• BIST 8732.3
  • Altın 2234.833
  • Dolar 32.3364
  • Euro 35.1115
  • Ankara 6 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 10 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 13 °C

SKRS-3 E-Reçete İlaç Listesi-06.03.2018

SKRS-3 E-Reçete İlaç Listesi-06.03.2018
Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbî Cihaz Kurumu tarafından SKRS-3 E-Reçete İlaç Listesi yayımlandı.

E-REÇETE İLAÇ VE DİĞER FARMASÖTİK ÜRÜNLER LİSTESİ HAKKINDA AÇIKLAMA  

Bilindiği üzere ülkemizde 01 Temmuz 2012 tarihinde fiilen uygulanmaya başlanan, reçetelerin elektronik ortamda oluşturulmasını hedefleyen “E-Reçete” uygulaması 15.01.2013 tarihi itibari ile zorunlu hale gelmiştir. Reçetelerin oluşturulmasında esas teşkil edecek olan “E-Reçete İlaç ve Diğer Farmasötik Ürünler Listesi”nin oluşturulması ve düzenlemesi Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu; Akılcı İlaç Kullanımı ve İlaç Tedarik Yönetimi Dairesi; Akılcı İlaç Kullanımı Birimi tarafından yapılmaktadır.

“E-Reçete İlaç ve Diğer Farmasötik Ürünler Listesi” Kurumumuzdan ruhsatlandırma ve fiyatlandırma işlemleri yapılarak fiyat listesinde yayımlanan ürünler esas alınarak hazırlanmaktadır. Reçete İlaç ve Diğer Farmasötik Ürünler Listesine yeni ilaçların eklenmesi veya listede var olan bazı ilaçların aktif veya pasif duruma alınması işlemleri Kurumumuzca sürdürülmektedir. Ancak söz konusu ilaç listesindeki ürünlerin İlaç Takip Sistemi (İTS) kayıtlarını incelediğimizde ve sahadan aldığımız geri bildirimlerde; üretim bildirimi yapılmayan ve/veya piyasada bulunmayan ürünler tespit etmekteyiz.

Piyasada bulunmayan ürünlerin hekimler tarafından reçete edilmesi durumunda hem halkımız mağdur olmakta hem de sağlık çalışanlarımız zor durumda kalmaktadır. Bu husus göz önüne alındığında hekimlerimizin kullandığı e-reçete programlarının ilaç sözlüklerinde yer alan ürünlerin aktif/pasif durumunun doğruluğu oldukça önemlidir. Söz konusu aksaklıkların yaşanmaması için her hafta Çarşamba günü sabah tüm hastanelerin ve aile hekimlerinin yazılımlarında ilaç sözlüğünü güncellemesi büyük önem arz etmektedir.

Her hafta Salı günü saat 18:00’e kadar Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu resmi web sayfasında “SKRS3 E-REÇETE İLAÇ LİSTESİ” bölümünde “Aktif Ürünler Listesi”; “Pasif Ürünler Listesi”; “Pasife Alınacak Ürünler Listesi”; “Listeye Yeni Eklenen Ürünler” “Değişiklik Yapılan Ürünler” 5 sekme olacak şekilde Excel formatında yayımlanmakta ve Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü SKRS3 ilaç listesi web servisi üzerinde de güncellenmektedir.

Bu 5 listedeki ürünler aşağıda tanımlanmaktadır.

Aktif Ürünler Listesi: Kurumumuzdan ruhsatlandırma ve fiyatlandırma işlemleri yapılarak fiyat listesinde yayımlandıktan sonra ITS’ye üretim bildirimi yapılan ve eczanelerde bulunan ürünler listesidir.

Pasif Ürünler Listesi: Kurumumuzdan ruhsatlandırma ve fiyatlandırma işlemleri yapılarak fiyat listesinde yayımlanmış ancak ITS’ye üretim bildirimi yapılmayan ve/veya piyasada bulunmayan ürünler listesidir.

Pasife Alınacak Ürünler: Aktif Ürünler Listesinde bulunan ancak ITS sorgulaması sonucunda üretim bildirimi olmadığı veya piyasada bulunmadığı tespit edilen ve bir hafta sonra Salı günü yayımlanacak olan listede pasife alınması planlanan ürünlerdir.

Listeye Yeni Eklenen Ürünler: Kurumumuzdan ruhsatlandırma ve fiyatlandırma işlemleri yapılarak fiyat listesinde yayımlandıktan sonra ITS’ye üretim bildirimi yapılmış ve Akılcı İlaç Kullanımı Birimi’ne eczanelerde bulunduğuna dair yazılı bildirimi yapılmış ürünlerdir.

Değişiklik Yapılan Ürünler: O hafta içinde listede yapılan değişiklikleri açıklayan listedir.

NOT: SKRS3 E-Reçete İlaç Listesi için yapılacak olan başvurularınızın; ilgili haftanın Pazartesi Günü Saat 12:00’ye kadar Akılcı İlaç Kullanımı Birimi’ne ulaştırılması gerekmektedir.

Temel İlaç Listesi: 
DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü) tarafından, temel ilaçlar toplumun öncelikli sağlık ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılan ilaçlar olarak tanımlanmıştır. DSÖ, ilk defa 1977 yılında temel ilaç listesi oluşturmuş ve 2 yılda bir güncellemiştir. DSÖ’nün akılcı ilaç kullanımının sağlamasının teşviki için önerdiği 12 temel faaliyetten biri de ilk seçenek tedavileri esas alan temel ilaç listelerinin oluşturulmasıdır. 2007 itibariyle en az 134 ülke kendi temel ilaç listesini oluşturmuştur.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yayımlanan 17. ve 18. Temel İlaç Listesi (“Essential Medicines WHO Model List”) referans alınarak, Ülkemiz ilaç listesi, temel ilaçlar açısından ilgili listeler ile uyumlandırılmıştır. Yapılan çalışma sonuncunda, bu ilaçlar  “SKRS3 E-Reçete İlaç ve Diğer Farmasötik Ürünler Listesi”nde aşağıdaki şekilde kodlanarak gösterilmiştir.
 
0- DSÖ listesinde bulunmayan ilaçları,
1- Etken madde, doz, formülasyon olarak DSÖ listesi ile birebir uyumlu ilaçları,
2- Etken madde olarak DSÖ listesinde yer alıp doz ve formülasyon olarak bu liste ile uyumlu olmayan ilaçları ifade etmektedir.

Skrs3 E-Reçete İlaç Listesi için tıklayınız 

 

Sağlık Aktüel - www.saglikaktuel.com

saglikaktuellogo-001.png

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Sağlık Aktüel’e (www.saglikaktuel.com) aittir.  www.saglikaktuel.com biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal işlem uygulanacaktır.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3580 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim