• BIST 9079.97
  • Altın 2308.161
  • Dolar 32.328
  • Euro 35.0931
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 22 °C

Soğuyan hava ağrıları arttırıyor

Soğuyan hava ağrıları arttırıyor
Özel Medicana Konya Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr.Gamze Yılmaz Yanartaş, özellikle kış aylarında ortaya çıkan ağrılarla ilgili bilgiler verdi.

Özel Medicana Konya Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr.Gamze Yılmaz Yanartaş, özellikle kış aylarında ortaya çıkan ağrılarla ilgili bilgiler verdi. Kış aylarında özellikle eklem romatizması ve kas rahatsızlıklarında ağrıların arttığını belirtti.

Soğuk ve yağışlı havalarda hava basıncının değişmesi sebebiyle özellikle eklem romatizmalı hastaların ağrılarının artabileceğine dikkat çeken Yanartaş, "Eklem romatizmalı hastalarda hasar oluşmuş eklemlerdeki basınç alıcılarında da hasar olduğundan, hasta en ufak hava basıncına dahi daha duyarlı hale geliyor. Bu yüzden özellikle yağışlı havalarda bu hasta grubunda ağrılar artar." Aynı zamanda soğuk hava sebebiyle kasların ve damarların kasılması sebebiyle kaslarda kasılma ve kısalma olduğunu ve bu kaslara giden kan dolaşımının bozulduğunu "Soğuk hava fibromiyalji, miyofasiyal ağrı sendromu gibi kas rahatsızlıklarında da ağrıların artmasına neden olabilir"

SOĞUK HAVALARDA HAYAT DAHA YORUCU VE DAHA STRESLİ

Dr.Gamze Yılmaz Yanartaş, Ayrıca kış sezonunda çalışma hayatının daha yoğun ve daha stresli olduğunu, trafikte geçirilen zamanların arttığını, özellikle masa başı işlerde çalışanlarda eklem ve kas ağrılarının bu aylarda fazlalaştığını dikkat çekersek.

"Yazın genelde iş ortamı daha sakindir. Ayrıca günler daha uzun olduğu için iş dışındaki saatlerde spor olanakları daha fazladır ve insanlar yazın daha hareketli bir yaşam sürerler. Öte yandan yaz aylarında tatil fırsatları da daha fazladır. Kışın bu olanaklar azalır. Bunlar, kas ve eklem rahatsızlıklarına sahip kişilerin kış aylarında ağrılarının artmasını tetikleyen diğer nedenlerdir."

KIŞIN FİZİK TEDAVİ UYGULANIR MI

"Hastalarımızın sıkça sorduğu bir soru kışın fizik tedaviye girip giremeyecekleri. Sanki tedaviden sonra soğuk havaya çıkınca olumsuz etkilenilecek gibi yanlış bir algı var. Bu doğru değil. Kışın fizik tedavi olmanın herhangi bir olumsuz tarafı yok" diyen Dr.Gamze Yılmaz Yanartaş, bu dönemde doktora görünmenin önemini şöyle anlatıyor:

"Hastaların kış döneminde gelmeleri önemli. Çünkü ağrıların artma olasılığının olduğu bu dönemde gündelik hayatlarında alacakları önlemler konusunda bir uzmandan fikir almalılar. Egzersizleri düzenlenmeli ve ek önlemler konusunda doktora danışılmalı."

FİZİK TEDAVİ BAĞIMLILIK YAPMAZ

Dr.Gamze Yılmaz Yanartaş, "Fizik tedavinin bağımlılık yaptığı gibi yanlış bir inanış var. Bu da doğru değil. Fizik tedavi bağımlılık yapmaz. Eklem ve kas hastalıkları tamamen iyileşmeyen kronik hastalıklardır. Tedavinin tekrarlanması gerekebilir. Yaklaşık bir yıl gibi bir süreden sonra tedavi tekrarlanması ihtiyacı doğabilir ve bunun hiçbir sakıncası yoktur. Bunun olmaması için hastaların tedaviden sonra bizim önerilerimizi uygulaması gerekmektedir. Hasta ağrıları geçtiği için "nasılsa iyileştim" deyip bunlara dikkat etmezse hastalığı nüksedebilir ve beklenildiğinden daha erken bir sürede tekrar fizik tedaviye girmesi gerekebilir."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3230 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim