• BIST 9079.97
  • Altın 2324.233
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.9392
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 16 °C

"Sıtma, eboladan daha ölümcül"

"Sıtma, eboladan daha ölümcül"
Kent Konseyi Sağlık Çalışma Grubu Başkan Yardımcısı Uzkut: "Dünya üzerinde bulaşıcı hastalıklar bakımından en öldürücü olanı sıtmadır. Önemsenmeyecek bir olay değil ve mutlaka bunun önleminin alınması lazım"

Antalya Kent Konseyi Sağlık Çalışma Grubu Başkan Yardımcısı Dr. Ozan Uzkut, sıtmanın ebolaya göre daha ölümcül olduğunu belirterek, "Dünya üzerinde bulaşıcı hastalıklar bakımından en öldürücü olanı sıtmadır. Önemsenmeyecek bir olay değil ve mutlaka bunun önleminin alınması lazım" dedi.

Antalya Kent Konseyi'nden yapılın yazılı açıklamaya göre, Sağlık Çalışma Grubu'nun yaptığı toplantıda, ebola, sıtma ve lejyoner hastalığıyla ilgili alınması gereken önlemler ele alındı.

Toplantıda söz konusu hastalıklarla ilgili bilgilendirmede bulunan Dr. Ozan Uzkut, alınması gereken önlemlerle ilgili hazırlanacak öneri raporunun Antalya Valiliği ve ilgili kuruluşlara gönderileceğini bildirdi.

Dünyanın dört bir yanından kente hergün yüzlerce turistin giriş yaptığına değinen Uzkut, bu nedenle Antalya'nın risk bakımından İstanbul'un çok daha önünde olduğunu savundu.

- "Ebola 4, sıtma 97 ülkede görülüyor"

Ebola virüsünün 4 ülkede görüldüğünü ve toplam vaka sayısının 4 bin, ölümlerin ise 2 bin 100 civarında olduğunu belirten Uzkut, şunları söyledi:

"Halbuki sıtma dünyada şu anda 97 ülkede görülüyor. Bunun 25'i Afrika ülkesi. Son beş yıl içinde ortalama 450 bin ila 750 bin kişi sıtmaya yakalanıyor ve ölüm oranı da 300 bin ila 400 bin kişi arasında değişiyor. Yani sıtmadan ölüm, eboladan çok daha yüksek. Sıtma denilince bizim eskiden geçirdiğimiz sıtma anlaşılıyor. Halbuki şu an Afrika'da görülen sıtma son derece ölümcül."

Ebolanın vücut salgısıyla sıtmanın ise virüsü taşıyan sivrisinekle bulaştığına dikkat çeken Uzkut, Afrika'dan uçakta gelebilecek tek bir sivrisineğin bile hastalığın yayılmasına neden olabileceği uyarısında bulundu.

Uzkut, şunları söyledi:

"Şu anda dünya üzerinde bulaşıcı hastalıklar bakımından en öldürücü olanı sıtmadır. Önemsenmeyecek bir olay değil ve mutlaka bunun önleminin alınması lazım. Yani uçakların bir şekilde ilaçlanması, gelen kişiden kan numunelerinin alınması gerekmektedir. İstanbul için görülen tehlikenin aslında çok daha fazlası Antalya için geçerlidir. Bu konuda mutlaka önlem alınması gerektiğine inanıyorum."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3719 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim