyen herkes porsiyonunu kendi ölçüsüne göre seçer” diyor

Kadın 5 kaşık yiyorsa erkek 8 kaşık yiyebilir

Yeni diyet trendi tüm aile üyelerinin birlikte incelmesi! Uzmanlara göre böylesi çok daha iyi sonuç alınmasını sağlıyor. Diyetisyen Şefika Aydın, “Ev yemeği yiyen herkes porsiyonunu kendi ölçüsüne göre seçer” diyor

Yaz yaklaşırken herkes fazla kilolarından kurtulmanın yolunu arıyor... Memorial Ataşehir Hastanesi’nden Diyetisen Şefika Aydın, sağlıklı beslenmek ve kilo kontrolü için, aile diyetinin önemi hakkında bilgiler verdi.

HERKESE AYNI YEMEK
Aile diyetinde ailedeki herkes aynı şeyi yiyebilir mi?
Yani diyet yapılırken çocuk, anne, baba aynı besini mi yemeli yoksa hepsi için ayrı yemek mi hazırlanmalı? Aile diyetlerinde, aile fertleri aynı yiyecekleri tüketebilir. Çünkü önemli olan tüketilen yemeklerin miktarıdır. Yani anne, baba ve çocuğu göz önüne alırsak; tüketecekleri yemek aynı olabilir ama miktarları farklı olacaktır.

Ailede kronik bir hastalığı olan ve diyet mönüsünde onun hastalığına ilişkin tüketmemesi gereken bir besin varsa ona ayrı yemek hazırlanmalıdır. Örneğin; sakatat ve ciğeri tüm aile bireyleri diyetisyenlerin onlara verdiği ölçüde tüketebilir ama ailede kolesterolü olan biri varsa bu mönü onun için geçerli olmayacaktır.

METABOLİZMA FARKI
Herkes aynı yemeği yiyerek kilo verebilir mi?
Aile bireylerinin aynı yemeği tüketmesi, hepsinin kilo vereceği anlamına gelmez. Çünkü her bireyin metabolizma hızı farklıdır. Metabolizma hızı, kişiden kişiye değişir ve pek çok faktörün etkisine açıktır. Bunlar; yaş, cinsiyet, hormonal durumlar, menopoz, egzersiz seviyesi ve kalıtımsal özelliklerdir.

DİYETİSYEN BELİRLER
Kadın ve erkeklere önerilen yemek miktarı nedir?
Bir diyette genel olarak cinsiyet ya da yaş ayrımı ile tüketilecek miktarı belirlemek doğru olmasa da, kadın ve erkeğin yiyecek tüketim miktarı farklıdır. Örneğin; kadın beş kaşık yiyorsa, erkek sekiz kaşık yiyebilir. Diyetisyenin kontrolü sonrasında kişinin kilo, bazal metabolizma hızı gibi durumlar incelenerek, bu miktarlar belirlenebilir. Tüketilecek miktarlar, diyetisyen tarafından kişiye özel belirlenir.


EV YEMEĞİ TÜKETİN
Tek başına yapılan diyet mi daha başarılı sonuç verir, ailece yapılan mı?
Tüm aile sağlıklı beslenme konusunda istekli ve kararlıysa, birlikte yapılan diyetlerden çok daha iyi bir sonuç alınır. Evde pişen yemeklerle kilo verilmelidir. Böylece kilo verdikten sonra aynı beslenme düzenine devam edilebilir.

HAŞLANMIŞ SEBZE BIKTIRIR
Yani ızgara et ve salata ikilisi doğru bir diyet mönüsü değil... Diyet yaparken uzun süre haşlanmış sebze ve yağsız salata yiyen kişi, hedef kilosuna geldiğinde bu beslenme şeklinden sıkılır. Kişi, diyetinden sıkılınca bocalar ve normal beslenme düzenine döndüğünde hızla kilo alabilir. Ev yemekli aile diyeti ise herkesin her zaman kolaylıkla uyum sağlayabileceği bir yeme biçimidir.

HEP BİRLİKTE SPOR YAPIN
Ailenin sağlıklı yaşam konusunda diyetten sonraki adımı spor yapmak olmalıdır. Bu konuda birlikte açık hava yürüyüşleri en güzel tercihtir. Bunun dışında birlikte oynanacak tenis, voleybol, basketbol veya grup egzersizleri de etkili olur. Birlikte hareket etmek, isteksiz olan aile fertlerini teşvik edecektir.

AİLE DİYETİ İLE SAĞLIKLI BESLENME KURALLARI
Kahvaltıda çiğ sebze ve meyve: Kahvaltıda domates, salatalık, biber, maydanoz gibi taze çiğ sebzeler ve taze meyveler tüketmeye özen gösterin. Kahvaltıda tüketilen sebze ve meyveler, vitamin ve mineral açısından zengin besin kaynaklardır. Enerji verir, direnç ve konsantrasyon sağlar.

Ev yapımı ekmekler sağlık kaynağı: Sağlıklı diyetin en önemli enerji kaynağı ekmektir. Ev yapımı ekmekler, hem sabah kahvaltısı hem de diğer öğünlerde tüketilmesi gereken çok sağlıklı besinlerdir. Özellikle tam buğday unu ile yapılmış ekmekler, sofraların sağlık kaynağı olarak tercih edilmelidir.

Ara öğünü atlamayın: Aile diyetinin bireylere kazandıracağı en iyi alışkanlıklardan biri ara öğün yapmaktır. Akşam yemeğinden iki saat sonrasında hep birlikte yenecek taze meyve, iyi bir ara öğündür.

Tatlı yerine meyve ya da dondurma: Yemek sonrası tatlı tüketmek istiyorsanız, bunu sağlıklı seçeneklerden yana kullanın. Örneğin; meyve ve dondurmadan oluşan bir tatlı, bir kase kuru meyve ile kuruyemiş karışımı veya sütlü bir tatlı da tercih edilebilir.

YAĞSIZ SALATA DAHA HIZLI ZAYIFLATMAZ!

* Yemeğinizin yanında salata, yoğurt veya cacık yiyin.

* Kızartma haricindeki tüm pişirme yöntemleri sağlıklıdır.

VAZGEÇİLMEZ
* Salata, aile diyetlerinde her öğünün vazgeçilmezi olmalıdır. Sofrayı süsleyip renk veren salatanın tatsız tuzsuz olması gerekmez.

*Salataya, kişi başı bir yemek kaşığı kadar zeytinyağı ilave edilmelidir.

* Zeytinyağı, salatanın içeriğindeki vitaminlerin emilimi bakımından önemlidir. Yağsız salata daha hızlı zayıflatmaz!

* Yemeğin yanında asitli içecekler ya da hazır meyve suları içmeyin. Az yağlı ayran, yemeğin yanında tercih edeceğiniz sağlıklı bir seçim olur.

YEMEĞİN YANINDA SADECE SU İÇİLMELİ
Yemek yerken yanında mutlaka bir sıvı alacaksanız, bunun su olmasına özen gösterin. Son yıllarda hazır meyve suları ve asitli içecekler yüksek miktarlarda tüketiliyor. Boş kalori olarak da adlandırılabilen bu içecekler, besin içerikleri açısından düşük, karbonhidrattan zengindir. Yüksek miktarda tüketimleri kilo aldırır, kemiklerden kalsiyum çekimine ve su kaybına neden olur.

ÖLÇÜLER KİŞİYE ÖZEL
Aynı cinsiyet ve yaş grubundaki kişilerin beslenme düzeni aynı değildir. Yani arkadaşınıza verilmiş bir ölçü, sizin için uygun olmayabilir.

YARIM YAĞLI SÜT ÜRÜNLERİNİ TÜKETİN
* Diyetiniz için yarım yağlı süt ve yoğurt tercih edin.
*Ailece diyetin dışında kalan çocuklar da, yağı azaltılmış ancak kalsiyumla desteklenmiş sütleri tüketebilir.
* Yarım yağlı ve az tuzlu olan beyaz peynir çeşitleri de ailede herkesin rahatlıkla tüketebileceği, doğru bir tercih olacaktır.

EV YAPIMI KEK
* Atıştırmalık besinler olarak ise kuru meyveler, kuru yemişler veya ev yapımı ince dilim kek, kurabiye ve kepekli bisküvi yenebilir.

KRONİK HASTALIĞI OLANA ÖZEL MÖNÜ
* Ailede; diyabet, kalp, böbrek, karaciğer hastaları ve sindirim şikayeti olan varsa yemeklerin yapımında birtakım farklılıklar olmalıdır.
* Kızartma harici tüm pişirme yöntemleri ile hazırlanan yemeklerden tüketilirken de bazı kurallara dikkat edilmelidir.
* Yemeklere; tuz ve şeker konulmaması, yemeklerin az salça kullanılarak hazırlanması, sakatattan ve gaz yapıcı besinlerden uzak durulması gibi daha bir çok kısıtlama olabilir. Bu nedenle özel diyet alan aile bireyleri buna mutlaka dikkat etmelidir.

YEMEKLER AYNI AMA PORSİYONLARI FARKLI
* Her bireyin yaşına, cinsiyetine, beden kitle indeksine, sağlık durumuna ve sosyal yaşamına göre alması gereken kalori farklıdır. Bu sebeple aile diyetinde değişmesi gereken tek nokta, tüketilmesi gereken porsiyon miktarlarıdır.

* Sağlıklı beslenmenin en önemli kuralı, her çeşit besini bir arada tutan bir tabak modelidir. Bu diyette yasak bir besin yoktur. Herkes alması gereken porsiyonlarda aldığı sürece sıkıntı olmayacaktır.

 

ESRA TÜZÜN

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 7952 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim