• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 19 °C

Son dönemdeki kanser hastaları acı çekmeyecek

Son dönemdeki kanser hastaları acı çekmeyecek
Sağlık Bakanlığı tedavi şansı olmayan hastalara bakım sunan ‘hospice’ benzeri birimleri hayata geçiriyor. Proje son evredeki kanser hastalarının dayanılmaz ağrılarını da dindirecek.

Avrupa ve ABD’deki ‘hospice’ denilen tedavi şansı olmayan son dönem hastaların bakımının yapıldığı merkezlerin ülkemizde de faaliyet göstermesi için Sağlık Bakanlığı düğmeye bastı. Projenin en önemli ayaklarından birini, son dönem kanser hastalarının ağrılarının dindirilmesi amacıyla güçlü ağrı kesicilere ulaşımın kolaylaştırılması oluşturuyor. Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Şencan, ‘palyatif bakım’ projesiyle ilgili bu hizmetin daha çok tedavi şansı kalmayan son dönem kanser hastaları için gündeme geldiğini, ancak felç ve alzheimer hastaları için de palyatif bakımın söz konusu olduğunu anlattı. Şencan, projenin sadece hastaları değil, hasta yakınlarını da kapsamasının planlandığını belirtti. Şencan, projenin kapsamı hakkında şu bilgiyi verdi: ‘’ Proje üç basamaklı. İlk basamakta hastayı aile hekimi takip edecek. Böylece hasta gerekirse ikinci ve üçünce basamaktaki uzman ya da merkez ve hastanelere sevkedilecek. Proje için gereken mevzuat çalışması bitmek üzere, birkaç düzeltme kaldı.’’

‘Opiod’lara erişim kolaylaşacak’

Palyatif bakıma ihtiyaç duyan hastaların daha çok beslenme zorluğu, bulantı ve kusma problemleriyle karşılaştığını ifade eden Şencan, projenin esasını, bu sorunların ortadan kaldırılması, hem aileye hem de hastaya psiko-sosyal destek verilmesinin oluşturduğunu söyledi. Hastaların beslenme probleminin çözümünün sağlık personelinin eğitiminden

geçtiğini kaydeden Şencan, ağrı sorunun çözümü için de güçlü ağrı kesicilere ulaşımın kolaylaştırılmasının öngörüldüğünü bildirdi. Şencan, şöyle konuştu: “Son dönem kanser hastalarının ağrılarının dindirilmesinde ‘opiod’ denilen kuvvetli ağrı kesiciler etkili oluyor. Bu hastaların söz konusu ilaca erişimini kolaylaştıracağız.’’ Projeyle üçüncü basamaktaki belirli merkezlerin çatısı altındaki ‘hospice’ denilen merkezlere benzer palyatif bakım birimleri önce pilot illerde başlayacağını, daha sonra tüm Türkiye’ye yaygınlaştırılacağını söyledi.

UYGULAMA HEM HASTAYI HEM DE HASTA YAKINLARINI KORUYOR

Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkan Yardımcısı Opr. Dr. Murat Gültekin, dünyada daha çok gelişmiş ülkelerde uygulanan palyatif bakım sayesinde hastaların yaşamlarının son döneminde aileleri ile birlikte olabildiğini ifade eden Gültekin, ‘’Bu hastalar ailesiyle birlikte yemek yiyebilmeli. Gelişmiş ülkelerdeki uygulamalarda bu hastalar ortak mutfaktan yeyip içiyor’’ dedi.
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5255 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim