• BIST 9645.02
  • Altın 2411.831
  • Dolar 32.5782
  • Euro 34.8036
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 27 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 27 °C

Sosyal güvenceniz olmasa da ücretsiz!

Sosyal güvenceniz olmasa da ücretsiz!
Aile hekiminizi İl Sağlık Müdürlüğü'nün internet sitesinden öğrenebilir, hiç bir sosyal güvenceniz olmasa dahi cebinizden beş kuruş çıkmadan muayene olabilirsiniz.

Aile hekiminizi İl Sağlık Müdürlüğü'nün internet sitesinden öğrenebilir, hiç bir sosyal güvenceniz olmasa dahi cebinizden beş kuruş çıkmadan muayene olabilirsiniz
Ankara ve ardından İzmir'de uygulanmaya başlanan, 1 Kasım'dan itibaren İstanbul'da da faaliyete geçecek olan Aile Hekimliği Uygulaması yılbaşına kadar yurdun büyük kesiminde hizmet veriyor olacak. İşte bu nedenle sizler için Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Başkanı Dr. Hamza Gemici'ye 'Aile Hekimliği Uygulaması' ile ilgili olarak en çok merak edilen soruları yönelttik. Dr. Hamza Gemici, 'Aile Hekimliği Uygulaması nedir, Aile Hekimi'ni nasıl, nerede bulacaksınız, Aile Hekimi'nin görevi nedir' gibi ve daha pek çok sorunun cevabını verdi:

Bugün itibariyle kaç il Aile Hekimliği Uygulaması'na geçmiş durumda? Uygulama İstanbul'da ne zaman başlayacak?
İstanbul'un sisteme katılması tabi” ki her yönden çok önemli, ülkemizin en büyük yerleşim merkezi durumdaki İstanbul'da da mutlaka geçiş sürecinde belli sorunlar, sancılar yaşanacaktır. Ama burada İstanbul'un çok büyük şansı bu güne kadar İzmir, Ankara gibi büyük kentlerin sisteme dahil olma sürecindeki tecrübeler nedeniyle sıkıntıların daha az yaşanacağı ve daha çabuk çözüme ulaşılabilecek olmasıdır. Şu anda 58 ilde aile hekimliği uygulanmaktadır. Metropol olmasından dolayı İstanbul da geçiş aşamasında sıkıntılar yaşanabilir. Ama vatandaşımız bir an önce aile hekimlerini öğrenir ve ilk başvurusunu uygulama başlar başlamaz yaparsa sıkıntılar diğer illerde yaşanan tecrübelerinde ışığında kolaylıkla aşılacaktır.

Hangi aile hekimine bağlı olduğumuzu nasıl öğrenebiliriz?
Başlangıçta aile hekimlerine coğrafi tabana dayalı bir nüfus sağlık müdürlüklerince dağıltılmaktadır. Aile hekiminizi öğrenmek için bulunduğunuz ilin sağlık müdürlüğü ya da il aile hekimliği derneği sitelerindeki ilgili bölümlerine girmeniz yeterlidir.
'ailehekimini bul' linklerinden ulaşabilirler. Sağlık bakanlığının da http://sbu.saglik.gov.tr/sbahbs/ adresinden aile hekimlerine ulaşabilirler.

Muayene ve test ücreti verilecek mi?
Aile hekimliğinde ücretlendirme söz konusu değildir, hiçbir sosyal güvenceniz olmasa bile aile hekimliğinin verdiği hizmetlerden ücretsiz yararlanırsınız. Aile sağlığı merkezlerinde mevcut ya da kurulacak laboratuarlarda yapılan ya da merkezi laboratuarlara yollanan tetkiklerden ücret ödenmesi söz konusu değildir. Hastaneden hizmet alındığında katılım payı adı altında bir ücret alınırken, aile hekimine gidildiğinde katılım payı dahil hiçbir ücret alınmayacak. Hastaneden hizmet alınması için sevk gerekmeyecek. Yani özel hastane ve devlet hastanelerine gidişte mevcut uygulama sürecek.

Aile Hekimi'ne muayene olmadan hastanelere sevk yapılamayacak mı?
Bu günkü koşullarda sevk zorunluluğu uygulaması
yürürlükte olmadığı için istediğiniz sağlık kuruluşuna doğrudan başvurabilirsiniz. Aile hekimine başvurulmadan hastaneye gidilebilecek. Hastaneden hizmet alınabilmesi için sevk zincirine gerek olmayacak. Çünkü, 2 bin kişiye bir aile hekimi düşmeden, sevk zinciri konursa, sistem kilitlenir. Aile hekimine gidilmeden hastaneye gidilememesi ile ilgili bir sınırlama yapılmadı. İdeali, aile hekimine başvurulmadan hastaneye gidilmemesidir. Bugün aile hekimine uğramadan hastaneye gitmeyin dersek, hastaneler birden rahatlar ama aile hekimlerine yığılma olur ve görevlerini yapamaz hale gelir.

Sistem özel hastaneler için dezavantaj olur mu?
Bu sistem birinci basamakta yapılan hizmetlerle ikinci basamakta ki hizmeti net olarak ayırdığı için birinci basamak işlevindeki sağlık birimleri gerçek konumlarına göre hizmet vermeye başlıyacaklar. Çoğu özel hastaneninde SGK anlaşması olduğundan özel hastaneler için bir dezavantaj olmayacaktır. Aile hekimliği ile birinci basamak sağlık hizmetlerinin tamamı sunulacağından hastanelere ileri tetkik ve tedavi amaçlı başvuru olacaktır. Yani hastaneler gerçek misyonuna kavuşacaktır.

Uygulamanın artısı ne olacak?
Sağlık Bakanlığı verilerine göre aile hekimliğine geçilen yerlerdeki memnuniyet oranları dolayısı ile birinci basamağa başvuru oranları artmıştır. Bu durumda hem ilaç hem zaman hem ulaşılabilirlik maliyetlerinde ciddi kazançlar sağlanmıştır. Bu verilerin ayrıntılarına istenirse Sağlık Bakanlığı'mız arşivlerinde ulaşılabilir.

AHEF Başkanı Dr. Hamza Gemici

Güneş Gazetesi

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5695 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim