• BIST 9118.67
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 25 °C

Sonunda botoksun da sahtesi pazara girdi

Sonunda botoksun da sahtesi pazara girdi
Estetik operasyonlarında en çok tercih edilen uygulamalardan olan botoksun da sonunda sahtesi pazara girdi. Kaçak yollardan Türkiye’ye sokulan ve içinde fare ile domuz atığı bulunduğu tespit edilen ‘çakma botoks’ 100 TL’ye kadar düştü.

Gençleşmek, alındaki kırışıklıkları gidermek ve çeşitli sağlık sorunlarını gidermede kullanılan en etkili yöntemlerden olan “botoks” uygulaması da tıpkı zayıflama hapları gibi merdiven altına düştü. Türkiye’ye Uzak Doğu ve Ortadoğu’dan bavullarla getirilen sahte botokslar birden fazla kişilere uygulanıyor, içlerinde fare ve domuz atıkları olanlar yüzde kalıcı zararlara hatta bazen ölüme yol açıyor. Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsat verilmediği için Türkiye’ye kaçak yollarla getirilip pazarlanan botokslar” estetik merkezlerine bavul içinde sunuluyor, fırsat sitelerine çeşitli kampanyalar adı altında düşen bu tip botoksların fiyatları da 100 liraya kadar düşüyor.

FİYAT VE KALİTE ÖNEMLİ

Dünya Göz Altunizade Hastanesi Göz Estetiği Uzmanı Op. Dr. Levent Akçay Uzak Doğu ve Orta Doğu’dan getirilen sahte botoks ürünleri için hastaları uyarıyor: “Botoks ilacın ticari adı. ABD malı bir malzeme, FDA’den (Amerikan İlaç Dairesi) onaylı. Ülkemizdeki botoks uygulamalarında ise Ortadoğu’dan gelen katkı maddeli ürünler kullanılıyor. İçlerinde fare, domuz atığı bulunanları da var. FDA, orjinal ABD botoksunun 100 ünite olduğunu söylüyor. Ancak doğudan gelenler 500 üniteye kadar çıkıyor. Bu da birden fazla kişiye kadar paylaştırılıyor. Böylelikle ürün açıldıktan sonra bozuluyor. İlk hastada olumlu etki gösteriyor, ancak diğerlerinde kötü sonuçlara yol açıyor. Katkı maddeli ürünler iğnenin yapıldığı bölgede ciltte kızarıklık, morarma, şişme ve en önemlisi ölüme kadar giden genel şoka sebep oluyor. Orjinal botoksun şişesi 400 lira, 100 lira da hekimin emeğini düşünürseniz standart fiyatı 500 lira. Zaten uzman bir hekim botoksu ortalama 1500 TL’den aşağı yapmaz. Yani 500 TL’nin altında kesinlikle botoks yaptırılmamalı”

BOTOKSU HEKİM YAPMALI

Akçay, botoksun güvenilirliğini anlamak için de 2 yol gösteriyor: ”Fırsat sitelerinde, merdiven altında 100 liraya kadar düşen botoks uygulaması doktorlar tarafından değil güzellik uzmanlığı eğitimini almış kişiler tarafından yapılıyor. Sağlık Bakanlığı botoks uygulamasını 4 branşa emanet ediyor. Bu branşlarda göz doktorları, plastik cerrahlar, dermatologlar ve nörologlar yer alıyor. Orjinal botoksun ömrü 4 ile 6 ay arasında değişir. Katkı maddeli olanlar 1 ay da etki gösterebilir, 3 ay da.”

Öznur KARSLI / Vatan

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1961 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim