• BIST 8970.5
  • Altın 2281.96
  • Dolar 32.3217
  • Euro 35.018
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 22 °C

Şişmanlığı Çözmek Sigaradan Zor

Şişmanlığı Çözmek Sigaradan Zor
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sigarayla ilgili olarak, ''Çözdük diyemeyiz, ama çözüm yolundayız, başarılıyız'' dedi. Sigarayla ilgili alınan karara,..

Sigarayla ilgili alınan karara uygun olarak denetimleri artıracaklarını ve başka kurallar koyacaklarını bildiren Akdağ, ’’Türkiye, sağlık dönüşümünü başarıyla gerçekleştirirken şöyle bir noktayı yakaladık; az gelişmiş ülkelerin boğuştuğu birtakım sıkıntılarla artık biz boğuşmuyoruz. Şimdi kişilerin sağlıklı yaşamını teşvik edecek diğer alanlara yöneliyoruz. Sigara bunlardan ilkiydi. Bir de hijyen kampanyası var. Türkiye’de insanların artık yüzde 63’ü ellerini doğru ve düzenli olarak yıkıyor’’ ifadesini kullandı.

Türkiye’de Sigara İçmek Zorlaştı
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, yaptıkları anketin sonuçlarına göre, kampanyadan sonra katılımcıların yüzde 93-95’inin olumlu tepki verdiğini, hatta sigara içenlerin bile yüzde 85’inden destek gördüklerini kaydetti.

Akdağ, şöyle konuştu: ’’Eskiden ergen için sigaraya başlamak bayağı bir itibar meselesi sayılırdı. Bana zaman zaman soruyorlar, ’hiç sigara içtin mi?’ diye. Babam 1970’li yıllarda, ben üniversiteye başladığımda parlamentodaydı.

O zaman TBMM sigarası diye sigara vardı. Silahlı Kuvvetlerin biz askerlere tayinle beraber sigara dağıttığını da biliyoruz. O dönemde benim TBMM sigaralarından cebime koyup okula gittiğim oldu. Bir itibar meselesiydi. ,

Şimdi biz Türkiye’de sigara içmeyi, artık çekinilecek, pek de hoş olmayan bir iş haline kanaatimce getirdik. İşte koca plazalarda, devletin resmi dairesinde çalışan insanlar sigara içeceği zaman dışarıya çıkıyorlar.”

Üçüncü Konumuz Şişmanlık
Türkiye’nin artık gelişmiş ülkelerin sorunlarını yaşayan, göğüsleyen ve onları çözmesi gereken bir ülke olduğunu ifade eden Akdağ, toplumun sağlığını korumak için üç ana konu olduğuna işaret ederek, ’’Bunlardan biri sigaraydı. Çözdük diyemeyiz, ama çözüm yolundayız, başarılıyız. İkincisi hijyen dedik, el yıkama burada birincil önem taşıyor.

Orada da ciddi bir mesafe aldık. Üçüncü konumuz şişmanlık ve hareketsizlik. Şişmanlıkla birlikte diyabet... Bugün halkımızın yüzde 13’ünde diyabet var. Bundan 10 sene önce yüzde 7’sinde vardı. Dolayısıyla bizim mutlaka hareketsizliğe ve şişmanlığa toplumda bir çözüm bulmamız lazım.

Kanaatimce bu sigaradan daha da zor bir şey. Çünkü sigara zararlı dediğiniz zaman herkes algılıyor, ama şişmanlığın, hareketsizliğin insan sağlığına bu kadar olumsuz etkisi olduğunu genellikle henüz tam algılayabilmiş değiliz’’ diye konuştu.

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2675 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim