• BIST 9524.59
  • Altın 2492.843
  • Dolar 32.5552
  • Euro 34.7123
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 16 °C

Soğuk havalarda eller özen ister!

Soğuk havalarda eller özen ister!
Kış aylarıyla birlikte sürekli soğuğa maruz kalan eller, bir süre sonra alarm vermeye başlar! Kuruyan ve egzama riski artan ellerinizi nemlendirmeli ve bakım uygulamalısınız. Özellikle E vitaminli ürünleri kullanmaya özen gösterin

Yaşlılık belirtilerinin yüzümüzden bile önce yerleştiği eller, soğuk kış günlerinde daha özel bir bakım ister. Dış etkenlerle en fazla temasta olan ellerinizin çok daha pürüzsüz ve sağlıklı görünmesini istiyorsanız; soğuk havada eldiven, güneşte ise koruyucu krem kullanın. Medical Park Bahçelievler Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Gökhan Okan; soğuk havalarda kuruyan ve egzama riski artan ellerimiz için etkili tüyolar verdi:
Her el yıkama sonrası ellerinizin nem kaybettiğini ve bu nemi geri kazandırmanız gerektiğini unutmayın. Bu nedenle ellerinizi kurutmayan temizleyici kullanımaya önem verin.

Ellerinizi ılık suyla ve cildi kurutmayan sabunlarla yıkamaya dikkat edin.
Banyo sürelerini kısa tutun. Uzun süren banyolar, derinin daha fazla nem kaybetmesine ve kurumasına neden olur.

Nemlendirici kullanmayı alışkanlık haline getirin; ellerinizi sık sık nemlendirin.
Shea yağı, gliserin, zeytinyağı ve E vitamini içeren nemlendiriciler, el sağlığı için çok faydalıdır.

Mutfakta sebze ve meyve doğrarken mutlaka eldiven giyin.
Soğuk havalarda dışarı çıkarken korunmak amacıyla eldiven takmayı unutmayın. Böylece soğuğun cildinizi kurutmasını engellemiş olabilirsiniz. Eldiven takmadan önce nemlendirici de sürebilirsiniz.

BARİYER KREMLER
Deriyi tahriş edici maddelerle (mesleki ajanlar, kimyasallar) temas etmeden önce eldiven kullanarak ellerinizin zarar görmesini engelleyin.
Özellikle tahriş edici maddelerle temasın fazla olduğu durumlarda bariyer kremler yararlıdır. Bariyer kremler; derinin üst tabakasında katman oluşturur ve nemlendirici özelliğinin yanında üst tabakada bariyer oluşturma özelliğinden dolayı kimyasalların içeriye girmesini engeller.

Güneş ışınları ellerimizde de yaşlanmayı hızlandırdığı için yüzünüze sürdüğünüz güneş koruyucularını ellerinize de sürebilirsiniz. Eldeki yaşlanma belirtilerinden kısa sürede ve hızlı şekilde kurtulmak isteyen kişiler, peeling ve krioterapi (dondurarak tedavi) yöntemlerine başvurabilir.

MATLIĞA SON VERİN
Peeling işlemiyle ellerde görülen cilt lekelerinde açılma ve mat görünümde hafifleme saptanır. Peeling yapıldığı dönemde kişilerin ellerini çok iyi nemlendirmeleri, güneşten korumaları ve suyla temaslarını kısıtlamaları gerekir. Uygulama üçer hafta aralıklarla uygulanır.

KIŞIN EGZAMAYA DİKKAT
Kışın en fazla rastlanılan sorunlardan biri de ellerde grülen egzamadır. Ellerin çok fazla yıkanması, suyla, sabunla ve kimyasal maddelerle temas etmesi nemsizliğe ve aşırı kuruluğa neden olur. Bu kuruluk da ilerlediğinde egzama gelişir. Bu yüzden nemlendiriciler önemlidir.

KİMYASALLARDAN UZAK DURUN
Egzama iki şekilde görülür; kimyasal madde kökenli tahriş egzaması ya da alerjik egzama. Dermatologlar yama testiyle egzamanın neden kaynaklandığını tespit eder. Alerji yapıcı madde tespit edilirse, o maddenin kişinin hayatından uzaklaştırılması, hastalığı ortadan kaldırır.

A VE C VİTAMİNLİ ÜRÜNLER KULLANIN
A vitamini içeren ürünler hem derinin yüzeysel soyulmasını sağlayarak ölü derinin uzaklaştırılmasını sağlar, hem de renk açıcı ürünlerin derinin alt tabakasına ulaşmasını kolaylaştırır. Renk açıcı olarak hidrokinon, azeleik asit ve vitamin C içeren ürünler faydalı olmaktadır.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3797 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim