• BIST 8718.11
  • Altın 2243.646
  • Dolar 32.3307
  • Euro 35.1486
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 3 °C
  • Antalya 13 °C
  • İzmir 7 °C

Son SUT değişikliği ile acil hal nasıl değerlendirilmeli?

Medikal Muhasebe Köşesi

Hepimizin bildiği üzere 25.08.2016 Tarihli 29812 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlük tarihi 05.09.2016 tarihi olan uygulamada Acil başvurularda, başvuru sonrasında taburcu oluncaya kadar tüm tedavisi Acil hal kapsamında değerlendirilerek ilave ücret alınması engellenmiştir. Ancak SGK ile sözleşmeli SHS lerde bu maddenin yürütümü ile ilgili bir çok sıkıntının yaşanması sebebiyle ve kötüye kullanımı engellemek adına 04.02.2018 tarihinde yapılan değişiklik ile Acil servislere başvuran hastaların 24 saat içerisinde stabil hale getirilmesi ön şartına bağlı kalınarak acil hal giderildikten sonra herhangi bir süreye tabi tutulmaksızın hastanın da bilgilendirilmesi şartı ile ilave ücret alınmasının önü açılmıştır.

Yapılan bu düzenleme ile Acil servise başvuru sonrası acil girişimsel işlem yada acil gözlem ünitesinde tedavi edilen hastalardan ilave ücret alınamayacak, ancak stabilizasyonu sonrasında ilgili kliniğe yatışı ve  bunun dışında hastanın acil servise başvurusu sonucu stabil hale gelmesini takiben hastanın bilgilendirilerek “Acil halin sona ermesine ilişkin bilgilendirme” formunun imzalatılması ile ilave ücret alınabilecektir. Ayrıca hastanın başka bir sağlık kuruluşunda acil başvurusu sonucu sevk edilmesi uygun görülmüş ise (yani acil şikayeti sonucu başvuru yapılan ikinci sağlık kuruluşu ise) yapılan düzenleme gereği Acil hali sona ermiş kabul edileceğinden bu gibi durumlarda da hastalardan ilave ücret alınabilecektir.

Örnek 1; Acil servis başvurusu sonucu, yapılan ilk muayenesinde hastanın durumunun stabil hale gelmesi ile devam edecek tedavi için hasta isterse sevk edilebilir, isterse başvurduğu hastanede tedavisini devam ettirmek isteyebilir,  Ancak bu durumda “Acil Halin Sona Ermesine İlişkin Bilgilendirme Formu” (EK-1/D)’ nun imzalatılması ile hastadan ilave ücret talep edilebilir.

Örnek 2;  Acil servis başvurusu sonucu, yapılan muayenesinde acil işlem yapılması gerekli görüldüğü durumda hastadan herhangi bir nedenle ilave ücret talep edilmemelidir.

SUT maddesinin önceki hali;

(6) Hastanın acil haller nedeniyle sağlık hizmeti sunucusuna başvurması halinde bu başvurusuna ilişkin taburcu edilinceye kadar sunulan tüm sağlık hizmetleri için hiç bir ilave ücret alınamaz.      

SUT maddesinin düzenlenmiş hali;

(6) Hastanın acil servislerde 24 saat içinde stabilizasyonu esastır. Hastanın acil servise başvurusundan itibaren 24 saat içinde stabilize edilerek ilgili kliniğe yatışı ya da başka bir sağlık hizmeti sunucusunun yataklı kliniğine sevk edilmesiyle acil hal sona erer. Acil servislerden kabul edilerek doğrudan uygulanan acil girişimsel işlemler ile 24 saat içinde acil gözlem ünitelerinde uygulanan tüm sağlık hizmetleri için ilave ücret alınamaz. Hastadan ilave ücret alınabilmesi için hastaya/hasta yakınına acil halin sona erdiğine ve müteakip işlemlerin ilave ücrete tabi olduğuna ilişkin “Acil Halin Sona Ermesine İlişkin Bilgilendirme Formu” (EK-1/D) kullanılarak, yazılı bilginin imza karşılığı verilmesi zorunludur.

Serdal Serin
MLPCARE Faturalama SGK Direktör Yardımcısı

Bu yazı toplam 383882 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim