• BIST 8992.5
  • Altın 2299.076
  • Dolar 32.3237
  • Euro 35.0632
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 26 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Sonbahar depresyonu tetikliyor

Sonbahar depresyonu tetikliyor
Sıcak yaz günleri bitti. Geceleri havalar biraz soğurken, güneşin artık yakıcılığını hissetmiyoruz. Sabahları da havalar biraz daha karanlık olmaya başladı. İşte bütün bunları içimizdeki sıkıntıları tetikleyebilir.

Sıcak yaz günleri bitti. Geceleri havalar biraz soğurken, güneşin artık yakıcılığını hissetmiyoruz. Sabahları da havalar biraz daha karanlık olmaya başladı. İşte bütün bunları içimizdeki sıkıntıları tetikleyebilir. Çamlıca Medicana Hastanesi Psikiyatri Bölümü’nden Prof. Dr.  Mehmet Bekaroğlu, cinsel istek azalması, sıkıntılı, çaresiz, neşesiz ve sinirli ruh halleri, uykusuzluk çekme, yorgun ve bitkin uyanma, davranışlarda yavaşlama, geçmişe dönük pişmanlık duygusu belirtileri bulunanların fazla zaman kaybetmeden bir uzman psikiyatriste başvurmaları gerektiğine dikkat çekiyor.

 

MEVSİM DÖNGÜLERİNDE DEPRESYON ARTIYOR

 

Sonbahar ve ilkbahar mevsimlerinde yani mevsim döngülerinde depresyon görülme sıklığı artıyor. Sonbaharın gelmesiyle puslu hava giderek ağırlığını artırır, perdelerin hep çekili kalmasını istersiniz, yataktan canınız hiç çıkmak istemez. Sürekli uyumak ve kimseyle konuşmak istemezsiniz. Sonbaharda depresyonun en sık görülen belirtileri arasında cinsel istek azalması, sıkıntılı, çaresiz, neşesiz ve sinirli ruh halleri, uykusuzluk çekme, yorgun ve bitkin uyanma, davranışlarda yavaşlama, geçmişe dönük pişmanlık duygusu geliyor. Sararan yapraklar, puslu bir gökyüzü içimizdeki sıkıntıyı artırıyor. Yağmurlu ve kapalı hava insan psikolojisini olumsuz yönde etkiliyor. Güneş enerjisi beyin yapısını olumlu etkilediğinden güneş enerjisinin azalmasıyla sonbahar aylarında insanların depresyona girme olasılığı diğer mevsimlere göre daha yüksek oluyor. Hatta bu yüzden Amerikalılar mevsimsel değişimlerden daha az etkilenirken Norveç ve İsveç gibi kış aylarında gün ışığının daha az görüldüğü yerlerde bu rahatsızlık daha yüksek oranlarda ortaya çıkıyor.

 

      

BİR UZMAN PSİKİYATRİSTE BAŞVURULMALI

 

Depresyonun ciddi bir psikiyatrik rahatsızlık olduğu artık tüm dünyada kabul ediliyor. Depresyon, psikiyatrik rahatsızlıklar arasında tedaviye olumlu cevap veren bir rahatsızlıktır. Depresyonun tedavisinde iki ana yöntem bulunuyor. Bunlar ilaç tedavisi ve psikoterapidir. Depresyonun tüm belirtilerinin saptanılmasının ardından en az 6 ay süreyle ilaç kullanmak gerekiyor. Ayrıca belli zaman aralıklarında mutlaka bir psikiyatristle görüşülmesini de tedavinin olmazsa olmazları arasındadır.

 

 

Çamlıca Medicana Hastanesi Psikiyatri Bölümü’nden Prof. Dr Mehmet Bekaroğlu  Depresyonla ilgili bilinmesi gerekenlere dikkat çekiyor:

 

Mevsime bağlı depresyon geçiriyorsanız,  çok kalabalık ortamlardan kaçının ve pozitif enerji alabildiğiniz insanlarla beraber olun

 

Hafif ve sulu gıdalar alının ve kafeinli içecekler yerine bitki çaylarını özellikle de nane çayını tüketin

 

Her insan hayatında en az iki kez depresyona girebilir.

 

Özellikle hamilelik döneminde hormonların değişiminden dolayı depresyon riski daha yüksek.

 

Depresyona aşırı sorumluluk sahibi, titiz ve kolayca suçlanma eğilimi olan kişiler daha çabuk giriyor.

 

Ailesinde daha önce depresyon geçiren kişiler depresyona daha yatkın.

 

Aşırı üzüntü gibi yoğun mutluluk hali de depresyonu tetikleyen bir etken.

 

Bu dönemlerde ılık banyo yapmak ve hafif egzersizliklerle yürüyüş yapmak mevsimsel depresyonu atlatmakta kolaylık sağlıyor

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 2699 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim