• BIST 9123.21
  • Altın 2323.393
  • Dolar 32.3527
  • Euro 34.951
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 25 °C

Sonbaharda nasıl beslenmeli

Sonbaharda nasıl beslenmeli
Sonbahar ve kış aylarında vücut direncimizin düşmesi, başta grip olmak üzere pek çok enfeksiyon hastalığına davetiye çıkarıyor. Bağışıklık sistemini ...

 

RENKLERİN GÜCÜNÜ DOĞRU KULLANIN
Dünya Sağlık Örgütü, günde altı ila dokuz porsiyon sebze-meyve tüketiminin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini vurguluyor. Bunun üçdört porsiyonu meyveden, kalanını sebze yemeği ve salatadan alın. Aklınızda bulunsun; bir tabak mevsim salatası iki porsiyon sebze anlamına geliyor. Beslenmenizde farklı tür ve renkteki sebze ile meyvelere yer vererek, besinlerin sinerjisinden faydalanabilirsiniz. Antioksidan içeriği yüksek olan kırmızı ve mor besinler (lahana, üzüm, domates, nar gibi) ile sarı, yeşil, turuncu besinleri (havuç, greyfurt, portakal, brokoli) bol bol tüketmeye çalışın.

NARIN KENDİSİ DE SUYU DA ÇOK FAYDALI
İçeriğindeki fenolik bileşenler ile güçlü bir antioksidan olan nar, bağışıklık sisteminin en lezzetli dostlarından biri. Bu nedenle günlük beslenmenizde mutlaka yer almalı. Unutmayın; bir küçük boy nar, iki porsiyon meyveye eşdeğerdedir. Nar yemediğiniz zamanlarda nar suyu içerek de vücudunuza antioksidan takviyesi yapabilirsiniz.

ANTİOKSİDANLARI LİSTENİZE ALIN
Antioksidanlar, vücuda zarar veren serbest radikalleri etkisizleştirerek bağışıklık sistemini güçlendiriyor. En güçlü antioksidanları ise A, C, E vitaminleri oluşturuyor.
A vitamini : Balık, yumurta, havuç, kuru kayısı, roka, marul, ıspanak ve tere, A vitamini bakımından son derece zengin besinlerdir.
Beta karoten : A vitaminiyle bağlantılı güçlü bir antioksidandır. Havuç, ıspanak, brokoli ve marulda bol miktarda bulunur.
E vitamini : Yağlı tohumlar (badem, ceviz, fındık gibi), bitkisel yağlar (fındık yağı, zeytinyağı) ve balık; zengin E vitamin kaynaklarıdır.
C vitamin : Maydanoz, yeşil biber, kuşburnu, portakal, greyfurt, limon ve kivi bolca C vitamin içerir. Sigara içiyorsanız daha fazla C vitaminli besin tüketmeli ya da hap takviyesi yapmalısınız.

YAĞLI BALIKLAR VE CEVİZ SAVUNMAYA DESTEK
Omega 3 ve Omega 9 yağ asitlerini yeterli miktarda almaya özen gösterin. Yağlı balıklar (somon, hamsi, sardalye, ton, uskumru), ceviz, badem, keten tohumu ve semizotu; güçlü Omega 3 kaynaklarıdır. Fındık yağı ve zeytinyağı ise Omega 9 yağ asitlerinden yana zengindir. Salatalarınıza ceviz veya semizotu eklerseniz bağışıklığınızı güçlendirirsiniz.

ARA ÖĞÜNLERDE KURU MEYVE
Bağışıklık sistemini güçlendiren magnezyum ve potasyumdan zengin olan muz, ceviz, badem ile kurutulmuş meyveler, sonbahar ve kış aylarında öğün ihtiyacınızı karşılar. Potasyum için patatesin de iyi bir kaynak olduğunu hatırlatmakta fayda var.

DENGELİ KAN ŞEKERİ İÇİN BULGUR YİYİN
B grubu vitaminlerinden zengin ve iyi bir protein kaynağı olan bulgur, bağışıklık sistemi için de güçlü bir besindir. Pirinç yerine bulguru tercih etmek, sizi hastalıklara karşı dirençli hale getirmenin ötesinde kan şekeri düzeyinizi de kontrol eder. Kış aylarında bulgurlu yemekler yiyerek sağlığınızı koruyabilirsiniz.

YEMEKLERE BOL BOL SOĞAN VE SARIMSAK
Soğan ve sarımsak; içeriklerindeki kükürtlü bileşenler sayesinde güçlü antioksidan kaynaklarıdır. Bu yüzden, soğan ve sarımsağı yemeklerinizde mutlaka kullanın.

TOKSİK MADDELERDEN SU İÇEREK KURTULUN
Su; vücudun fonksiyonlarını yerine getirmesini sağlamak gibi yaşamsal önemi ola bir görev üstlenir. Toksik maddelerin vücuttan atılmasını da sağlar. Günde 10 ila 12 bardak su içmeyi ihmal etmeyin. Çay ve kahve yerine bitki ya da meyve çaylarını, özellikle de yüksek C vitamini içeriği nedeniyle kuşburnu çayını tercih edin.

KÖTÜ ALıŞKANLIKLARI HAYATINIZDAN ÇIKARIN
Sigara gibi bağışıklık sistemini zayıflatan kötü alışkanlığınızı bir an önce bırakın. Alkolü de sınırlı miktarlarda tüketin. Stres ve yorgunluğun da bağışıklık sistemine düşman olduğunu unutmayın. Stresten arınmaya çalışın ve gevşemek için kendinize mutlaka zaman ayırın. Vücudunuzun güçlenmesi için her gece mutlaka altı saat uyumaya özen gösterin.

YÜRÜYÜŞ YAPIN YA DA BOL BOL PEDAL ÇEVİRİN
Güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak için haftada dört gün, 30 dakika orta şiddette aerobik egzersiz yapmak gerekiyor. Bunun için hızlı tempoyla yürüyebilir, yavaş tempoyla koşabilir, yüzebilir veya bisiklete binebilirsiniz.

ESRA TÜZÜN

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4893 defa okunmuştur
Haberin Devamı 1 2  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim