• BIST 9079.97
  • Altın 2300.797
  • Dolar 32.3298
  • Euro 35.0874
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 25 °C

Size yalan söylendiğini nasıl anlarsınız?

Size yalan söylendiğini nasıl anlarsınız?
Neden sıkça yalan söylüyorsunuz? Bu sorunun yanıtı uzman psikolog İlkim Öz verdi... Yalan bir savunma mekanizması, insanın tehlikeli gördüğü durumlarda kendisini korumaya alması...

NEDEN SIKÇA YALAN SÖYLÜYORSUNUZ?
Yalan bir savunma mekanizması, insanın tehlikeli gördüğü durumlarda kendisini korumaya alması. Aslında normal bir savunmamız olan "yalan" sıkça olduğunda, bir davranış bozukluğuna dönüşüyor.

Otoriter Anne Baba Tutumları Çocuğu Yalana Sürüklüyor
"Çocuğum çok yalan söylüyor" şikayeti ile gelir anne babalar. Bu ebeveynlere baktığımızda, baskıcı, emredici, eleştirici, suçlayıcı ve sevgilerini çocuklarına hissettiremeyen anne babalar olduklarını görürüz. Bu anne babaların çocukları suçlanmamak, eleştirilmemek ve ceza almamak adına yalana başvururlar.

Yalanın Yetişkinliğe Yansıması
Psikoterapi seansına katılan bir danışanımın yaşantısını sizinle paylaşmak istiyorum. İki çocuklu bir aile babası olan danışanım, çocuklarına dahi o kadar yalan söylüyordu ki, çocuklarının da güvenini kaybetmişti. Bir gün anıtkabirin önünden geçerken demiş ki; "bakın çocuklar burada Atamız yatıyor." Çocukların ikisi de annelerine bakmış ve "babam yine yalan söylüyor , uyduruyor değil mi anne?" diye tepki vermişler.

Yalan, Güven Duygusunun Sömürülmesidir
Aşk, sevgi, arkadaşlık, dostluk ve sosyal ilişkiler güven duygusunun üzerine oluşur ve sağlamlaşır, Yalan, ikili ilişkilerde, en temel olan duygunun yani güvenin sömürülmesidir. Sonuçta, sıkça yalan söyleyen insanların ikili ilişkilerde başarılı olamadıkları bir gerçek.

Size Yalan Söylediğini Nerden Anlarsınız?
Yüzü kızarır, Ses tonu değişir.

Göz bebeği büyür.

İç salgı bezleri hızlanır, o an aşırı terler.

Korku duygusu artar ve panik olur.

Saçma sapan davranır ve konuşur.

Suçluluk duygusundan dolayı, suçlu psikolojisine girer ve öfkelenip, saldırganlaşır.

Kendisini çok zeki zanneder ve aniden konu değiştirir.

Yansıtma yapar ve sizi suçlar.

Karşınızdaki size yalan söylüyorsa, bilin ki asla yala söylediğini kabullenmeyecektir, eğer yalan söyleyen sizseniz, sizi dibe çeken bu davranış bozukluğunuzu hiç zaman kaybetmeden tedavi ettirmenizde fayda var. Aksi taktirde bir süre sonra kimse size saygı duymayacaktır.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 7265 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim