• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 16 °C

Şişmanlıyoruz ama hala umudumuz var

Şişmanlıyoruz ama hala umudumuz var
Son 10 yılda kadınlarda yüzde 65, erkeklerde yüzde 30 artan şişmanlıkla Türkiye nasıl baş edecek? İngiltere obezitenin yayılmasını nasıl durdurdu? Çocuklar nasıl beslenmeli?

Yiyecek otomatlarını kaldırdık mönüleri değiştirdik

İngiltere’de son üç yılda obezitenin yayılma hızını durdurduklarını anlatan Susan Jebb bunu nasıl başardıklarına ilişkin şu bilgileri veriyor: “Şu anda daha stabil durumdayız. Hala yüksek ama 10 yıl öncesinin hızlı trendi biraz durduruldu. Yapılabilecek çok hamle vardı ve bunları hayata geçirdik. Soruna bütüncül olarak yaklaştık. Okullarda öğle yemeklerinin mönüsünü daha sağlıklı hale getirdik. En azından iki porsiyon meyve-sebze konuldu yemeklere. Yağda kızartılmış gıdalar çok az sıklıkta verilmeye başlandı. Çocukların parayla yiyecek içecek alabildikleri otomatları kaldırdık. Yanlarında getirdikleri besinlere sınırlandırma getirdik. Onların evde geçirdikleri saatler de önemli. Bunun için devlet bir kampanya düzenledi; aileleri sağlıklı beslenme konusunda uyardı ve bilgilendirdi. Aileler artık çikolata, cips gibi yiyeceklerin çok daha az tüketilmesi gerektiğini öğrendi.”

Çocukların izlediği saatte zararlı reklam yok

İNGİLTERE’NİN bütün ülkelere örnek olacak en önemli adımı kuşkusuz çocukları çok etkileyen bol kalorili yiyecek reklamlarına getirdikleri sınırlama. Susan Jebb “Çocukların televizyon izlediği saatlerde kalorisi yüksek, zararlı yiyecek ve içeceklerin reklamı yok denecek kadar aza indirildi. Bu daha bir başlangıç. Şimdi herkes bu yasağın bütün günü kapsamasını istiyor. Gıda sektörüne çok fazla baskı yapmaya başladık. Çünkü etrafta ne kadar çok abur cubur ve zararlı gıda bulunursa insanların kilo kontrolü o kadar zor olur. Yiyeceklerin içindeki yağ ve tuz oranının azaltılması için gıda sektörüyle de görüşüyoruz. Şu anda çok önemli bir şirket kızartılarak yapılmış cips yerine fırınlanmış cips satıyor. Çikolataların daha minik hale getirilmesi, küçük porsiyonlar olarak satılması da gündemde.”

Şekerli içecekleri asla tüketmesin

Dr. Susan Jebb’in ailelere de önemli uyarıları var:

-Hepimizin ruhunda biraz asilik olduğu için ‘Asla yeme’ dendiğinde yeme isteğimiz kabarıyor. Çocukların yemesini istemediğiniz şeyi eve sokmayacaksınız.

-Asla tüketmeyin diyeceğim tek şey, şekerli içecekler. Çocukların tüketmesinin hiçbir faydası yok. İlla suya alternatif bir içecek aranıyorsa sulandırılmış meyve suyu olabilir.

-Çikolata tabii ki yenebilir ama bir paket çikolata bütün aileye bölüştürülmeli.

-Sebze mutlaka çok tüketilmeli. Anne-babalar çocuğun beslenme şeklini değiştirmek için uğraşmalı. Eğer masaya sebze koymuyorsanız tüketmediğinden şikayet edemezsiniz.

-Çocuğunuza nasıl karşıdan karşıya geçmeyi mutlaka öğretiyorsanız doğru beslenmeyi de aynı dikkatle öğretmelisiniz.

ESRA CENGİZ / [email protected]

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4540 defa okunmuştur
Haberin Devamı 1 2  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim