• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 16 °C

Somali'de 'tıp'lı bir mohikan

Somali'de 'tıp'lı bir mohikan
Somali'de Cerrahpaşa Tıp'tan bir öğrenciyle karşılaşıyoruz. Hafsa, tatilde halkına yardım ediyor. Öyküsü ise yetimhaneye uzanıyor.

Hafsa Abdullah Abdi, Türkiye’de tıp okuyan bir Somali vatandaşı. 22 yaşındaki Hafsa, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi son sınıfta okuyan tek Somalili. Hafsa ile Somali’de mülteci kamplarına kurulan seyyar bir hastanede karşılaştık. Okul tatile girer girmez halkına yardım için Somali’ye dönen Hafsa’yla ülkesindeki zor yaşantısını konuştuk.

Başkent Mogadişu’daki harabeye dönmüş bir binanın bahçesinde plastik sandalye ve masalar kurulmuş, iki hekim ile hemşireler çocuklara bakıyor. Masaların üzeri ilaçlarla dolu. Doktorlar yalnız tanı koyup ilaç verebiliyor. Bunun dışında bir tedavi söz konusu değil. Hafsa ile burada tanıştık. Somali’ye yardım organizasyonu yapan İHH İnsani Yardım Vakfı ile birlikte çalışıyor.

‘Babam komutandı’

Kendi vatandaşlarının çocuklarına bakarken kim zaman duygusal anlar yaşayan Hafsa’nın yaşamı da yokluklar içinde başlamış:

“Babam 1991’e kadar iktidarda olan Siad Barre döneminde komutandı. İç savaş sırasında öldü. Dokuz kardeşiz. Ben yetimhanede büyüdüm. Şartlar çok kötüydü. Önce ağabeyim ODTÜ’de aldığı bursla okudu. ABD’de elektrik elektronik mastırı yaptı.”

Ağabeyi gibi Türkiye’ye gitmenin yollarını arayan Hafsa, sonunda bunu başarmış. Kazandığı Milli Eğitim Bakanlığı bursuyla Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde okuyan Hafsa hekim olduktan sonra, kendisine ihtiyaç duyulan topraklarına dönmek istiyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Somali’ye gelişine çok sevindiğini anlatıyor:

“Erdoğan buraya gelmeseydi Somali dünyanın unuttuğu ülke olmaya devam ederdi. Erdoğan’ın gelişini ben de izledim. Somalili insanlardan ağlayanlar oldu, ben de ağladım. Emine Erdoğan’la tanıştım. Bana Türkiye’ye daha çok Somalili öğrenci geleceğini söyledi. Umarım öyle olur. Çünkü Somali’de hiçbir imkânımız yok.”

O çocuklardan ikisi artık yok
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Somali’ye yaptığı ziyaret sırasında hasta olan beş çocuğun hastaneye götürülmesini istemişti. Bu çocuklardan biri Erdoğan’ın sözlerinden 20 dakika sonra hastane yolunda öldü. Türkiye’den Somali’ye giden yardım ekiplerinden Uluslararası Sağlık ve Eğitim Derneği üyesi Eczacı Volkan Akgüner, durumu ağır çocuklardan ikincisinin de bir gün sonra hastanede hayatını kaybettiğini söyledi. Akgüner, çocukların tifo, kolera gibi ağır hastalıklar taşıdığını belirterek, her gün çocuk ölümlerinin yaşandığına dikkat çekti.

Somali’de son üç ayda beş yaş altında 29 bin çocuk açlığa bağlı hastalıklardan öldü.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2182 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim