• BIST 9079.97
  • Altın 2308.099
  • Dolar 32.3328
  • Euro 35.0976
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 22 °C

Sorumluluk sigortası hekimler için de zorunlu olacak

Sorumluluk sigortası hekimler için de zorunlu olacak
ABD ve Avrupa Birliği (AB) sigorta sektörünün ana ürünlerinden "mesleki sorumluluk sigortaları" Türkiye'de de gelişiyor. Mesleki sorumluluk sigortasını yaptırmak, son olarak acenteler için zorunlu hale gelirken, söz konusu sigortanın, önümüzdeki dönemde ç

ABD ve Avrupa Birliği (AB) sigorta sektörünün ana ürünlerinden "mesleki sorumluluk sigortaları" Türkiye'de de gelişiyor. Mesleki sorumluluk sigortasını yaptırmak, son olarak acenteler için zorunlu hale gelirken, söz konusu sigortanın, önümüzdeki dönemde çeşitli meslekler için yaygınlaşması bekleniyor.

Sağlık Bakanlığı tarafından doktorlar için bu konuda kanun tasarısı hazırlanırken, söz konusu tasarının yasalaşması halinde sorumluluk sigortası yaptırmak doktorlar için de zorunlu olacak. Yasanın, yeni yasama yılında çıkması bekleniyor. Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü yetkilileri, Futbol Federasyonu'nun da futbolcular için de sigorta zorunluluğu getirebileceğine dikkat çekiyor.

Acenteler de yaptıracak
Mesleki sorumluluk sigortasını yaptırmak artık acenteler için de zorunlu. Hazine Müsteşarlığı'nın 14 Nisan 2008 tarihli, 26847 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Sigorta Acenteleri Yönetmeliği"nin 7 no'lu maddesinde acentelerin, mesleki faaliyetlerinden dolayı sigortalılarına verebilecekleri zarardan dolayı mesleki sorumluluk sigortası yaptırmanın zorunlu olduğu belirtiliyor. Söz konusu sigortanın, beher tazminat talebi için teminatının en az 10 bin YTL, bir yıl boyunca tüm tazminat talepleri için teminatının en az 100 bin YTL olmak üzere yaptırılması gerekiyor.
Türkiye'de mesleki sorumluluk sigortasının sözleşme ilişkisi bazında sigortacılıkla ilgili yasal altyapısını da Hazine Müsteşarlığı oluşturdu. 16 Mart 2006 tarih ve 26110 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Mesleki Sorumluluk Sigortası Genel Şartları"nı yayımlayan Hazine, söz konusu genel şartlar kapsamında, Hekim Mesleki Sorumluluk Sigortası Klozu ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavir Mesleki Sorumluluk Sigortası Klozu'nu yayımladı. Her bir meslek için mesleki sorumluluk sigortasının zorunlu olup olmayacağı kararı ise ilgili Bakanlık ya da meslek örgütü tarafından veriliyor. Sözgelimi, özel güvenlik şirketlerine, Kanunla mesleki sorumluluk sigortası zorunluluğu getirilirken, elektronik imza hizmeti veren şirketler, derecelendirme (rating) şirketleri ve yapı denetim firmaları için sigorta zorunluluğu getirildi. Sorumluluk sigortalarının Türkiye'de mesleki sorumluluk sigortası dışında diğer türleri arasında zorunlu karayolu taşımacılık mali sorumluluk, zorunlu trafik, işveren mali sorumluluk, tüpgaz zorunlu sorumluluk, tehlikeli maddeler zorunlu sorumluluk sayılabilir. Türkiye'de sorumluluk sigortalarının zorunlu olması taraftarı olmadığını belirten Koç Allianz Hukuk Danışmanı Ahmet Karayazgan, "Kişilerin bu konuda bilinçlenmesi gerekli. Sorumluluk hukuku geliştikçe sigortanın da gelişeceğine inanıyorum" diyor.
 
Avrupa'da yaygın
Sorumluluk sigortaları, (liability insurance) kişi ya da kuruluşların, üçüncü şahışlara karşı yasalardan veya bazı durumlarda sözleşmelerden doğan sorumlulukları nedeniyle, söz konusu olabilecek tazminat taleplerini ve bunlara ilişkin yasal harcamaları teminat altına alıyor. Bu tür sorumluluklar, sözgelimi herhangi bir kişinin günlük yaşamındaki hata, ihmalinden kaynaklanabildiği gibi, bir iş yerinin mesleki faaliyetleri sırasında üçüncü kişilere, bir ürün sahibinin tüketicilere, bir işverenin çalıştığı kişilere karşı ihmal, hata ve haksız fiillerinden doğabiliyor. Türkiye'de yeni gelişmeye başlayan sorumluluk sigortaları, gelişmiş ülkelerde ise oldukça yaygın bir sigorta türü. Avrupa Sigorta ve Reasürans Federasyonu'nun (CEA) 2007 yılı verilerine göre, sorumluluk sigortası primlerinin, hayat dışı toplam primler içindeki oranı, sözgelimi, Çek Cumhuriyeti'nde yüzde yüzde 13,1, İngiltere'de yüzde 11,4, Fransa'da ise yüzde 11,3 düzeyinde bulunuyor.
 
 
Prim üretimi artıyor
 
Ülke
Hayat dışı prim içindeki pay* (%)
Almanya
7,9
Avusturya
7,5
Belçika
7,6
Bulgaristan
2,4
Çek Cumhuriyeti
13,1
Fransa
11,3
İsviçre
8,7
İngiltere
11,4
İrlanda
19,9
Kıbrıs
8,8
Macaristan
3,9
Türkiye
4,8
Yunanistan
3,2
 
* 2007 yılı.
Kaynak: CEA Statistics.
 
Gençay Gürsoy/ Türk Tabibler Birliği Başkanı
 
Primi hekim değil kurum ödemeli
 

Türkiye'de sağlık alanının tüm boyutlarıyla adım adım piyasalaştığı için zorunlu sigortanın da bir gerçeklik haline geldiğini belirten Türk Tabibler Birliği Başkanı Gençay Gürsoy, şunları söyledi: "Ancak sigorta primleri, kamu kesiminde ve özel kesimde hekimler değil, kurumlar tarafından ödenmeli. Çünkü, çoğu zaman hekim hataları bireysel ihmalden çok, kurumlardaki yetersizlikten kaynaklanıyor. Bu nedenle prim sorununu çözmek gerekli. Hekim bunun dışında ayrıca isterse bireysel sigorta yaptırabilir. Ancak asıl sorumlu kurum olmalı. Sözgelimi, ABD'de iş çığrından çıktı. Çok yüksek primler ödeniyor. Bu ülkede herhangi bir hastaneye yatan her hastanın arkasında iki avukat dolaşır durumda. Türkiye'de olayı bu hale getirmemek gerekli."

Bu haber toplam 2178 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim