• BIST 9092.76
  • Altın 2324.897
  • Dolar 32.3656
  • Euro 34.97
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 21 °C

Son 5 yılda antidepresan kullanımı yüzde 65 arttı

Son 5 yılda antidepresan kullanımı yüzde 65 arttı
Türkiye’de son beş yılda antidepresan kullanımı yüzde 65 oranında arttı. Antidepresanlar, artık çay partilerinde tıp dışı insanların birbirine tavsiye ettiği bir ilaç oldu.

Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Vedat Bilgiç, antidepresan ilaçlarının herkesin üzerinde hekim gibi bilgi sahibi olduğunu zannettiği ilaçlar haline geldiğini söylüyor. Kendi inisiyatifiyle eczaneden reçetesiz alıp düzensiz ve kontrolsüz kullanan bireyler olduğuna dikkat çeken Bilgiç, tehlikeli ve kötü kimyasallar olarak bu ilaçların damgalandığını ve bu yüzden gerçek hastaların tedavilerini aksatmalarına neden olduğunu kaydediyor. Pek çok disiplinde antidepresan ilaçların rutinde de önerilir olduğunu kaydeden Bilgiç, şu bilgileri veriyor: “Örneğin baş ağrısı için nöroloji, fibromiyalji için FTR, ağrı tedavisinde pek çok disiplin (beyin cerrahi, dahiliye, aile hekimi, cerrahi branşlar) antidepresan reçete verir oldu. Fakat takipleri yapılmadığı için uygunsuz kullanım periyotları ortaya çıktı.”

BU İLAÇLAR DENEYİP BIRAKILAMAZ

Antidepresanların pratikte sadece depresyon hastalığında kullanılmadığını vurgulayan Bilgiç, “Kaygı bozuklukları, psikozlar, dürtü kontrol bozukluğu, madde kullanım bozukluklarında da kullanılmaktadır. Uygun doz ve sürede, kişiye özel kullanımı olan ilaçlardır. İki ucu keskin bıçak gibidir, yetersiz dozda hastalık artar, fazla dozda yan etkilerle uğraşılır. Bu nedenle uzun süreçli takip edilmesi gerekir. Bu konuda yetkin kişi psikiyatristtir. İlaç tavsiye edip standart dozda, standart sürede kullanım önerilmemelidir. Şu ilacı şu dozda 6 ay kullanıp bırakınız denmemelidir.” diyor.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4357 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim