• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 17 °C

Soğuk günlerde sentetik giysileri tercih etmeyin

Soğuk günlerde sentetik giysileri tercih etmeyin
Isı değişikliklerinin sık olduğu şu günlerde soğuk algınlığı ve gribe yakalanmak daha kolay. Tercih ettiğiniz kıyafetler hastalığa yakalanmada önemli rol oynuyor.

Isı değişikliklerinin sık olduğu şu günlerde soğuk algınlığı ve gribe yakalanmak daha kolay. Tercih ettiğiniz kıyafetler hastalığa yakalanmada önemli rol oynuyor. Terleten, alerji yapan ve teri çekmeyen sentetik ürünler yerine vücuda nefes aldıran pamuklu kıyafetleri tercih edin.

Hava sıcaklığının sürekli değiştiği bugünlerde, giyilen elbisenin önemi bir kat daha artıyor. Vücut, değişen hava şartlarına karşı ısısını ayarlıyor. Ancak tercih edilen kıyafetler vücut ısısını etkiliyor ve hastalıklara davetiye çıkarıyor. Memorial Etiler Tıp Merkezi Dermatoloji Bölümü Uz. Dr. Zerrin Baysal, soğuk günlerde sentetik giysilerin deride kuruma, pullanma ve sertleşmeye yol açtığını söylüyor. Baysal, kış aylarında sentetik ürünler içeren kıyafetler yerine pamuklu elbiselerin tercih edilmesi gerektiği konusunda vatandaşları uyarıyor.

Sentetik içerikli giysiler, yazın terlemeyi önler ve vücut ısısını yükseltir. Sıcaklığın daha çok hissedilmesine sebep olur. Alerji ve deri hastalıklarına yol açar. Soğuk günlerde ise sentetik giysiler nedeniyle vücut, ısısını koruyamaz. Yaz aylarında sentetik giysilerin sivilce, yağlanma ve mantar oluşturduğunu ifade eden Baysal, "Soğuk günlerde de sentetik kıyafetler, vücut ısısını koruyamaz. Bu da vücutta kuruma, pullanma ve sertleşmeye sebep olur. Sentetik giysiler, hiçbir zaman sağlık açısından uygun değildir. Kıyafetlerdeki sentetik maddelerin fazlalığına dikkat etmeliyiz. Tamamen sentetik ürünlerden oluşan giysilerden uzak durulmalı." diyor. Pamuklu elbiselerin vücudun nefes almasını sağladığını belirten Baysal, bu nedenle pamuklu kıyafetlerin tercih edilmesi gerektiğini söyledi. Baysal "Pamuklu giyecekler, emicidir ve ısı kontrolü sağlar. Ancak saf pamuklu kumaşlardan yapılan kıyafetlerin albenisi çok az. Yıkanmaya karşı dayanıksız olması nedeniyle tercih edilmiyor. Oysaki sağlığımız açısından pamuklu elbiseler daha uygun. Herhangi bir alerji oluşturmaz, tahriş özelliği yoktur." şeklinde konuştu.

Kıyafet alırken nelere dikkat edilmeli?

Etiket kontrolü yapın ve içeriğindeki kumaş tür oranına bakın. Pamuk iplik oranı en az yüzde 60 olan kıyafetleri tercih edin.

Tamamen sentetik ürünlerden oluşan kıyafetlerden uzak durun.

Likra, naylon, lastik, kauçuk içeriği fazla olan ürünler, ter dengesini sağlayamaz ve kaşıntı, mantar, isilik gibi hastalıklara yol açar. Bu nedenle bu tür kumaş türü içeren giyecekleri tercih etmeyin.

Çok koyu renkli kıyafetlerden uzak durun. Eğer ağır bir kokusu var ise boya artıkları bulgusu vardır.

Az renkli, mat, ince dokumalı, pamuklu, sentetik ip oranı az olan kumaşları satın alın.

Çocukların bağışıklık sistemi fazla gelişmemiştir ve alerjik reaksiyon gelişme riski daha fazladır. Bu nedenle özellikle çocuk kıyafetlerinde açık renkleri tercih edin. Ayrıca çocuk kıyafetlerini çamaşır suyu gibi leke açıcılara maruz bırakmayın.
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3161 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim