• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

Şirket CEO'ları artık attığı imzanın hesabını verecek

Şirket CEO'ları artık attığı imzanın hesabını verecek
Yeni Ticaret Kanunu ile halka açık şirketler, bankalar ve diğer finans kurumlarının yöneticilerinin 'Yönetici Sorumluluk Sigortası' yaptırması zorunlu hale geliyor. Böylece yöneticilerin ihmalinden zarar gören rakip firmalara, şirket çalışanlarına tazmina

Yeni Ticaret Kanunu Yönetim Kurulu üyelerinin görevlerini yaparken kusurlarıyla şirketlere verebilecekleri zararlarla ilgili sigorta mekanizması getiriyor. Getirilen bu mekanizma isteğe bağlı ancak bankalar, finans kurumları, finansal kiralama, faktoring şirketleri ile sermaye piyasası kurumları ve halka açık şirketler için zorunlu olacak.

1 milyonu aşkın müşterisi bulunan Generali Sigorta Genel Müdürü Mine Ayhan, 'Yönetici Sorumluluk Sigortası' nın önemine değinerek, 'Şirket yöneticilerinin üstlendiği sorumluluklar yurtdışında çok kez dava konusu olabiliyor, Türkiye'de ise bu konu yeni yeni gündeme geliyor. Her geçen gün değişen ve gelişen yasal düzenlemeler ve şirketlerin yıl sonu karlılıklarına dair yükselen beklentiler üst düzey yöneticilerin ve CEO'ların sorunluluğunu aynı oranda artırıyor' dedi.

Generali Sigorta Genel Müdürü Mine Ayhan, sektöre ve şirketin faaliyetlerine ilişkin sorularımızı şöyle yanıtladı:

Şirket olarak ilk çeyrek nasıl geçti?
Generali Sigorta olarak geçen sene aynı dönemine göre prim üretimimiz yüzde 49.2 oranında arttı. Sektör ortalaması yüzde 25'in çok üzerindeyiz ama bizim büyümemizin daha fazla olmasında iki etken var. Birincisi; baz etkisi. Yani geçen sene ilk iki ayda biz bayağı küçüldük. Bir de bizim mühendislik projelerinde yazdığımız birkaç büyük proje var. Onların etkisini çıkardığımızda ilk 2 aydaki artış yüzde 28.

Organik olarak büyüyeceğiz

Bu yıl sektör nasıl bir performans gösterdi?
İlk iki ayda toplam 3.1 milyar TL prim üreterek geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25'lik büyümeyi yakaladı. Branşlar bazındaki gelişime bakıldığında en çok üretim artışı kaza, sağlık ve kasko sigortalarında yaşandı.

Ana sermayedarınızın Türkiye planları neler?
Türkiye pazarına çok pozitif bakıyorlar. 2012 yılından itibaren çok büyüme istekleri de var. Ancak bu büyüme isteği herhangi bir satın alma ile olmayacak. Organik yolla büyümeyi hedefliyoruz. Şirketimizin stratejisi bu. Ayrıca şu an bulunduğumuz binayı 30 milyon liraya sattık. Biz şimdi dinamik, genç ekibimizle finans merkezine biraz daha yakın olmak istedik. Barbaros Plaza'da 15 Haziran'dan itibaren faaliyetlerimizi sürdüreceğiz.

Sözümüzde duruyoruz
Şirket olarak öncelikleriniz?
Amacımız karlı ve sürdürülebilir bir büyüme.Karlılığa önem veriyoruz. Riske uygun fiyatlama yapmaya çalışıyoruz. Sonuçta düzgün fiyatlayarak, gerekli önlemler alınmış şekilde ana şirketin yurtdışındaki geniş network'ünden de oldukça faydalanıyoruz. Hep çözüm odaklı çalışıyoruz. Hiçbir zaman duyarsız kalmıyoruz. Bize söylenen her şeyi, övgüyü dikkate alıyoruz. Sözümüzde duruyoruz.

CEO'ların sorumluluğu artıyor

Yeni Ticaret Kanunu ile yöneticilere 'Yönetici Sorumluluk Sigortası' zorunluluğu getiriliyor...
Bu zaten yurtdışında olan bir sistem. Generali'nin bu konuda yurtdışında tecrübesi var. Bu poliçe üst düzey yöneticilerin ve CEO'ların sorumluluğunu teminat altına alacak. Şirket yöneticilerinin üstlendiği sorumluluklar yurt dışında çok kez dava konusu olabiliyor, Türkiye'de ise bu konu yeni yeni gündeme geliyor. Her geçen gün değişen ve gelişen yasal düzenlemeler  CEO'ların sorumluluğunu aynı oranda arttırıyor.

Şirketlere prestij sağlayacak

Bu poliçe nasıl bir koruma sağlayacak?
Aslında bu poliçe ile iki taraflı bir koruma sağlanıyor. Hem çok ciddi risklerin altına imza atan görev başında ki yöneticileri  koruyor hem de yönetimde olmayan hak sahiplerini de bir nevi koruma altına alıyor. Poliçe sigortalı yöneticinin hatası ya da ihmali söz konusu olduğunda çalışmaya başlıyor. İhmal sonucu şirkete  ve hak sahiplerine de bir güvence  olacak. Ayrıca piyasalarda şirketlerin kıyasıya rekabetini sürekli takip ediyoruz, Yöneticilerini bu poliçe ile  teminat altına alan şirketlerin prestijli bir tutum sergilemiş olacağı da kuşkusuz.

Ayfer ARSLAN
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3863 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim