• BIST 9715
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 29 °C
  • İstanbul 25 °C
  • Bursa 26 °C
  • Antalya 29 °C
  • İzmir 28 °C

Soğuktan tahin ile korunun

Soğuktan tahin ile korunun
Havaların soğumasıyla birlikte vücut direncinin düşmesi sonucu hastalıklara yakalanmamak için tahinin bolca tüketilmesi gerektiği belirtildi.

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Musa Özcan, faydaları saymakla bitmeyen besinlerden biri tahinin tüketiminin yılın belirli aylarıyla sınırlı kalmaması gerektiğini belirtti.

VÜCUDA ENERJİ VERİYOR

Yüzde 100 doğal bir gıda ürünü olan tahinin vücuda enerji verdiğini ifade eden Özcan, "Tahin, gereksinim duyduğumuz yağ asitlerinin oluşmasına da katkı sağlar. Ayrıca besinlerin midemizde uzun süre kalmasına yardımcı olarak acıkmayı geciktirir" dedi.

Tahinin hammaddesi olan susamın yüzde 30’un üstünde protein, yüzde 55 oranında yağ içerdiğini anlatan Özcan, şunları kaydetti: "Tahinin tüketimi sade olduğu gibi bal ve pekmez gibi tatlılarla birlikte de tüketilebilmektedir.

Ayrıca fırın ürünleriyle birlikte tüketimi de söz konusudur. Hafif laksatif ve idrar söktürücü özelliğinin yanı sıra A, B ve E vitaminlerince de zengindir. Mineral olarak demir ve kalsiyumca zengindir.

DAMAR SERTLİĞİ VE TIKANIKLIĞINI ENGELLİYOR

Tahinin en büyük özelliği protein, vitaminler, mineraller, antioksidanlar, esansiyel yağ asitler ve lesitin bakımından çok zengin olmasıdır.

İçerdiği Omega-9 oranı ve antioksidanlar nedeniyle ısıya ve ışığa karşı dayanıklıdır. İçeriğinde sesamol, sesamolin ve sesamin gibi doğal antioksidanlar mevcuttur.

Öte yandan tahinde fazlaca bulunan E vitamini çok güçlü bir antioksidandır. Bu antioksidanlar hücre yapısının bozulmasının yanı sıra, damar sertliği ve tıkanmaları engeller."

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİYOR

Tahinin bağışıklık sistemini de güçlendirdiğini dile getiren Özcan, tahinin vücüda alınan ağır metaller, zehirli bileşikler ve bazı ilaçların yarattığı toksinlere karşı koruma sağladığını bildirdi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2863 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim