• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

Şimdi de jeneratör kavgası

Şimdi de jeneratör kavgası
Sağlık Bakanlığı, aile sağlığı merkezlerine jeneratör zorunluluğu getirince İzmirli aile hekimleri isyan etti: Jeneratörcüler sürekli arıyor, yeni bir pazar doğuyor.

Sağlık Bakanlığı, aile hekimlerine aile sağlığı merkezlerinde (ASM) 24 saatlik elektrik kesintilerini tolere edebilecek güçte jeneratör bulundurma zorunluluğu getirdi. Fiyatı 10- 15 bin lira arasında değişen jeneratör zorunluluğuna bazı aile hekimlerini isyan etti.

Bu arada İzmir Aile Hekimliği Derneği’nin Sağlık Bakanlığı’na başvurarak bu konuda görüş istediği ortaya çıktı. Derneğin, “Aile Sağlık Merkezleri’nde ameliyat ve cerrahi girişim yapılmıyor. Elektrik kesintileri ise poliklinik hizmetlerini aksatmayacak” dediği öğrenildi.

DHA’nın ulaştığı aile hekimleri uygulamaya şöyle itiraz etti:

“Türkiye’de karanlık günler eskide kaldı. Enerji kesintileri çok nadir o da birkaç saati geçmiyor. Her ASM’de aşıların konulduğu no-frost buzdolapları var. Elektrik kesintisi halinde bile bu buzdolapları mevcut soğukluğu koruma özelliğinde. Üstelik çoğu aile hekiminin no-frost buzdolapları istenilen derecenin altına düşmesi halinde alarm veriyor. Alarm direkt hekimin cep telefonuna geliyor ve önlemini alıyor. Bilgisayarlar da dizüstü. Dolayısıyla hekimler kesintisiz enerji kaynağı için gerekli önlemlerini almış durumda. Jeneratör zorunluluğu tebliği ardından jeneratör firma temsilcileri telefonla tanıtım ve satış için sürekli bizi arıyor. Bulunduğumuz binalarda kiracıyız, bu cihaz demirbaş olacak. Ancak mal sahibi Özel İdare bırakın jeneratör almayı, masrafa ortak bile olmuyor. Aile hekimlerine masraflar için verilen para var, bunları harcatmak istiyorlar. Birden bire jeneratör firması temsilcilerinin yoğun ilgisi ile karşı karşıya kaldık.”

Aşıların güvenliği ne olacak?

Aile Hekimliği Sistemi’nden sorumlu İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Ali İravul: Bizim isteğimiz soğuk zincirin sağlanması, herhangi bir kesintide aşı güvenliğinin sıkıntı yaşamaması. Bunu jeneratörle mi ya da başka sistemle mi yapar, önlemini almalarını istiyoruz. ‘Aile sağlığı merkezimizde aldığımız şu önlemlerle soğuk zincir sıkıntısı oluşmayacak’ diye ikna etsin bizi. ‘Aşı güvenliğini şöyle sağlıyorum’ diye bizi ikna etmesi gerek. Yarın aşı bozulsa, bozuk aşıyla çocukları aşılasalar sorumluluğu kimde olacak? Ceplerinden para çıkmasını istemiyorlar. ‘İzmir’de elektrik kesintisi var mı?’ diyorlar. Ama bunun garantisi olmaz ki. Bir sıkıntı yaşandığında bu kez ‘Neden önlem alınmadı, neden bir şeyler yapılmadı?’ denilecek. Bununla ilgili yeterli miktarda cari giderler adı altında paraları var.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3017 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim