• BIST 8869.4
  • Altın 2238.686
  • Dolar 32.3365
  • Euro 35.0967
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 18 °C

Sınıf öğretmenleri disleksi konusunda eğitilecek

Sınıf öğretmenleri disleksi konusunda eğitilecek
Antalya Milli Eğitim Müdürlüğü ile MÜSİAD Antalya Şubesi arasında imzalanan protokol çerçevesinde öğretmenler, disleksi konusunda bilgilendirilecek

MÜSİAD Antalya Şubesi Başkanı Lekesiz: "Toplumumuzun bazı fertleri bazı zorluklar içerisinde olabilirler ama onları görüp, fark edip, ona göre eğitim vermek önemli. Bu projenin başlıca sebebi budur" dedi. 

Antalya Milli Eğitim Müdürlüğü ile Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Antalya Şubesi arasında, "Disleksili Öğrencilerin Desteklenmesine İlişkin İşbirliği Protokolü" imzalandı.

Akra Barut Otel'de gerçekleştirilen törende, protokolü MÜSİAD Antalya Şubesi Başkanı Resul Lekesiz ile İl Milli Eğitim Müdürü Yüksel Arslan imzaladı.

MÜSİAD Antalya Şubesi Başkanı Resul Lekesiz, imza töreninde yaptığı konuşmada, MÜSİAD'ın sadece iş adamları derneği olmadığını, sosyal sorumluluk alanında da sürekli projeler ürettiğini söyledi. Yaklaşık bir yıl sürecek program ile Antalya'da disleksili (öğrenme güçlüğü) öğrencilerin desteklenmesi konusunda proje yürütüleceğini ifade eden Lekesiz, "Toplumumuzun bazı fertleri bazı zorluklar içerisinde olabilirler, ama onları görüp, fark edip, ona göre eğitim vermek önemli. Bu projenin başlıca sebebi budur. Daha sağlıklı ve daha eğitimli bir toplum olmamız için bu projenin faydalar getirmesini temenni ediyorum." dedi.

İl Milli Eğitim Müdürü Yüksel Arslan da Antalya'da kamu kurum ve kuruluşlarından sivil toplum örgütlerine, odalardan yerel yönetimlere Antalya'da eğitime ciddi destek verildiğini, bundan da büyük mutluluk duyduklarını söyledi.

Öğrenme zorluğu çeken, dezavantajlı grupların eğitimi konusunda Milli Eğitim Bakanlığının birçok proje yürüttüğünü anlatan Arslan, MÜSİAD'ın desteği ile Antalya'da da önemli bir çalışma yapılmasını hedeflediklerini kaydetti. Arslan, "Bu öğrencilerimizin problemlerini aşmalarına yardımcı olabildiğimiz takdirde fevkalade önemli başarılar elde edebileceğimizi biliyoruz. Her öğrenci eğitilebilir ve her öğrenci mutlaka eğitim fırsatlarından yararlanmalı. Gözden çıkarabilecek tek bir öğrencimiz yoktur." diye konuştu.

Arslan, şu anda Antalya'da yaklaşık 371 tanılanmış öğrenme güçlüğü çeken öğrenci olduğunu sözlerine ekledi.

- Okul çağı çocuklarının yüzde 3,5'u öğrenme güçlüğü çekiyor

Proje ile ilgili bilgi veren Konyaaltı Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürlüğü rehber öğretmenlerinden Gülnur Börekçi, bir yıl sürecek proje ile Antalya'nın 5 merkez ilçesinde görev yapan sınıf öğretmenlerine disleksi konusunda eğitim verileceğini bildirdi.

Öğrenme güçlüğünün çocuğun okuma-yazma, aritmetik, dinleme, konuşma, akıl yürütme yeteneklerini kazanmada ve kullanmada yaşadığı güçlükler olarak tanımlanabileceğini ifade eden Börekçi, Türkiye'de okul çağındaki çocukların yaklaşık yüzde 3,5'inde öğrenme güçlüğü görüldüğünü söyledi.

Öğrenme güçlüğü yaşayan çocukların fark edilmeden eğitimlerini sürdürmeye çalıştıklarını, doğal olarak da birçok engelle karşılaştıklarını belirten Börekçi, "Bu sorun hem öğrenciyi hem veliyi hem de öğretmenleri etkilemektedir. Öğretmenler öğrenme güçlüğü çeken çocuklara nasıl yaklaşacaklarını bilememektedir. Bu proje ile öğretmenlere öğrenme güçlüğü çeken öğrencilere nasıl yaklaşacakları konusunda eğitim verilecek, öğretmenlerin bu alandaki bilgi ve becerileri artırılacaktır." açıklamasında bulundu.

- Disleksi hastalığı

Disleksi, dinleme, konuşma, okuma, yazma, akıl yürütme ile matematik yeteneklerinin kazanılmasında ve kullanılmasında önemli güçlüklerle kendini gösteren bir öğrenme bozukluğu olarak tanımlanıyor. İlkokula başlayan disleksili çocuklar, eğitim alabilecek zihinsel gelişimleri henüz tamamlanmadığı için okuma, yazma ve matematiksel işlemleri kavramada zorluk çekiyorlar. Ancak bu, onların zeka düzeylerinde bir sorun olduğunu göstermiyor.

Zeka düzeyi çok yüksek çocuklarda da disleksi görülebiliyor. Disleksililer zeka düzeyleri düşük olmadığı gibi özel yeteneklere de sahip olabiliyor. Buna önemli kanıt olarak, disleksili olduğu bilinen Albert Eistein, Leonardo da Vinci gösteriliyor.

Disleksili çocuklarda dikkat bozukluğu da görüldüğü için bu çocuklara bir uzman tarafından sistemli bir dikkat eğitimi verilmesi tavsiye ediliyor. AA

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3234 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim