• BIST 9068.33
  • Altın 2324.893
  • Dolar 32.3725
  • Euro 34.9755
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 19 °C

Soğuk algınlığı hakkında her şey

Soğuk algınlığı hakkında her şey
Gribe mi yoksa soğuk algınlığına mı yakalandığınızı biliyor musunuz? ya da soğuk algınlığı durumunda neler yapmalısınız? Reader's Digest dergisinde yer alan habere göre,..

Reader's Digest dergisinde yer alan habere göre, soğuk algınlığı hakkında öğrenmek istediğiniz soruların cevapları burada:

1. Burun akıntısı için ne kadar süre burun spreyi kullanmalıyım?
2-3 gün. Fenilefrin içeren reçetesiz spreyler, mukusun akmasını sağlıyor ve burundaki şiş kan damarlarını daraltıyor. Fakat bu ilaçları uzun süre kullanırsanız ters tepki yapabilir ve tıkanıklığa yol açabilir. Bu nedenle uzmanlar bu spreylerin her seferinde 2-3 günden fazla kullanılmamasını tavsiye ediyorlar. 3 gün sonunda sprey kullanmayı bırakın. Burun tıkanıklığınız devam ediyorsa, birkaç gün sonra yeniden 2-3 gün sprey kullanın.

2. Her seferinde spor salonuna gitmek için kendimi zorluyorum, ancak sanırım soğuk algınlığına yakalandım. Yoksa bu sadece beynimin içinde olan bir şey mi?
Yoğun egzersiz vücudunuzda enfeksiyonla savaşan beyaz kan hücrelerinin seviyesini geçici olarak düşürebilir ve stres hormonu seviyesini artırabilir. Ayrıca, jimnastik aletlerinden ya da soyunma odasından mikrop kapabilirsiniz. Bu nedenle çalışmalarınız sizi hasta edebilir. Fakat bu tüm egzersizlerin soğuk algınlığına yol açtığı anlamına gelmiyor. Aslında uygun, orta yoğunlukta rutin bir egzersiz soğuk algınlığını durdurabilir. Örneğin haftada 4 gün 40 dakika tempolu bir yürüyüş soğuk algınlığına yakalanma sayınızı yüzde 25 ile 50 arasında azaltabiliyor ve soğuk algınlığının süresini yarı yarıya azaltıyor.

3. Soğuk algınlığına mı yoksa gribe mi yakalandığımı nasıl anlarım?
Ateşinizi ölçün ya da kendinizi nasıl hissettiğinizi değerlendirin. Eğer gripseniz ateşiniz yükselir, şiddetli bir baş ağrısı çekersiniz, tüm vücudunuzda ağrı ile birlikte kendinizi yorgun hissedersiniz. Soğuk algınlığında ise ateş nadir görülür. İlk belirtileri burun akıntısı, öksürük, boğaz ağrısıdır. Kendinizi gripteki gibi biraz yorgun hissedebilirsiniz. Ancak gripte yataktan çıkamayacak kadar yorgun olursunuz.

4. Gerçekten burnunuzu sümkürmenin yanlış bir yolu var mı?
Kuvvetli bir sümkürme iki nedenden dolayı ters teper. İlki, ters sümkürme burun tıkanıklığını tetikler. İkincisi ise tam güçteki sümkürme sinüs yolunda şiddetli bir vakum oluşturur. Sümkürmeyi bırakınca mukus arka tarafa sinüslerininiz daha derinine yerleşir. Sümkürmenin en iyi yolu, bir kağıt peçeteyle burun deliğinizin birini tıkayın ve 3-5 saniye nazikçe sümkürün. Bunu her iki taraf için uygulayın. Burnunuzu açmak için birkaç kez sümkürmeniz gerekebilir. Ancak işe yarayacaktır.

5. Burnum akınca akmasına izin mi vermeliyim yoksa durdurmalı mıyım?
Akmasına izin verin, bu sizi rahatlatacaktır. Tıkanıklık veya akan bir burun grip ya da soğuk algınlığının neden olduğu viral enfeksiyonla savaşırken vücudunuzun harcadığı çabanın yan etkileridir. Burun akıntısını burun açıcı ilaçla tersine çevirmek şifa bulmanızı yavaşlatmaz. Burnunuzu temizlemek için "pseudoephedrine" içeren ilaçlar daha etkilidir.

6. Kışın ya da her zaman ekinezya kullanmalı mıyım?
Yıl boyunca her gün ekinezya kullanmayın. Bunun kesin etkisi bilinmiyor. Her seferinde bu bitkiyi 2 aydan fazla kullanmak karaciğer hasarı gibi ciddi yan etkilere yol açabilir. Bunun yerine:

Soğuk algınlığı mevsiminden önce: Nezleyi önlemede ekinezya kullanmak için, soğuk algınlığı mevsimi başlamadan 1-2 hafta önce ekinezya içmeye başlayın. Bu da yazın sonları ya da sonbaharın başları anlamına geliyor. Eğer soğuk algınlığı mevsimi boyunca ekinezya içecekseniz, en az 2 ayda bir 1 hafta ara verin.

Soğuk algınlığının ilk belirtilerinde: Bu belirtileri görür görmez kullanmaya başlayın. Çok kısa sürede kendinizi iyi hissedersiniz.

Uçağa binmeden önce: Bir yere gidecekseniz, uçakta grip ya da soğuk algınlığı olma ihtimaline karşın ekinezya kullanmaya uçuştan en az 1 hafta önceden başlayın.

Bitkinin genel dozu günlük 900 miligram ekinezya ekstresi ya da 2,700 miligram kurutulmuş ekinezya tozudur.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2552 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim